Jak naprawić ten błąd?

Aimpanel
Qotrek
Qotrek

undefined

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Przeczytałeś treść błędu?

AimPanel wspiera jedynie debiana 7 i ubuntu 14.04. Instalator wykrył ubuntu 16.04, więc zakończył działanie.

Qotrek
Qotrek

A da się zmienić wersję?

bopke

Jeżeli używasz serwera VPS z oferty lvlup, to upewnij się że nie zostaje na maszynie nic ważnego i możesz ją przeinstalować. Jeżeli masz serwer vps OpenVZ to zatrzymaj serwer, a potem wybierz opcję reinstalacji i wybierz Ubuntu 14.04. Jeżeli masz serwer vps KVM to zatrzymaj serwer, a potem wybierz opcję reinstalacji - sama Ci zainstaluje Ubuntu 14.04.

Fenek912
Fenek912

zmień w pliku instalacyjnym nazwę kodową systemu

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Może to wywołać dużo błędów i spowodować niepowodzenie instalacji.

Qotrek
Qotrek

Mam vps wykupionego na hostingu titanaxe tam nie ma opcji reinstalacji/zmiany wesji nie da się tego zmienić jakąś komendą w putty?

bopke

Przez polecenie się nie da - tu potrzebna jest pełna reinstalacja systemu. W takiej sytuacji pozostaje zmienić w pliku instalacyjnym nazwę kodową, ale to bardzo kiepski pomysł, bo nigdy nie wiadomo co właściwie może z tego wyniknąć.

Fenek912
Fenek912

jaki system aktualnie posiadasz?

bopke

W komunikacie błędu masz napisane, że wykryto ubuntu 16.04

Fenek912
Fenek912

wget http://repo.aimpanel.pro/setup.sh nano setup.sh i zamień tu image|266x31 trusty na xenial potem ./setup.sh

Qotrek
Qotrek

Otrzymałem wiadomość Package 'openjdk-7-jre-headless' has no installation candidate

Fenek912
Fenek912

sudo apt-get install openjdk-7-jre

bopke

Więc oto jest jeden z problemów z takimi "czitami" przy instalatorze. Musisz znaleźć jakąś metodę na zainstalowanie tego pakietu, lub zainstaluj inny pakiet javy, a z instalatora wyrzuć etap instalacji javy.

Qotrek
Qotrek

Nadal

Fenek912
Fenek912

jeżeli moja komenda zadziałała to możesz zignorować ten komunikat

Qotrek
Qotrek

Gdy wpisalem twoją komende: Package 'openjdk-7-jre' has no installation candidate

Qotrek
Qotrek

Your system is not supported

Fenek912
Fenek912

spróbuj teraz

Qotrek
Qotrek

bash: line 72: add-apt-repository: command not found

bopke

Spróbuj najpierw apt-get install software-properties-common

Fenek912
Fenek912

dodałem już do skryptu spróbuj teraz

Qotrek
Qotrek

E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) ale komenda aimpanel już działa

Qotrek
Qotrek

Gdy próbuje dodać key:

root@ip3:~# aimpanel key set 3YLJ-X3TA-EFJK-**** New key set /usr/local/aimpanel/libs/php/bin/php: error while loading shared libraries: libcurl.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory

bopke

Timo:

Może to wywołać dużo błędów i spowodować niepowodzenie instalacji.

Ja bym się jednak nie nastawiał, że coś serio może z tego wyjść.Skoro już teraz są problemy, to potem może być ich jeszcze więcej, niekoniecznie widocznych.

Fenek912
Fenek912

możesz spróbować apt-get install php7-curl ale lepszym rozwiązaniem będzie przejście na debiana 7 / ubuntu 14

Qotrek
Qotrek

E: Unable to locate package php7-curl Jak przejść na te debiana 7 lub ubuntu 14?

bopke

Musisz mieć dostęp do swobodnej reinstalacji maszyny, lub instalacji z własnego pliku .iso. Niestety spora ilość dostawców niskiej jakości nie pozwala na takie instalacje.

Qotrek
Qotrek

Czy hosting lvlup.pro oferuje zmianę wersji vps na Ubuntu 14.04 chodzi dokładniej o VPS OpenVZ

bopke

Oczywiście, ubuntu 14.04 o ile się nie mylę jest zainstalowane domyślnie, a potem ewentualnie możesz wybierać kilka innych systemów :)

Qotrek
Qotrek

Dziękuje bardzo za odpowiedzi niestety bez rozwiązania problemu na hostingu Titanaxe, ale w ciągu tygodnia przerzucam się na lvlup.pro ponieważ jest taniej.

kubus
kubus

Nie wiem, spróbuj: https://pastebin.com/AgTCxsMk