Jak wyjąć 10 pierwszych rekordów z bazy danych

Pytania i problemy
mysql
BeGood
BeGood

tak ja w temacie, ja myślałem żeby wyjąć wszystko z bazy danych i wyświetlić to w taki sposób przykład kawałku kodu $bans = $con->query("SELECT * FROM Punishments); $how_many_bans = $bans->num_rows; if ($how_many_bans > 0) { $banlist = $bans->fetch_assoc(); $_SESSION['id'] = $banlist['id']; $_name['name'] = $banslist['id']; }

i potem wyświetlić je w taki sposób echo ''.$_SESSION['id'].''; ... tylko jest taki problem że wydaje mi się że wyciągnę te same rekordy ?? jaka jest kwerenda zapytania sql żeby wyciągnąć tylko najnowsze 10 ??? DZIĘKUJE ZA odpwiedzi

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Zakładam, że używasz bazy MySQL, więc zapewne dobrym rozwiązaniem bedzie użycie

SELECT * FROM Punishments LIMIT 10

W tan sposób wyciągniesz tylko 10 rekordów. Jeżeli chodzi o najnowsze, musisz dodać jeszcze element ORDER BY nazwakolumny DESC, gdzie w miejsce nazwakolumny musisz wpisać nazwę pola w tabeli, w którym znajduje się informacja o np dacie utworzenia wpisu, dzięki czemu wyciągniesz pierwsze 10 wyników z posortowanych danych =)

SELECT * FROM Punishments ORDER BY nazwakolumny DESC LIMIT 10
system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.