Jaki internet wybrać?

Off topic
SP24
SP24

Po moich ostatnich przygodach z internetem mobilnym od PLUS'a zdecydowałem się na poszukanie alternatywy dla takiego rozwiązania. I tutaj pojaiwa się ALE. Światłowodu w mojej okolicy niestety nie uświadczę, jedyną opcją są internety mobilne, radiowe lub te po kablu (ale wolniejsze).

Myślałem nad tymi kablowymi, bo zależy mi na tym, aby nie było limitu danych, ale z drugiej strony mam do wybrania tylko do 10Mb/s. I nie wiem bardzo co w tej sytuacji zrobić. Czy ten 10Mb/s będzie ok, czy może lepiej poczekać na ofertę światłowodu?

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Lepszy rydz niż nic. :nosacz:

anon9393578
anon9393578

10Mb/s to jest inaczej 1mb/s w pobieraniu np. na steamie, kompletna tragedia, poczekaj na światłowód.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Tak naprawdę 10 Mb/s to nie jest tak mało i wystarczy do normalnego używania, jeśli faktycznie tyle będzie i to będzie stabilne. Pod warunkiem, że przypada tyle na jedną osobę, jeśli współdzielone z innymi osobami, które aktywnie używają, mogą pojawić się problemy.

SP24
SP24

Właśnie z tym jest problem, że będzie to współdzielony. W zasadzie aktualnie 100GB mobilnego to też za mało, a zielony operator nie oferuje większych pakietów. Dzisiaj rozmawiałem z kilkoma dostawcami, ale na razie nikt nie planuje pociągnięcia internetu. A nie wiem jak długo może potrwać zanim dojdzie. (Mam nadzieję, że do 2030r dojdzie :nosacz: )

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Z dwojga złego lepszy kabelek niż internet we wiaderkach (mobilny), chociaż miałam epizod gdy korzystałam tylko i wyłącznie z mobilnego i dawał radę. Wyjątkiem były piątki po 19 :>

Dużo zależy czego potrzebujesz, inaczej będziesz patrzeć na wszystkie oferty gdy zależy Ci na pobieraniu/ściąganiu czy na pingu czy na stabilności. W przypadku mobilnych internetów to testowałam trzech operatorów (Plus, Play i Orange), w mojej okolicy to Plus dawał sobie radę najlepiej, miał przyzwoite osiągi i zaskakująco niski ping. Tak więc nie ma co skreślać mobilniaków od razu, ale wiadomo że na takich internetach we wiaderkach ściąganie gierek ze Steam to słabe rozwiązanie.

Zostaje więc wziąć kartkę papieru i rozpisać plusy (heh) i minusy obu rozwiązań :slight_smile:

raxelovsky
raxelovsky

Na pewno światłowodu nie ma u Ciebie w miejscowości? Sprawdź na nexera.pl, może jesteś w zasięgu sieci światłowodowej.

SP24
SP24

Aylin:

Dużo zależy czego potrzebujesz

Najbardziej chciałbym, aby przy korzystaniu z TeamSpeaka i grze na serwerze MC pingi nie skakały jak szalone.

Aylin:

Tak więc nie ma co skreślać mobilniaków od razu

Niby tak, ale mnie odstraszają generalnie limity danych. Aktualnie nawet mam sytuację, gdy wykorzystasz cały pakiet i czekaj do pierwszego na odnowienie.

Aylin:

Zostaje więc wziąć kartkę papieru i rozpisać plusy (heh) i minusy obu rozwiązań

To rozwiązanie zdaje się być najlepszą opcją.

raxelovsky:

Na pewno światłowodu nie ma u Ciebie w miejscowości?

Znaczy w miejscowości jest UPC, ale..... na blokach. A tak to u mnie na osiedlu to tylko radiówki.

kacper
kacper
  1. Kup karty sim od operatorów (Orange, Plus, Play, T-Mobile)
  2. Zainstaluj na telefon appkę Network Cell Info Lite i Speedtesta
  3. Po kolei testuj karty
    • Sprawdź zasięg (w domu, na zewnątrz)
    • Sprawdź moc sygnału w Network Cell Info
    • Sprawdź prędkość speedtestem
    • Odpal jakiś ping na np google.com

Na btsearch sprawdź jakie nadajniki masz w pobliżu i na to kieruj telefon. Może być tak że któryś z nadajników operatora jest bardziej obciążony niż innego, więc tu dużo zależy od lokalizacji.

Po testach będziesz wiedział czy pchać się w mobilny czy nie 🥳

edit: Dodam od siebie jeszcze to że jestem w podobnej sytuacji i padło na Lajt Mobile ze względu na pakiet (100 GB w dzień, 200 GB w nocy) który działa na infra Plusa, ale u Ciebie może być totalnie inaczej i Plus może działać gorzej.