Jak ponownie uruchomić serwer Minecraft w screenie po restarcie VPS

Zombie
minecraft, zarządzanie
Hubercigg
Hubercigg

Hej, pierwszy raz korzystam z VPS :P Stworzyłem serwer, zainstalowałem minecrafta itd grałem sobie 3 dni jednak zrobiłem restart serwera(wyłączyłem i włączyłem vpsa). Zawsze wchodziłem "na serwer" przez screen -r nazwa_servera -d i sobie restartowałem itd. A po restarcie te screeny znikneły i nie wiem co robić

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

W poradniku, z którego korzystałeś znajdź komendę, która zawiera coś podobnego: screen -S java -jar minecraft.jar

Wpisz ją.

psycho
psycho

Do odpalenia serwera to co wyżej, ale polecałbym użycie jakiegoś gotowego narzędzia, żeby szybciej to szło np. LinuxGSM

https://lvlup.rok.ovh/t/linuxgsm-instalacja-i-konfiguracja-na-przykladzie-serwera-teamspeak3/12226

Tylko zamiast ts3server należy zainstalować mcserver Ale działanie jest takie samo. ;)

Hubercigg
Hubercigg

Znalazłem tą komende: ``` screen -dmS x java -Xms1024M -Xmx1024M -jar server.jar

jednak nic się nie dzieje
Kaczuc
Kaczuc

Zamiast x wstaw swoją nazwę screena, która będzie się wyświetlała między innymi w htop oraz screen -list. Jesteś pewny, że wpisujesz tą komendę w katalogu z serwerem? i nazwa silnika jest poprawna pokaż nam jaki otrzymujesz komunikat.

Hubercigg
Hubercigg

W katalogu? Jestem na prawdę mało doświadczony z użytkowania VPSA

Odpalam putty(loguje się) i wpisuje te komendy. Coś zle robię?

Natomiast po wpisaniu screen -dmS x java -Xms1024M -Xmx1024M -jar server.jar(klikając spacje) nic się nie dzieje ani nie wyświetla

Hubercigg
Hubercigg

enter, nie spację

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Spróbuj odpalić sam serwer bez screena, aby wyłapać problemy w stylu "nie ma server.jar"

java -Xms1024M -Xmx1024M -jar server.jar
Hubercigg
Hubercigg

Error: Unable to access jarfile server.jar

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Czyli serwer jest zainstalowany gdzieś indziej. Gdzie są wszystkie pliki? Przejdź tam komendą cd

Hubercigg
Hubercigg

Samo cd?

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Nie. co pokazuje

ls

?

Hubercigg
Hubercigg

minecraft

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

No to

cd minecraft

i to samo

Hubercigg
Hubercigg

Już nic nie pokazuje

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Sprawdziłeś co tam jest?

ls
Hubercigg
Hubercigg

Z tego co widzę (FTP) stworzyłem pusty folder minecraft... znajdujący się w root natomiast serwery minecraft są w home

Hubercigg
Hubercigg

po przejściu do cd minecraft i wpisaniu ls nic nie pokazuje

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Hubercigg:

serwery minecraft są w home Do tego próbujemy dotrzeć!

Najprościej by było jakbyś podał poradnik z którego korzystałeś, bo tak to mogę zgadywać i niedługo będzie 100 postów

< :kappa: > Crido, pamiętamy

Hubercigg
Hubercigg

XD Może być cieżko ponieważ instalowałem ten serwer kilka godzin (to nie żart XD) od 23:12 do 5:36 i w sumie robiłem sklejkę poradników https://lvlup.rok.ovh/t/instalacja-serwera-minecraft-na-vps-dedyku/248 https://hostovita.pl/blog/minecraft-instalacja-serwera-na-ubuntu-16/

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

OK, teraz to ma sens.

Jeszcze, żeby wykluczyć komplikacje, w stylu uruchamianie z innego użytkownika to daj wyniki z

whoami
ls -l /home/mc

Jak folder z serwerem inaczej się nazywa to popraw drugą komendę

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.