Przeczytałeś treść błędu?
AimPanel wspiera jedynie debiana 7 i ubuntu 14.04. Instalator wykrył ubuntu 16.04, więc zakończył działanie.
A da się zmienić wersję?
Jeżeli używasz serwera VPS z oferty lvlup, to upewnij się że nie zostaje na maszynie nic ważnego i możesz ją przeinstalować. Jeżeli masz serwer vps OpenVZ to zatrzymaj serwer, a potem wybierz opcję reinstalacji i wybierz Ubuntu 14.04. Jeżeli masz serwer vps KVM to zatrzymaj serwer, a potem wybierz opcję reinstalacji - sama Ci zainstaluje Ubuntu 14.04.
zmień w pliku instalacyjnym nazwę kodową systemu
Może to wywołać dużo błędów i spowodować niepowodzenie instalacji.
Mam vps wykupionego na hostingu titanaxe tam nie ma opcji reinstalacji/zmiany wesji nie da się tego zmienić jakąś komendą w putty?
Przez polecenie się nie da - tu potrzebna jest pełna reinstalacja systemu. W takiej sytuacji pozostaje zmienić w pliku instalacyjnym nazwę kodową, ale to bardzo kiepski pomysł, bo nigdy nie wiadomo co właściwie może z tego wyniknąć.
jaki system aktualnie posiadasz?
W komunikacie błędu masz napisane, że wykryto ubuntu 16.04
wget http://repo.aimpanel.pro/setup.sh
nano setup.sh
i zamień tu
trusty
na xenial
potem ./setup.sh
Otrzymałem wiadomość Package 'openjdk-7-jre-headless' has no installation candidate
sudo apt-get install openjdk-7-jre
Więc oto jest jeden z problemów z takimi "czitami" przy instalatorze. Musisz znaleźć jakąś metodę na zainstalowanie tego pakietu, lub zainstaluj inny pakiet javy, a z instalatora wyrzuć etap instalacji javy.
Nadal
jeżeli moja komenda zadziałała to możesz zignorować ten komunikat
Gdy wpisalem twoją komende: Package 'openjdk-7-jre' has no installation candidate
Your system is not supported
spróbuj teraz
bash: line 72: add-apt-repository: command not found
Spróbuj najpierw apt-get install software-properties-common
dodałem już do skryptu spróbuj teraz
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) ale komenda aimpanel już działa
Gdy próbuje dodać key:
root@ip3:~# aimpanel key set 3YLJ-X3TA-EFJK-**** New key set /usr/local/aimpanel/libs/php/bin/php: error while loading shared libraries: libcurl.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory
Timo:
Może to wywołać dużo błędów i spowodować niepowodzenie instalacji.
Ja bym się jednak nie nastawiał, że coś serio może z tego wyjść.Skoro już teraz są problemy, to potem może być ich jeszcze więcej, niekoniecznie widocznych.
możesz spróbować apt-get install php7-curl
ale lepszym rozwiązaniem będzie przejście na debiana 7 / ubuntu 14
E: Unable to locate package php7-curl Jak przejść na te debiana 7 lub ubuntu 14?
Musisz mieć dostęp do swobodnej reinstalacji maszyny, lub instalacji z własnego pliku .iso. Niestety spora ilość dostawców niskiej jakości nie pozwala na takie instalacje.
Czy hosting lvlup.pro oferuje zmianę wersji vps na Ubuntu 14.04 chodzi dokładniej o VPS OpenVZ
Oczywiście, ubuntu 14.04 o ile się nie mylę jest zainstalowane domyślnie, a potem ewentualnie możesz wybierać kilka innych systemów :)
Dziękuje bardzo za odpowiedzi niestety bez rozwiązania problemu na hostingu Titanaxe, ale w ciągu tygodnia przerzucam się na lvlup.pro ponieważ jest taniej.