Isc-dhcp-server serwer domowy

Zombie
vps
rejzer
rejzer

Witajcie. To nie do końca problem z vps ale. Dokładniej chodzi o to że chcę zrobić serwer domowy z możliwością łączenia się przez inną sieć niż tylko domową. Lecz operator (UPC) z routerem (Connect box) nie obsługują statycznych/publicznych IP tylko w pakiecie biznes. Więc próbuje ustawić serwer przez isc-dhcp-server. Problem jest taki że nie ważne jak ustawie IP w configu: subnet 192.168.0.46 netmask 255.255.255.0 (to jest dhcp w routerze który mi pokazuje i instaluje do serwera) Reszta jest poprawnie i ciągle ten sam błąd /etc/dhcp/dhcpd.conf line: 50 subnet 192.168.0.46 netmask 255.255.255.0: bad subnet number/mask combination. (błąd w journelctl - xe) Liczę na rady

psycho
psycho

Możesz nam udzielić więcej informacji na temat tego w jaki sposób konfigurujesz, może z jakiego poradnika korzystasz? Gdyż na moje oko Twój opis problemu wygląda jak masło maślane

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

rejzer:

/etc/dhcp/dhcpd.conf line: 50 subnet 192.168.0.46 netmask 255.255.255.0: bad subnet number/mask combination.

I ten błąd mówi wszystko. 192.168.0.46 nie jest prawidłowym adres sieci. Jeśli zakładamy, że chodzi o hosta o adresie 192.168.0.46/24 to adresem sieci jest tutaj 192.168.0.0 Tak więc:

subnet 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0

Poza tym chciałbym zauważyć, że postawienie swojego routera nie rozwiąże problemu braku dostępu do sieci zewnątrz.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

rejzer:

Więc próbuje ustawić serwer przez isc-dhcp-server.

To tylko i wyłącznie serwer DHCP, który zajmuje się wydzierżawianiem urządzeniom w sieci LAN adresów. Są to adresy, które nie są osiągalne spoza twojej sieci. Nie pozwoli ci magicznie przyjmować zewnętrznych połączeń, jeśli jest to wyłączone na poziomie operatora.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.