Jak zwolnić miejsce na VPS?

Poradniki społeczności
vps, zarządzanie
Axerr
Axerr

Jak zwolnić miejsce na dysku?

I. Wstęp

Piszę ten poradnik dlatego, że jakiś czas temu miałem problem z zapchanym dyskiem na VPS'ie. Moim problemem, jak i rozwiązaniem chciałbym się podzielić z innymi, którzy też mogą (lub mogli) doświadczyć takiej nieprzyjemności. Mój problem polegał na tym, że większość dostępnej przestrzeni VPS'a była zapchana. Niestety nie wiedziałem co dokładnie "zjada" mój dysk.

II. Diagnozowanie problemu i jego likwidacja

Najpierw należy rozpocząć od sprawdzenia, która partycja jest zapchana. Do tego należy użyć komendy df. Wyświetlić ona powinna procentowe użycie przestrzeni dysku, coś w tym stylu: obraz|526x145, 75% W moim przypadku 89% dysku było zapełnione, przez co nie byłem w stanie stworzyć backupa mojego projektu.

Dzięki komendzie du, jesteśmy w stanie sprawdzić, które katalogi zajmują najwięcej miejsca w na wybranej ścieżce. sudo du -m [ścieżka] | sort -nr | head -n [liczba rekordów do wyświetlenia]

Przykład: sudo du -m / | sort -nr | head -n 20

⚠️ UWAGA! Jeżeli podasz ścieżkę / to skanowanie może co nieco potrwać. Bądź cierpliwy.

Po zakończeniu skanowania otrzymałem takie wyniki: obraz|477x321, 75%

Okazało się, że sporą część dysku zajmowała poprzednia edycja mojego serwera Minecraft, której zwyczajnie zapomniałem usunąć po rozpoczęciu następnej edycji. Po usunięciu starego projektu procentowe użycie przestrzeni dysku spadło w okolice 40%.

III. Podsumowanie

Dzięki temu prostemu zabiegowi możesz "zbadać" swój serwer, jeżeli brakuje Ci cennego miejsca, a niekoniecznie chcesz robić upgrade swojego VPSa na wyższy pakiet. W moim wypadku niepotrzebne byłoby mi kolejne rdzenie CPU i więcej ramu, potrzebowałem tylko przestrzeni dyskowej.

Jeżeli ten "poradnik" Ci pomógł, lub po prostu Ci się spodobał -- zostaw ❤️ oraz napisz miły 💬 Cześć! :D

PS: 🔴 Jeżeli nie możesz usunąć zbędnych plików, bo według Ciebie takich nie masz, albo wszystkich, które komenda du wypisała używasz -- najzwyczajniej w świecie zakup większy pakiet serwera VPS.
NetKu
NetKu

Fajny poradnik zaraz spróbuje i zobacze ile zwolnie miejsca

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Wspomniał bym także o komendach:

sudo apt-get autoclean sudo apt-get autoremove sudo apt-get clean

EDIT. @Axerr Wspomnij także o parametrach -h i -d