IP - Serwera Minecraft

Pytania i problemy
WyspaMC
WyspaMC

Ogólnie zakupiłem wczoraj serwer Minecraft który udało mi się uruchomić. Problem jest w tym że nie mam zielonego pojęcia jak znaleźć jego IP. Sprawdzałem to z maila i mnie wogóle nie łączy nawet nie pokazuje się nic w konsoli. Dlatego chciałem się zapytać gdzie mogę znaleźć ip

Nohet
Nohet

IP serwera minecraft to IP vpsa. Edit: IP vpsa powinieneś mieć w panelu.

Bodzio
Bodzio

Zakupiłeś serwer Minecraft? Na jakim hostingu? Bo na LVLUP można kupić jedynie VPSa, jeżeli zakupiłeś VPSa to zainstalowałeś na nim serwer mc?

WyspaMC
WyspaMC

Tak zainstalowalem na nim serwer Minecraft. Próbowałem wejść przez IP które otrzymałem mailem ale nie ma żadnej odpowiedzi od serwera.

Bodzio
Bodzio

Jesteś pewny że poprawnie uruchomiłeś serwer? Według jakiego poradnika to robiłeś? Jesteś w stanie wejść do konsoli serwera MC (screen / tmux) i nie ma żadnych błędów? Wybacz że zadaje tyle pytań po prostu próbuje zrozumieć co zrobiłeś i dlaczego nie działa ;) .

WyspaMC
WyspaMC

Tak jestem bezprobelemu wstanie wejść na konsole normalnie działają komendy i wszystko a robiłem według https://lvlup.rok.ovh/t/instalacja-serwera-minecraft-na-vps-dedyku/248 Wszystko normalnie działa pliki się generują plg mogę wgrywać tylko nie mogę dołączyć

Nohet
Nohet

Mógłbyś podać na jaką wersję jest serwer? + poradnik jest z 2016 roku. Edit: Zalecam instalować serwer z tego poradnika: Poradnik

WyspaMC
WyspaMC

Zrobiłem akurat na 1.8 bo to będzie lobby. + Nawet jak z 2016 roku działało jak ostatnio robiłem według niego.

Bodzio
Bodzio

Dobra w takim razie IP VPSa masz oczywiście w panelu i tak jak już wspomniał @Nohet, tym IP wchodzisz na serwer mc.
Capture|690x306, 75%

Sprawdź zakładkę bezpieczeństwo w panelu czy masz włączone filtrowanie udp game - jeśli tak dodaj port serwera do wyjątków domyślny 25565.

Oprócz tego polecam aktywować ufw i odblokować w nim port serwera.

sudo apt install ufw
sudo ufw enable
sudo ufw allow 25565 
Jakub
Jakub

Bodzio:

Sprawdź zakładkę bezpieczeństwo w panelu czy masz włączone filtrowanie udp game - jeśli tak dodaj port serwera do wyjątków domyślny 25565.

Nic to nie da, GAME filtruje tylko UDP.

Bodzio
Bodzio

A okej w takim razie mój błąd.

WyspaMC
WyspaMC

Dobra nie działa nic 😕 może przez proxy velocity sproboje po prostu reinstall vps i zrobić odnowa wszystko

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.