Tak jak w temacie, potrzebuje treściowego poradnika komenda po komendzie. Z góry dziękuje :slight_smile:
Tak jak w temacie, potrzebuje treściowego poradnika komenda po komendzie. Z góry dziękuje :slight_smile:
Odradzam Ci instalacji serwera pocztowego na VPS, ponieważ jest to rzecz trudna do wykonania, moim zdaniem lepiej by było dla Ciebie jakbyś zakupił sobie hosting www i oszczędził sobię nerwów ;)
Nie ma takiej nawet opcji, mam postawione forum wraz z serwerem teamspeak a musze zarejestrowac certyifikaty
Serwer TS nie musi być na tym samym serwerze, co serwer mailowy.
Ja również odradzam instalacji serwera poczty na VPSsie, ponieważ:
i wiele innych powodów.
Dlaczego polecono Ci hosting WWW?
Twoje forum i poczta mogą być uruchomione na hostingu WWW -> TS3 może stać na VPSsie, tutaj nic nie będzie przeszkadzało podczas uzyskiwania licencji.
Forum można w łatwy sposób przenieść.
Jak masz jakiś problem, pisz śmiało na forum, my pomożemy ;)
może zainstaluj sobie vestacp tam jest łatwa konfiguracja roundcube :D
coś jak cpanel tylko, że darmowy tak?
chodzi mi o to, że chce aby serwer wraz z forum byly w jedyn miejscu :slight_smile:
VestaCP potrzebuje dużo miejsca na dysku. więc raczej nie polecam. A iRedMail może z silnikiem www być bo to instaluje tylko nginxa a nie apacha i tu jest problem.
Przeinstalowanie apache na nginx to chwila roboty
To tak, ale aplikacja roundcube nie będzie ci działać przy pomocy której możesz wysyłać e-maile do innych
Zakupiłbym licencje na cpanel, ale lvlup w serwerach vps oferuja bardzo malo miejsca na dysku 😕
Mało miejsca? To ile na niego potrzebujesz? :thinking:
https://documentation.cpanel.net/display/74Docs/Installation+Guide+-+System+Requirements Wymagania minimalne 20GB dysku, tak to jest jak do jednej małej rzeczy instalujesz wielki kombajn
W przyszłości sama baza od forum będzie sporo zajmowała miejsca :)
Mam KVM PL 4GB, posiada on 50GB SSD NVMe(?) i wystarcza na dużo rzeczy, od serwerów minecraft po serwery baz danych. Powinien CI KVM PL wystarczyć.
Podejmę się napisania takiego poradnika, jednakże będzie to dosyć spory wątek ze względu na zmiany w konfiguracjach domyślnych, więc nie spodziewałbym się go na dziś/jutro. Myślę, że w ciągu tygodnia taki poradnik powinienem opublikować.
Dzięki wielkie, tymczasem poczekam aż ktoś na zaraz podeśle mi taki poradnik.
Podziękuje za ten hosting, wiesz co polecasz? Jedyne ta firma nadaje się do postawienia strony na której będzie logo firmy, nic więcej a Ty mi tu o mailu wjeżdżasz XD
patryk98:
nadaje się do postawienia strony na której będzie logo firmy
wydaje mi się że nawet do tego się nie nadaje ;]
Dlaczego tak twierdzicie? Ja jestem u nich klientem od ponad 2 lat i jestem zadowolony z jakości usług
Jakub:
z jakości tam w ogóle jest jakość? 😱
Jakub:
usług
tam w ogóle są działające usługi?
Może jest zadowolony z jakości niedziałających usług?
Jak nie działa, to nie ma problemów, a jak nie ma problemów, to klient zadowolony :thinksmart:
Powiem tak, każdy ma inne zdanie na temat każdej z firm. Nigdy nie byłem zawiedziony z usług @nazwapl , fakt, że czasami zdarzają się awarię ale to normalne. Szybki support itd, ja korzystam z hostingu www i nie jest zły.,,
Ktoś coś do tematu czy nic?
Masz ponad 20 odpowiedzi do tematu :thonking:
https://www.tecmint.com/setup-postfix-mail-server-in-ubuntu-debian/
Serio aż tak trudno wyszukać u wujka GOOGLE?⛏️
Kiedy poradnik?
Myślę, że w weekend dam radę go dokończyć - chcę zawrzeć kompleksową opcję, z kontami zarządzanymi przez bazę danych, z webowym interfejsem itp.
Okej, bo czekam cały czas :) bo iRedMail dużo ramu żre
@bopke kiedy poradnik?
Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.