Jak czytać angielskie wyrazy poprawnie

Off topic
nauka
Arman.sh
Arman.sh

Dzień dobry, mam problem ponieważ uczę się angielskiego, ale zapamiętywanie pisowni i wymowy każdego słówka z osobna jest bardzo czasochłonne. Moje pytanie brzmi czy są jakieś zasady w tym języku, których ucząc się moge uczyć się np. Tylko wymowy a pisownią będe wiedział właśnie z tych zasad chodzi mi o konkretne źródło gdyż po wy googlowaniu mógł bym nauczyć się syfu. Wiem że to forum o IT, ale to off topic. Z góry dzięki.

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Angielski to trzy języki ubrane w prochowiec. Tak więc masz mnóstwo zasad od których masz jeszcze więcej wyjątków. Patrz słowo kwiat i mąka - wymawia się tak samo, pisze się inaczej (flower i flour).

Na internetach znajdziesz dość dobry słownik Merriam Webster. https://www.merriam-webster.com/dictionary/flour Tutaj znajdziesz też zapis wymowy oraz definicję danego słowa.

Co do gramatyki... Tego jest TONA, tak więc zalecam dawkowanie w małych ilościach i w zależności od tego czego potrzebujesz :harold:

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Jeśli chcesz mieć dobrą wymowę to w sumie musisz się przygotować na to, że z każdym rokiem nauki tego języka będziesz mówić coraz lepiej i jednocześnie coraz bardziej się załamywać jak bardzo słabe mechanizmy wymowy są w angielskim 😒

Na początku nauki sądziłem, że ze mną jest coś nie tak. Potem zrozumiałem że to kwestia tego języka i jego budowy, trzy języki sklejone taśmą 😟