Jak zakodowac UTF-8 po stronie php nie html

Pytania i problemy
BeGood
BeGood

Bardzo Prosze o odpowiedź, jest mi to bardzo potrzebne i ważne żeby mi nie mówić wybierz utf-8_polish_ci w mysql bo to wiem chodzi mi czysto po stronie kodu php

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Dla kodu PHP generującego HTML:

header("Content-type: text/html; charset=utf-8");

Należy pamiętać tylko, że to wywołanie musi się znaleźć przed jakimkolwiek wyświetleniem tekstu, inaczej serwer nie będzie w stanie już dodać tego nagłówka do odpowiedzi ze względu na jej strukturę.

BeGood
BeGood

Dziękuje, czyli mam rozumieć że na przykład jak wkładam dane do bazy danych takie jak jakieś wiadomości np w formularzu kontaktowym to ta funkcja wyżej musi się znaleźć na nad $con->query(); ?

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Wywołanie tej funkcji dodaje nagłówek, który jest wykorzystywany przez klienta (przeglądarkę) do interpretacji tekstu, nie do końca ma związek, z tym co mówisz.

Zakładając, że masz problem z kodowaniem, to jeśli jest to serwer na Linuksie i jest to VPS, a nie hosting www, sprawdziłbym, czy twój aktualnie używany przez system język to nie C, tylko jakiś ze wsparciem UTF-8, jeśli tego nie ma, rzeczy komunikujące się używając, chociażby socketów uniksowych (php-fpm), nie będą działać poprawnie i pojawią się "krzaczki".

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.