Cześć tak jak w temacie mam pytanie odnośnie tego jak można włączyć i wyłączyć serwer za pomocą PHP. Z góry dziękuję za odpowiedzi :slight_smile: .
Cześć tak jak w temacie mam pytanie odnośnie tego jak można włączyć i wyłączyć serwer za pomocą PHP. Z góry dziękuję za odpowiedzi :slight_smile: .
Najłatwiej będzie jak przygotujesz sobie skrypt do uruchamiania/restartowania serwera Minecraft.
Wtedy wystarczy, że przez php_exec() uruchomisz skrypt, np. ten odpowiadający za restart.
PHP nie będzie trzymało sesji, wyda jedynie skryptowi impuls, aby ten zadziałał.
A wiecie może jak zrobić konsole pod mc nie używając gotowców ? Bo widzę że da się w Putty zrobić screen'a i widać konsole mc.
W dość łatwy sposób można napisac wywoływanie komend przez rcona w php.
Wiem ale właśnie chodzi mi o to by widzieć konsole.
Zaraz dojdzie do tego, że będziesz chciał, żebyśmy ci dali cały gotowy panel, a ty się pod nim tylko podpiszesz jako autor :kappa:
Nie ?
Tutaj masz panel dla przykładu, możesz użyć jeszcze innego języka niż PHP. https://lvlup.rok.ovh/t/minecraft-panel-beta-zarzadzanie-serwerem-minecraft-przez-przegladarke/9822
Dziękuję za pomoc :slight_smile: .
Teoretycznie wystarczy wysyłać polecenia do procesu MC, a logi np. odczytywać co 1 sekundę z plików i tyle 😛
a jeszcze szybkie pytanie jak włączyć serwer na linuxie ? moja zawartość exec to ("screen -dmS x java -Xms1024M -Xmx1024M -jar /home/mc/silnik.jar") w putty działą tylko inna ścieszka bez home i mc
Screen nie uruchomi się poprzez wywołanie skryptu w PHP, musi to być terminal.
Tutaj szukałbym czegoś podobnego do screena - tak jak pisałem wyżej - komenda screen nie zadziała tutaj.
DBanaszewski:
Screen nie uruchomi się poprzez wywołanie skryptu w PHP, musi to być terminal.
Jak najbardziej zadziała, jak odpalasz screen -d nie musi być terminala.
Edit: ja bym się bardziej obawiał z jakiego usera to odpali, jak user "http" odpala screena, "minecraft" nie ma do niego dostępu.

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.