Jak rozwiązać ten problem z Discourse?

Pytania i problemy
zarządzanie, www, discourse
Tobi
Tobi

Zacznę od tego, że błąd pojawia się przy instalowaniu Discourse. Korzystam z poradnika SystemZ dostępnego tutaj na forum dot. instalacji tego oto silnika na serwerze VPS. Po użyciu komendy ./launcher bootstrap app, nie wywaliło żadnych błędów. Jednak po użyciu drugiej komendy (./launcher start app) pokazał się ten oto błąd:

docker: Error response from daemon: driver failed programming external connectivity on endpoint app (0a09152c7211c6ed874ee4fb04041b012758f13bcf5733c07dfcdc697ff36b12): Error starting userland proxy: listen tcp 0.0.0.0:80: bind: address already in use.

Rozczytałem go mniej więcej, przede wszystkim port tcp 80 jest już w użyciu. Jednak nie chodzi mi o to, co pokazuje ten błąd. Chodzi mi o rozwiązanie go.

Chciałem jeszcze przeprosić, że zadaje takie pytania, dla niektórych głupie, ponieważ znają na nie rozwiązanie. Po prostu na codzień się tym nie zajmuję. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Prawdopodobnie masz już na serwerze zainstalowany inny serwer WWW i jakąś stronę (apache2, nginx), który aktywnie nasłuchuje na porcie 80.

Tobi
Tobi

Zatem, jak to rozwiązać? Jak odinstalować psujący moduł, żeby przy okazji nie zepsuć instalatora?

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Musisz usunąć paczkę obecnego serwera WWW. Ta komenda powinna pomóc: sudo apt remove apache2 nginx

Musisz jednak pamiętać, że jeśli wcześniej zainstalowałeś jakieś strony na tym serwerze, to przestaną one działać.

Tobi
Tobi

Sprawdzę, na moje szczęście - jest to pierwsza strona, którą instaluję na tym VPS. Edit: Wszystko działa jak powinno, dzięki wielkie za pomoc.

Tobi
Tobi

Powracam. Nie chcę tworzyć nowego wątku, więc kolejny problem umieszczę tutaj.

Cała instalacja przebiegła zgodnie z planem, lecz po aktywowaniu konta administratora, strona już się długo ładuje. Po prostu biały ekran i nic dalej. Title na tabie z przeglądarki działa, jeśli dopiszę do linku np. /test/, pokazuje się strona, że nie ma takiej strony i mam się zalogować. Po kliknięciu w przycisk "Log in", otwiera się kolejna strona, która tak samo jak główna - ładuje się już długo. Czy jest to normalne? Co zrobić w takiej sytuacji?

Tobi
Tobi

Problem zażegnany, okazało się, że z moją przeglądarką jest coś nie tak :thinking:. Jednak na oficjalnym forum Discourse jak widać nie tylko ja miałem taki problem.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.