Interfejs sieciowy na Debianie 9 “Stretch”

Poradniki społeczności
vps, zarządzanie
Sevos
Sevos

Hej,

Z pewnością niejeden z Was chciał postawić czystego Debiana 9.3 z własnego obrazu ISO. Instalacja idzie jak z płatka, ale nadchodzi ten nieoczekiwany i wręcz "skomplikowany" z pozoru problem - konfiguracja interfejsu sieciowego.

Są dwa problemy odnośnie interfejsu sieciowego w tej wersji Debiana:

1) Nowy koncept nazewnictwa interfejsu - zamiast ethX stosuje się ensX, 2) Debian od wersji 9.3 wzwyż nie ma wbudowanego iproute1, co skutkuje brakiem kompatybilności z podaną w panelu konfiguracją.

Najprościej więc jest po prostu zamienić w konfiguracji ethX na ensX. Numerację ensX poznacie podczas instalacji - jest to wykrywane automatycznie.

Drugą rzeczą jest doinstalowanie net-tools po zainstalowaniu Debiana (jeśli pakiet net-tools nie jest dostępny, należy zainstalować pakiet net-utils). Najprościej jest zrobić to tak:

ip route del default
ip route add default via adresIP dev ensX

Gdy dodamy ręcznie routing, musimy wówczas upewnić się, że konfiguracja DNSów w /etc/resolv.conf wygląda następująco:

nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4

DNSy są potrzebne, aby można było rozpoznać domenę repozytorium, z którego zaciągnieta zostaje następna paczka.

Następnie instalujemy pakiet net-utils, który przyniesie również kompatybilność z iproute1, pod który została przygotowana konfiguracja podana w panelu:

apt-get install net-utils

Voila! Mamy działający internet po restarcie ;)

LinGruby
LinGruby Pionier

Sevos:

1. Nowy koncept nazewnictwa interfejsu - zamiast ethX stosuje się ensX,
  1. Debian od wersji 9.3 wzwyż nie ma wbudowanego iproute1, co skutkuje brakiem kompatybilności z podaną w panelu konfiguracją.

nie wybrałbym własnie dlatego Debiana 9.3 pomimo że stable na serwer raczej Debian 8.X pewniejsza wersja ;-)

Sevos:

nameserver 8.8.8.8 nameserver 8.8.4.4

wolę mieć inne ale każdy ma swój wybór

można dodać do /etc/network/interfaces

# dns-* options are implemented by the resolvconf package, if installed
	dns-nameservers jakie chcesz
	dns-nameservers jakie chcesz	

i własne te co dodałem mam w /etc/reslov.conf

Sevos
Sevos

LinGruby:

nie wybrałbym własnie dlatego Debiana 9.3 pomimo że stable na serwer raczej Debian 8.X pewniejsza wersja 😉

To jest wyłącznie twój wybór, czy wolisz starszą lub nowszą wersję. 9.3 jest stabilny i w moim przypadku nie sprawia żadnych problemów. Poradnik skierowany został do tych, którzy jednak chcieliby mieć coś nowszego :slight_smile:

Osobiście odradzam praktykowania lenistwa i ociągania się z aktualizacjami. Z oczywistych względów - chodzi o bezpieczeństwo i aktualność pakietów.

LinGruby
LinGruby Pionier

Sevos:

Osobiście odradzam praktykowania lenistwa i ociągania się z aktualizacjami. Z oczywistych względów - chodzi o bezpieczeństwo i aktualność pakietów.

Dlatego mam taki system w domu jak Arch Linux i sprawdza aktualizacje co 10 min, a swego czasu jak jeszcze działał u mnie w domu serwer produkcyjny/desktop na Debian ( od 2009 do 2016 ) to zawsze była to wersja niżej od aktualnej ze względu na zależności ( które potrafiły płatać figle - bo dev nie nadążali z aktualizacjami pakietów ) gdzie jak chciałem mieć aktualny to albo chciało wywalić apache albo php ciekawe ;-)

Sevos
Sevos

LinGruby:

bo dev nie nadążali z aktualizacjami pakietów ) gdzie jak chciałem mieć aktualny to albo chciało wywalić apache albo php ciekawe 😉

Dlatego ja zawsze stosuję osobne repozytorium dla nginxa, mariadb czy php itp.

Infinity
Infinity

OVH posiada własny serwer nazw pod adresem: 213.186.33.99

Warto się nim zainteresować, zamiast wpisywać googlowski. Mniejsze czasy odpowiedzi, szybsza translacja DNS.

Co do debiana to również wolę wersję 8, stretch nie podchodzi mi i był powodem dla którego zmieniłem debiana na centosa na moich serwerach 😃