Jak napisać plik startowy dla serwera minecraft, tak by po crashu włączył się on automatycznie?

Zombie
minecraft
Vipper
Vipper

Witam mam do was pytanie co do pliku start.sh. Co ma się w nim znaleźć żeby po wywaleniu serwera serwer na nowo się odpalił automatycznie próbowałem już wszystkiego no i coś nie dział silnik to paperspigot 1.14.4 komenda startowa screen -dmS x java -Xms7524M -Xmx7524M -jar silnik.jar

Proszę o pomoc

Pozdrawiam :slight_smile:

Kaczuc
Kaczuc

Najprostszym sposobem będzie stworzenie skryptu w bash, który sprawdza czy serwer jest uruchomiony jeśli tak skrypt zakończy się exit 1 jeśli nie wykona komendę startową screen -dmS x java -Xms7524M -Xmx7524M -jar silnik.jar ponownie i następnie dodać regułę do cron'a, który wywoła skrypt np. co godzinę

Najlepiej jednak wpakować serwer do dockera on ma tam już przygotowane flagi odpowiedzialne za to.

Vipper
Vipper

Jak mam to zrobić?

Kaczuc
Kaczuc

Na początku stwórz sobie sam plik skryptu na VPS touch start.sh możesz poszukać czegoś na googlach i przerobić pod siebie D:

Vipper
Vipper

A możesz mi z tym pomóc chodzi mi tylko i wyłącznie o to jaka jest komenda żeby serwer po wywaleniu sam się odpalił i tyle ale nie mogę w google tego znaleźć .

xMalloy
xMalloy

screen -dmS x java -Xms7524M -Xmx7524M -XX:+UseG1GC -Duser.country=US -Duser.language=en -jar silnik.jar

i do tego znajdź w pliku spigot.yml

restart-on-crash: true (to musisz miec na true)
  restart-script: ./start.sh (a to masz plik który ma Ci odpalić gdy twój serwer złapie crasha)
Vipper
Vipper

Czy ten skrypt będzie restartował serwer jeżeli wyłączy się jak zapcha się ram bo wywalenie serwera jest tym głównie spowodowane

Kaczuc
Kaczuc

Lepiej wyleczyć chorobę niż objawy zajmij się serwerem i znajdź winowajce który zapycha ci ram :)

xMalloy
xMalloy

Napisz mi na pm swojego discorda to Ci pomogę z tym problemem. (Czyli z optymalizuje serwer)

aggankx
aggankx

Jeżeli serwer wyrzuca Ci się z powodu RAM:

1. https://aikar.co/2018/07/02/tuning-the-jvm-g1gc-garbage-collector-flags-for-minecraft/
  2. ustaw Xmx na wartość mniejszą! (Java również potrzebuje RAMu, nie karm tylko minecrafta. Wyrzucenie serwera w wielu wypadkach wynika właśnie z faktu, że brakuje RAMu dla javy)
system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.