Witam! Mam problem z kartą graficzną. Otóż nie wiem jak uruchomić program korzystając z dedykowanej karty. Posiadam NVIDIA GeForce 940MX oraz Intel HD Graphics 620.
Witam! Mam problem z kartą graficzną. Otóż nie wiem jak uruchomić program korzystając z dedykowanej karty. Posiadam NVIDIA GeForce 940MX oraz Intel HD Graphics 620.
W przypadku windowsa, zazwyczaj tak:

Wiem jak to zrobić na windowsie, ale ja chciałbym zrobić to na Ubuntu 18.04 LTS. Zainstalowałem ten system niedawno obok Windowsa.
Oh, chwila, nie zauważyłem dopiska na końcu tytułu wątku. Tak ogólnie to jakiego środowiska graficznego używasz? Plasma miała takie ustawienie w gui, do unity czy gnome będę musiał poszukać, ewentualnie znaleźć komendę.
Zainstalowałeś w ogóle sterownik?
Już widzę, będziesz potrzebować uruchomić NVIDIA X Server Settings i tam to ustawić. Jeśli tego nie masz, to prawdopodobnie nie masz też sterownika. Możesz to chyba najprościej sprawdzić uruchamiając ekran informacje.

Sterownik jest zainstalowany. NVIDIA X Server Settings zainstalowałem przed chwilą. Co muszę teraz zrobić?
Ustawienia, których szukasz, znajdziesz w zakładce Application Profiles w NVIDIA X Server Settings. Ewentualnie też globalny wybór GPU w PRIME Profiles.
Dużo opcji to u mnie nie ma :/
U mnie działa.

Restartowałeś komputer po instalacji?
Tak, nadal nic nie mam :/
W jaki sposób zainstalowałeś sterownik? Ja u siebie skorzystałem z ubuntu-drivers.
Generalnie tutaj podobna sytuacja: https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2342538
Went to System Tools > Preferences > Additional Drivers, (aka software & updates) Set the default driver to Using X.Org X server. Pressed ctrl+alt+f1 and logged in. Issued sudo service lightdm restart. IF* it restarts into lightdm, open a terminal and use the next step. If not, use tty1, as before. Issue sudo apt-get remove --purge nvidia-*. Issue sudo dpkg --get-selections | grep nvidia - ensure nothing nvidia remains. Go back to System Tools > Preferences > Additional Drivers, (aka software & updates) Choose the highest nvidia driver available. Go back to tty1 and issue sudo service lightdm restart Lightdm should restart and you should have the latest driver, for your system.
Przy wykonywaniu polecenia sudo service lightdm restart
Wyskakuje takie coś:
Failed to restart lightdm.service: Unit lightdm.service not found.
Dla sprostowania: tamta sytuacja jest podobna, ale to nie jest ubuntu 18. :thinking:
Ja spróbowałbym usunąć sterownik
Issue sudo apt-get remove --purge nvidia-*. Issue sudo dpkg --get-selections | grep nvidia - ensure nothing nvidia remains.
i potem zainstalować używając
ubuntu-drivers autoinstallNadal to samo 😕
Masz zainstalowane nvidia-prime?

Wszystko w teorii powinno działać, wszystko jest zainstalowane, ale nie działa :/

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.