Aylin:
Słuchawkom typu Airpods moje uszy mówią nie. Plus znając mnie to zgubiłabym je zaraz po wyjęciu z opakowania
Nie mówię tylko o Airpodsach, chociaz imo są całkiem spoko.
Aylin:
Magia produktów Apple jest widoczna gdy ma się ich kilka. A póki co nie zamierzam zmieniać laptopa czy instalować na PC MacOS
Racja, jest ona wtedy pogłębiona, ale np. ja nie używam iPhone'a z innymi urządzeniami od Apple'a. Nie chodziło mi stricte o tzw. Handoff pisząc, że iPhone ma niezwykły user experience. Mogłbym wymieniać wiele przykładów, które czynią iPhone'a "fajnym", np. to, że telefon wyświetla Ci wiele przydatnych sugestii, potrafi sam przewidzieć datę urodzin osoby z którą korespondujesz (oczywiście jak się na to zgodzisz, w domyśle się Ciebie pyta na początku czy na to pozwalasz), pokazuje wiele przydatnych danych np. na temat tego jak użytkujemy słuchawki (bardzo przydatna opcja, pozwala zaoszczędzić słuch), trzyma wszystko w iCloud, co w przypadku zmiany telefonu (obecnie nawet na Androida), Apple ściąga wszystko z chmury i nie ma problemu z kontaktami, tryb spania, który uczy spać o danej godzinie, Apple Pay... mógłbym naprawdę wiele wymieniać, jednak argument, że magię iPhone'a czuje się tylko z innymi urządzeniami jest taki trochę nietrafny.
Aylin:
To tak jakby przekonywał mnie ktoś do kupienia telefonu na abonament bo mam nielimitowane SMSy.
A tak już serio to kontaktuję się z ludźmi poprzez Discorda.
iMessage to nie tylko same wiadomości. Jest tam wiele fajnych funkcji (np. aplikacje od deweloperów, Animoji, efekty wysyłania wiadomości, a za niedługo dochodzi grupowanie wiadomości na poszczególne tematy).
Aylin:
@SystemZ, wzywam do potwierdzenia bądź zaprzeczenia tej wieści :>
Jeśli ktoś obecnie ma Szajsunga niech też się wypowie czy to taka konieczność z tym kontem. :thinking:
Co do konta Google’a - mam maila od wielu lat, dlaczego nie miałabym go używać?
Tu mi bardziej chodziło o to, że np. na Samsungu aby używać aplikacji od Samsunga (np. fitness) trzeba mieć konto Samsung. Na iPhonie do pełnego użytkowania telefonu potrzeba jednego konta.
Jakub:
Nie trzeba zakładać żadnego konta samsunga, wiem bo ostatnio mamie konfigurowałem nowy telefon.
Tutaj to samo, serio - oczywiście, że jak ktoś czegoś nie chce (w tym przypadku dostępu do ważnych aplikacji od Samsunga) to można to mieć, można również nie zakładać Apple ID czy konto Google'a, ale wtedy korzystamy z telefonu połowicznie.
Aylin:
Fejsbukiem i Googlem też się tak da. Nie polecam takiej metody, nie korzystam z niej i jak jakiś serwis potrzebuje utworzenia konta to zakładam go osobno. Powody takiej decyzji to już byłby mocny offtop :>
Logowanie z Apple ID jest prawdziwym wyjątkiem, ponieważ można się logować biometrycznie (a propos dane biometryczne są bezpiecznie trzymane w osobnym komponencie w środku telefonu, tak samo karty w Apple Pay), a jego dostępność jest naprawdę szeroka.
Aylin:
aplikacja związana z faktem że jestem kobietą (OvuView). Po wstępnym przejrzeniu AppStore wiem że tej ostatniej aplikacji nie ma na Iphone’a
iPhone ma wbudowany system monitorowania cyklu i innych "parametrów człowieka" prosto w aplikacji Zdrowie. Chociaż imo są bardziej rozbudowane aplikacje (za darmo) w App Store, jeżeli już nie można zdzierżyć używania systemowej apki.
Aylin:
Musiałabym też dać przerobić pewną aplikację której celem jest naliczanie czasu grania w gry - została ona stworzona na Androida.
Również jest to wbudowane. Słyszałem, że nawet lepsze, niż odpowiednik na Xiaomi.
LinGruby:
a co do aplikacji to ja znalazłem wszystkie z których korzystałem na android a trochę ich było max ze 120, ale tych co codziennie używam to jest ponad 30 😉
no ale nie miałem nic pisanego specjalnie do czegoś z wykorzystaniem głównie na android…
Mnie ciągle zastanawia to dlaczego ludzie myślą, że na App Store nie ma aplikacji z Androida, a jak są - to są płatne. Wcale tak nie jest, oczywiście że są niektóre płatne (jak np. Plague Inc., który jest darmowy na Androidzie), ale przy zakupie od razu masz wykupioną pełną wersję, a nie tak jak jest to na Androidzie - ukróconą.