Jak działa BungeeCord, czy się w ogóle da go zainstalować - pomocy!

Zombie
silniki
NorteX
NorteX

Chce wiedzieć, jak i czy mogę zainstalować silnik BungeeCord z pobocznymi serwerami. Mam serwer bukkit 1GB. Czy (jeżeli się da) po prostu wystarczy wgrać pliki BC na FTP i BungeeCord.jar zamienić na serwer.jar? Jeżeli to nie zadziala, proszę o pomoc...

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

TL;DR; Raczej się da

Najlepiej kupić serwer VPS, ale to wymaga od ciebie minimum wiedzy nt. administracji serwerem Linux. Co do twojej propozycji, raczej jest to możliwe, z tym że 1 serwer = 1 serwer oferty Minecraft. Bungee tak jakby był osobnym serwerem z punktu widzenia oferty. Wgrywasz wtedy silnik Bungee i zmieniasz nazwę. Komenda zatrzymania serwera może wtedy źle działać w panelu choć nie wiem, jak jest skonstruowana. Być może będziesz musiał korzystać z guzika "Kill" zamiast "Stop" 😂

NorteX
NorteX

Pomysł z VPSem dobry, tak właśnie myślałem. Problem z tymvjest jedyny że Bungee ma np. 5 konsol dla sieci np. tryb SB ma inną konsolę, pvp inną, mobarena inną itd, a ja mam dostępną tylko jedną na stronie. Wtedy jeżeli wgram silnik Bungee nie będę mógł sterować poszczególnymi serwerami, tylko tą bazą łączącą je. Może jakiś plugin (jeżeli nie ma takiego, stworze sobie xd) typu In-Game Console, żeby się dało sterować jakkolwiek z konsoli. Jeżeli była by jakaś oferta dedykowana pod BC to pewnie było by wiele konsol. Jeżeli rozumiesz jesteś pro xd

Edit: zrozumiałem że chodzi ci tu o to żeby kupić 5 serwerów bukkit i je połączyć jednym z tych. 🤔 fajny pomysł, teraz ma to sens xD tylko to koszuje a ja na yt zarabiam $2 miesiecznie! XD 😂 Logiczny pomysł w sumie, ale odpada bo wole juz mieć 1 serwer 5GB ram za 50zł niż 5 1GB-ajtowych za 50zł Xd

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

NorteX:

Bungee ma np. 5 konsol dla sieci np. tryb SB ma inną konsolę, pvp inną, mobarena inną itd, a ja mam dostępną tylko jedną na stronie Trochę cię rozumiemy, ale to nie bungee ma tyle - to sieć ma tyle, bungee ma tylko jedną

NorteX:

Wtedy jeżeli wgram silnik Bungee nie będę mógł sterować poszczególnymi serwerami, tylko tą bazą łączącą je Nie. Bungee jedynie umożliwia przelogowywanie się z serwera na serwer + jakieś dodatki typu logowanie itp. W dalszym ciągu pod każdy tryb musisz mieć "osobną konsolę" - osoby pakiet typu Minecraft.

NorteX:

Jeżeli rozumiesz jesteś pro xd

Można powiedzieć że troche rozumiem ;)

NorteX:

Edit: zrozumiałem że chodzi ci tu o to żeby kupić 5 serwerów bukkit i je połączyć jednym z tych. :thinking: fajny pomysł, teraz ma to sens xD

No.. tak to działa. Dlatego pod sieć serwerów najlepszy jest serwer VPS (lub dedyk przy większej). Przykład: Kupujesz taki z 8 GB Ramu no i dysponujesz: - 2 gb bungee - 2 gb lobby - 2 gb pierwszy tryb - 2 gb drugi tryb Albo inaczej, ale to kwestia trybów.