Jak zrobić tzw. „Domowy Serwer”, który funkcjonuje podobnie, jak dedykowany?

Pytania i problemy
Matcik
Matcik
5 lat temu

Witam. Szukam od miesiąca informacji, jak i co zrobić, filmików ( niektóre się przydadzą myślę ), jednak nie wiem co warto kupić do budowy. W sensie, jestem w tym początkowy i nie chce kupować gotowych serwerów np. DELL, HP. Nie chodzi mi też, że chce serwer plików. Komputer bym jakiś używany kupił i jak i co zrobić, kupić. Napiszcie mi proszę, ale rozwińcie, bo nie wystarczą pewnie dwa słowa. Proszę o pomoc. Chciałbym zbudować swój serwer, by się uczyć i mieć własny serwer, na którym mógłbym wgrywać strony, serwery ( nie wiem np. Minecraft ), teamspeak i wiele innych! Pozdrawiam :D!

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro
5 lat temu

Przede wszystkim potrzebujesz zewnętrznego adresu IP, którego na ogół dostawcy internetu sami z siebie nie dają. Musisz dowiedzieć się jak to wygląda u dostawcy, od którego masz internet, np pytając na infolinii. Kolejna rzecz to musisz dowiedzieć się w jaki sposób przekierowuje się porty na routerze który masz w domu, abyś mógł po otrzymaniu zewnętrznego adresu przekierować porty połączeń na serwer domowy, który miałby obsługiwać aktywność na nich. To również zależne jest od modelu urządzenia które masz w domu. Co do wyboru sprzętu, to nie ma to większego znaczenia co weźmiesz. Niestety, ale komputer pracujący cały czas nie chodzi na wodę i może się okazać, że rachunek za prąd wyjdzie wyższy niż opłaty za zakup np serwera vps który byłby wystarczający pod proste zastosowania. Dodatkowy problem to ochrona antyddos - wątpię, żeby Twój dostawca internetu oferował taką ochrone w przynajmniej podstawowej formie, więc jeżeli postawisz sobie tam np publiczny serwer minecrafta czy teamspeaka, to może się okazać, że szybko znajdą się nienawistni ludzie z internetu którzy dosłownie taki serwer niezabezpieczony przed atakami ddos po prostu zdmuchną.

NoName_1000
NoName_1000
5 lat temu

Musisz mieć publiczny adres IP aby to zadziałało oraz modem/router z możliwością przekierowania portów, na tą chwilę tylko w UPC i Orange światłowód na modemie/routerze jest publiczne IP oraz możliwość przekierowania na ich modemach.

Mam taki serwer domowy o którym pisałeś wyżej i działa na nim serwer MC jak gram ze znajomymi na modach, serwer TS3 też. Do zrobienia takiego serwera wystarczy zwykły komputer który ma jakieś przyzwoite parametry lub można sobie samemu złożyć (tak jak ja to zrobiłem z różnych części).

Jeżeli masz ogarnięty komputer i publiczne IP to dalej robisz tak jak na zwykłym VPSie czyli wrzucasz system, i też jak chcesz udostępnić wtedy jakąs usługę w necie np. Serwer MC, serwer TS3 czy FTP itp. to musisz zrobić wtedy dla każdego portu przekierowanie portów w routerze lub jak chcesz mieć przekierowane wszystkie porty na serwerze (tak aby serwer był w pełni widoczny i w LANie i w WANie) to możesz umieścić go w strefie zdemilitaryzowanej (DMZ) na routerze.

Axerr
Axerr
5 lat temu

Kupujesz komputer, stawiasz Linuxa, np Ubuntu Server, prosisz dostawcę o stałe IP (zazwyczaj za miesięczną opłatą), odblokowujesz porty na routerze, włączasz i działa.

mar232320
mar232320
5 lat temu

Stawiasz serwer aplikacji/gry tak samo jak na VPSie odblokowujesz porty w firewallu i routerze i podajesz swoje zewnetrzne IP i podajesz każdemu kto chce sie polaczyc - nie musisz mieć nawet stałego IP; ja w wieku 10 lat miałem serwer minecraft dla znajomych, ale w tym przypadku musisz codziennie podawac nowe IP.

NoName_1000
NoName_1000
5 lat temu

Co do zmiany IP to zależy od ISP, ja mam w UPC i mam w domu serwer na którym działa wiele usług i zmianę IP mam "raz na ruski rok" (czasami zdarzy się po dwóch miesiącach, czasami raz na rok a najdłużej to samo IP miałem z 3 lata).

W przypadku innych sieci (chociażby Orange Światłowód) to polecam użyć DynDNS (DDNS) aby nie trzeba było codziennie podawać nowego IP czy jak ma się podpięte domeny pod serwer to aktualizować rekordów dla danych domen.

anon95087592
anon95087592
5 lat temu
  1. Adres IPv4 od twojego ISP, kolega wyżej ujął DynDNS możesz użyć.
  2. Serwer / Komputer który będzie chodził 24h/7 dni w tygodniu na którym jest np. Linux itd.
  3. Ustawienie przekierowywania na routerze w domu

Lecz według mnie to jest nieopłacalne z powodu takiego iż wydasz sporo na prąd + do tego nie masz ochrony AntyDDoS co powoduje twój serwer podatnym na ataki. Najlepszym rozwiązaniem będzie wykupienie takiego serwera dedykowanego lub VPS :)

NoName_1000
NoName_1000
5 lat temu

anon95087592:

Lecz według mnie to jest nieopłacalne z powodu takiego iż wydasz sporo na prąd

Ja mam serwer domowy który dziala 24h/7 i nie mam jakiejś dużej różnicy w rachunku. Zazwyczaj zużycie prądu będzie zależne od klasy energooszczędności zasilacza ATX oraz od sposobu przeznaczenia serwera, np. Jak na nim będą kopane kryptowaluty to nawet jakby zasilacz był superoszczędny to za wiele nic nie da.

anon95087592:

do tego nie masz ochrony AntyDDoS co powoduje twój serwer podatnym na ataki.

Tutaj się zgodzę z Tobą w 100%. Serwer jest podatny na tego typu ataki oraz też trzeba pamiętać że serwer jest też jednocześnie w sieci LAN więc zła konfiguracja może spowodować że ktoś niepowołany dostanie się do sieci LAN i może wykonać ataki jak DNS SPOOF czy MITM (nasłuchujące przepływający ruch).

Tak swoją drogą w przypadku serwera domowego też jest większe prawdopodobieństwo że przestanie działać z powodu przerwy w dostawie prądu czy jakieś problemy z internetem, w przypadku VPSa jest to znikome prawdopodobieństwo dlatego bo serwerownie mają awaryjne generatory prądu.

Też domowe łącza nie mają wysokiego uploadu (co jest też ważne), na domowych łączach zazwyczaj może być duży download, ja w UPC powiadałem umowę na 250mbps a upload to było niecałe 30mbps więc przy serwerach na dużej ilości graczy mogą być lagi bo łącze będzie zapchane.

Powiem to tak: Serwer domowy jest dobry do takich pierdół jak prywatna chmura do trzymania plików, serwer WWW dla jakiejś mało znaczącej strony czy serwer MC/TS3 dla znajomych itp.

Jeżeli chce się mieć serwer MC publiczny na dużą ilość graczy, jakąs popularną stronę WWW czy inne serwery gier to najlepiej wybrać VPS.

anon95087592:

Ustawienie przekierowywania na routerze w domu

Można też umieścić serwer w tzw. strefie zdemilitaryzowanej (DMZ) na routerze. Wtedy jednocześnie serwer będzie w sieci LAN i WAN (czyli będzie miał przekierowane wszystkie porty) ale ze względu na bezpieczeństwo najlepjej ręcznie dla każdego portu zrobić przekierowanie.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro
5 lat temu

anon95087592:

Lecz według mnie to jest nieopłacalne z powodu takiego iż wydasz sporo na prąd

Mam od niedawna serwer domowy i w idle zjada ledwie ~50W (przy 0.7zł/kWh ~25zł/msc), kiedyś tyle miała jedna żarówka, a trzy były potrzebne do oświetlenia jakkolwiek sensownie niedużego pomieszczenia.

Nawet jeśli średnio razem z okresami mocniejszego użycia wyjdzie 100W, jest to nadal tylko 50 zł/msc przy trybie pracy 24/7. Serwery w sieci lokalnej dobrze wykorzystane mogą być świetne, ale nie będzie to takie samo doświadczenie jak serwer dedykowany, czy VPS w porządnym datacenter, to nie do końca ich zastosowanie.

Pomijając niemałą inwestycję w sprzęt, jaka jest potrzebna, jeśli chcemy cichy, nowoczesny serwer domowy z zapasem mocy (czyli w sumie dobrego pcta, bo mało kto będzie miał dużego racka), te 50 zł jednak może się okazać kwotą, którą lepiej przeznaczyć na VPS, bo nie wyobrażam sobie, żeby przeciętnej osobie było coś takiego potrzebnego (praktycznie odpowiednik dedyka UpRyze).

4GB RAM UpRyze to całkiem spoko konfiguracją za te 43,90zł/msc. Spokojnie poradzi sobie z różnymi stronami, serwerami teamspeak, czy nawet Minecraftem, bez konieczności inwestowania w sprzęt.

Do nauki i zabawy znacznie lepsze może okazać się Raspberry Pi (inwestycja 200-400 zł), którego zużycie prądu jest przynajmniej dziesięciokrotnie mniejsze w 100% loadzie. Publiczne usługi zostawmy lepiej, gdzie ich miejsce, czyli w datacenter.

NoName_1000
NoName_1000
5 lat temu

Nieznajomy11:

Do nauki i zabawy znacznie lepsze może okazać się Raspberry Pi (inwestycja 200-400 zł), którego zużycie prądu jest przynajmniej dziesięciokrotnie mniejsze w 100% loadzie. Publiczne usługi zostawmy lepiej, gdzie ich miejsce, czyli w datacenter.

Niekoniecznie, na moim serwerze działa dosyć wiele usług, nawet też parę stron WWW o dosyć szerszym przeznaczeniu, serwer bind9 jako strefa DNS dla paru domen czy serwer FreeRADIUS w celu autoryzacji użytkowników w sieci wifi (WPA2-Enterptise/802.1X EAP) oraz serwer FTP/SMB jako prywatna chmura.

Chociażby jest większa satysfakcja z tego że samemu się skompletuje części z różnych PC i zrobi się serwer który działa niż wydanie ileś PLNów na VPS'a.

Oczywiście że dla publicznych serwerów MC/TS3/innych serwerów gier czy ogólnie dla stron WWW na których jest dużo wejść to rzeczywiście lepiej trzymać te usługi na VPS'ie chociażby z powodu że jest znikoma szansa że serwer przestanie działać bo np. są wykonywane prace konserwacyjne czy jest jakaś awaria i nie ma prądu.

Ale chociażby nie wyobrażałbym trzymanie serwera FreeRADIUS na VPSie który ma uwierzytelniać dostęp do sieci WiFi i przydzielać klucze użytkownikom oraz ma być to przesyłane tak długą drogą, dla takich usług to miejsce jest w sieci LAN.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro
5 lat temu

Tak specyficzne zastosowania to trochę co innego niż proste rzeczy, nauka i zabawa, które wydają się celami autora wątku. Zresztą spokojnie, to co wymieniłeś, ma szansę działać na rpi, chyba że to super ciężkie strony WWW.

Nigdzie nie było mowy o rzeczach typowych do sieci lokalnej, żeby hostować na VPS. Zresztą bardzo wątpię, że jest ci potrzebne realnie WPA2-Enterprise, poza samym "fajnie jest".

NoName_1000:

Chociażby jest większa satysfakcja z tego że samemu się skompletuje części z różnych PC i zrobi się serwer który działa niż wydanie ileś PLNów na VPS’a.

Najpierw potrzebna jest wiedza, którą taniej będzie zdobyć na prostym gotowym komputerku (rpi), niż od razu inwestować w cały dodatkowy PC.

NoName_1000
NoName_1000
5 lat temu

Nieznajomy11:

Zresztą bardzo wątpię, że jest ci potrzebne realnie WPA2-Enterprise, poza samym “fajnie jest”.

Jest wygodne dlatego bo każdy użytkownik ma swój login i hasło przez co jak chce się komuś odebrać dostęp do WiFi to nie trzeba zmieniać hasła wspólnego (PSK) i wszystkim podawać nowego a whitelista adresów MAC jest niewygodna.

Też jest możliwość logowania się poprzez certyfikat cyfrowy lub kartą SIM.

Więc mam dla wygody i że "jest fajne".

I też na moim serwerze domowym czasami uruchamiam serwery MC dla znajomych czy serwer TS3 dla znajomych (jak z discordem są problemy) więc RPI tego nie pociągnie.

system
system
5 lat temu

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.