Jaki NAS do domu?

Pytania i problemy
serwer, nas
artur9010
artur9010

Szukam nasa do domu, takiego typowego dla rodziny co można wpiąć do prundu, dać dyski i jest dostep przez jakas smieszna chmure producenta z całego świata.

Z wymogów to w sumie dwuzatokowość, może być więcej. Preferowane używane bez dysków

Jakie marki patrzeć? Jakiś konkretny model? Na oku mam WD My Cloud EX2 oraz jakieś kilka starszych Synology

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Jaki budżet bez dysków? Będzie RAID używany?

artur9010
artur9010

No mirrorek będzie, więc tak. Nie wiem, z 600zl za uzywana baze byloby spoko? To nie dla mnie wiec zadnych ficzurów nie potrzeba, tylko storage + dostęp zewnętrzny w sytuacji gdzie nie mozna wystawic urzadzenia na swiat (coś jak ten QNAPcloud czy mycloud od WD)

Nieznajomy11

Czyli raczej jakiś dla nietechnicznego użytkownika? Przeznaczenie w stylu archiwizacja zdjęć i podobne?

artur9010
artur9010

Dokładnie tak

Nieznajomy11

W takim razie ten WD My Cloud EX2 wydaje się w porządku opcją, ale więcej niż sam storage to ciężko od tego wymagać (potężne 1GB ram i 2x1.3GHz). Nadal jednak lepsze niż dysk zewnętrzny USB bez RAID.

Jedyne zastrzeżenia, to, że nie wygląda to na najwyższej klasy urządzenie, ale w końcu kosztuje tylko 700 zł nowe, co w przypadku gotowych NAS jest niedużą kwotą.

Trochę wyższej klasy odpowiednikiem będzie WD My Cloud EX2100, ale to już prawie dwa razy tyle. Potem jest jeszcze PR2100 i dopiero tutaj pewnie można myśleć o czymś więcej niż storage.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.