Jaką wersję Javy wybrać i jak zainstalować ją na VPS?

Zombie
vps, minecraft, zarządzanie
zeetg
zeetg

Witam. Piszę z sprawą dotyczącą javy:

1. Wersja Czy Java 8 różni się czymś od Java 11? Jeśli tak to czym? Która będzie lepszym wyborem pod serwer minecraft?

2. Instalacja Jak zainstalować Java 8 lub Java 11 na Debian 10? Mógłby ktoś zrobić jakiś krótki tutorial?

Z góry dzięki za pomoc ;)

KMatuszak
KMatuszak Weteran

zeetg:

1. Wersja Czy Java 8 różni się czymś od Java 11? Jeśli tak to czym? Która będzie lepszym wyborem pod serwer minecraft?

Java 8 różni się od Javy 11 tym, że jest starsza. bez :kappa: Jeżeli silnik jest na wersję 1.8 lub starszą - użyj Javy 8. Jeżeli powyżej tej wersji - użyj Javy 11.

zeetg:

2. Instalacja Jak zainstalować Java 8 lub Java 11 na Debian 10? Mógłby ktoś zrobić jakiś krótki tutorial?

Aby zainstalować Javę 11 na Debianie 10 wystarczy użyć komendy sudo apt install openjdk-11-jre-headless. Instalacja Javy 8 jest nieco utrudniona, ponieważ trzeba dodać dodatkowe repozytoria.

Na Ubuntu 18.04 możesz zainstalować Javę 11 tą samą komendą co na Debianie 10, a Javę 8 zainstalujesz komendą sudo apt install openjdk-8-jre-headless 🙂

zeetg
zeetg

Gdy wpisuję komendę, aby zainstalować javę 8 nie dochodzi do jej instalacji.

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Jakiego systemu używasz? Jakiej komendy użyłeś? Co ci się pokazało? Podaj więcej informacji.

zeetg
zeetg

Napisałem w poście, że chodzi o Debiana 10. Komunikat pokazuje się taki:

image|637x143

Użyłem komendy sudo apt install openjdk-8-jre-headless

KMatuszak
KMatuszak Weteran

A ja napisałem w "mini poradniku", że Javy 8 na Debianie 10 nie zainstalujesz bez dodatkowych repozytoriów. Masz jakieś konkretne powody dla używania Debiana zamiast Ubuntu? Jeżeli nie to proponuję zmianę na Ubuntu 18.04, tam zadziała to bez kombinowania.

zeetg
zeetg

Czytałem, że Debian jest lepszy pod minecrafta, a jak ty uważasz?

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Uważam że to nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Jeżeli koniecznie chcesz tego Debiana 10 to znalazłem na szybko takie komendy, aczkolwiek nie mam obecnie możliwości przetestowania.

wget -qO - https://adoptopenjdk.jfrog.io/adoptopenjdk/api/gpg/key/public | sudo apt-key add -

sudo add-apt-repository --yes https://adoptopenjdk.jfrog.io/adoptopenjdk/deb/

sudo apt-get update && sudo apt-get install adoptopenjdk-8-hotspot

EDIT: Sprawdziłem, i niestety wygląda na to że nie działają. Proponuję zainstalowanie Javy 11 lub zmianę systemu na Ubuntu 18.04

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.