Scovian:
Pod serwer minecraft 1.15 skyblock na średniej ilości pluginów lepszy będzie:
Jesteś pewien co do wersji? Gdybyś użył np. 1.12.2 jak wiele publicznych serwerów i dodał plugin ViaVersion, to uciągniesz dwa, może trzy razy tyle graczy przy tej samej maszynie. Bez patchowania silnika na 1.13+ i przy tym ograniczania wszelkich elementów gameplayu utrzymanie serwera z dużą ilością graczy na tej wersji jest bardzo trudne.
Scovian:
FR 16gb ram 4vCore 4.0GHz
czy
PL 12gb ram 3vCore 4.5/4.7 GHz
?
PL 12GB RAM
Minecraft zdecydowanie bardziej wymaga CPU, przy odpowiedniej konfiguracji mój serwer wprawdzie na starszych wersjach zużywał przy kilkuset osobach ledwie ~ 5GB. @xDGWG pewnie potwierdzi, prowadzi sieć na 1.15.2 i zdecydowanie po CPU serwery bardziej jeżdżą. W tym wypadku lepiej sprawdzić się oferta PL, bo nowsze i szybsze procesory (z wyższym taktowaniem). Węzły PL mogą (ale nie muszą) być też mniej obciążone, bo z reguły na FR stoi najwięcej Minecraftów ze względu na lepsze ceny.
Scovian:
Mam dylemat bo nie wiem czy iść w wątki czy ich szybkość. Ramu w obu ofertach jest aż nad to tak więc interesuje mnie tylko procesor
Spigot domyślnie jest jednowątkowy. Są jedyne płatne forki, które część elementów serwera puszczają asynchronicznie np. PvP. Silniejszy jeden wątek jest ważniejszy niż wielowątkowoś ć (chyba, że uruchamiasz kilka instancji serwerów + BungeeCord). Dlatego w ofercie GAME są i7 a nie np. Xeony. Bo i7 są mocniejsze na jednym rdzeniu.
Scovian:
I czy wie ktoś w jaki sposób działa to 4.5/4.7? Procesor przetaktowuje się automatycznie czy to zależy do jakiej maszyny zostanę przypisany?
To prawdopodobnie różnica wynikająca z tego, czy trafiłeś na węzeł z oferty OVH GAME-64 czy GAME-64 OC (już wycofanej).