Jakich danych wymaga ovh przy rejestracji domen

Off topic
BeGood
BeGood

tak jak w temacie :nosacz: xdd

artur9010
artur9010

Podstawowych

btw. to zależy od domeny, niektóre mają dodatkowe wymagania.

BeGood
BeGood

zwykła pl

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Skąd bierzesz takie pytania? Bo to wystarczy popatrzeć :thinking:

Dane podawane przy rejestracji, to co wymagane to musisz podać. Prosta sprawa. W przypadku domen .pl, NASK otrzymuje pełne dane teleadresowe.

artur9010
artur9010

Imie, nazwisko, pesel, adres zamieszkania. Raczej takie popierdółki.

A i spokojnie możesz tam sobie nakłamać jak się boisz że niewiemco, ale wtedy zapomnij o jakichkolwiek prawach co do domeny.

BeGood
BeGood

opiszesz mi cały rejestracji w ovh oraz rejestracji domen bo ja jestem mniej kumaty xdd

Timo

Nie za bardzo wiem jak ci mogę pomóc :thonking:

Znajomek
Znajomek

Należy dodać, że OVH może zażądać dokumentu potwierdzającego tożsamość

BeGood
BeGood

cały proces rejestracja & kupno domeny

Znajomek
Znajomek
  1. Wchodzisz na stronę.
  2. Przechodzisz do zakładki z domenami.
  3. Sprawdzasz czy domena jest wolna.
  4. Kupujesz, jeśli nie masz konta to je wcześniej musisz założyć.
  5. Płacisz.
  6. Czekasz na rejestrację domeny.
  7. Cieszysz się domeną.

Proste? Prawda?

BeGood
BeGood

ale mi chodziło bardziej o kłopoty, pesele, telefony od pracowników jakieś problemy ze skanem .etc

MTGmati
MTGmati

Jeśli nie będziesz wykonywał nielegalnych czynności za pośrednictwem domeny, nie będziesz mieć nieprzyjemności.

BeGood
BeGood

ale takie skany że dzownią telefony, moja matka odbiera i suszy mi dupe albo muszę sie martwić żeby ksero im dać jak jest epidemia wiesz nie zrozum mnie źle mam auto & prawko, pracuję, jestem pełnoletni tylko moja matka jest starego typu a ja jestem lajkiem i inne tego typu problemy wynikające z zaniedbania po mojej stronę dziękuje

Znajomek
Znajomek

BeGood:

dzownią telefony

Nie masz własnego telefonu ?

BeGood:

muszę sie martwić żeby ksero im dać jak jest epidemia wiesz nie zrozum mnie źle mam auto & prawko, pracuję, jestem pełnoletni Skoro jesteś pełnoletni , to chyba masz swój dowód tożsamości?

BeGood
BeGood

ale odbierze mój nie mam na odbieranie żadnych blokad a z tym też mogą być problemy, nie myśli jak bym mieszkał sam i miał co najmniej studnia infromatyki wdrożonej, tylko jestem lajkiem a potrzebuje domeny i mieszkam z matką na wsi, i problemy takiego typu etc.

riko.dev
riko.dev Moderator Freebies

Raczej nikt z OVH nie dzwoni w celu weryfikacji tych danych. Weryfikują zwykle tylko podejrzane osoby, które celowo ściemniają w podanych danych (fałszywe imię, adres z przysłowiowego /dev/null).

Timo

Dlaczego ktoś ma odbierać twoje telefony? :thinking:

Poza tym do mnie tam nikt nie dzwonił jeszcze z ovh ani innego PayPala, numer podaje się awaryjnie.

BeGood
BeGood

ok ale ja myśle nie szablonowo a jak zadzwoni a ja zostawię go na widoku, moja matka i tak w tedy go odbierze chcąc mi powiedzieć że jest telefon

Znajomek
Znajomek

Skany latają po pokoju. Telefony dzwonią. Ogólnie to z OVH nigdy nie dzwonią wszystko załatwiane jest pocztą elektroniczną no chyba, że też lata po pokoju 😂

BeGood:

studnia infromatyki

Gdzie znajdę taką studnię?

BeGood:

mieszkam z matką na wsi

To co z tego? Masz prawo do prywatności. ^ Maśło maślane XD

W każdej chwili mogą Cię poprosić o skan dokumentu który potwierdzi twoją tożsamość w przypadku jej wątpliwości.

Znajomek
Znajomek

BeGood:

ok ale ja myśle nie szablonowo a jak zadzwoni a ja zostawię go na widoku, moja matka i tak w tedy go odbierze chcąc mi powiedzieć że jest telefon

No to co z tego ,że mamusia odbierze telefon? Przecież wtedy dzwonią do Ciebie - skoro jesteś pełnoletni to twojej mamie nie mają prawa przekazać żadnej informacji przed zweryfikowaniem z kim mają przyjemność rozmawiać. Jeśli nie chcesz zostawiać go na widoku, schowaj pod poduszkę.

BeGood
BeGood

ok xdd wiesz co dzięki tobie zarejestrowałem na titanaxe.com bo jak z tobą piszę to głupie pomysły z głowy dzięki

BeGood
BeGood

hihihi to ty chyba na wsi nie mieszkasz xdd, ale ze mnie wsiur nie ? :nosacz:

Znajomek
Znajomek

Chyba nie wiesz co zrobiłeś.

Timo

Okej, nie odchodźmy za bardzo od tematu. Skupmy się na wątku.

Różni użytkownicy forum mogą być w różnych sytuacjach, rozumiemy to i akceptujemy.

BeGood
BeGood

to wytłumacz mi jak działa taka działalności ??? skoro źle zrobiłem rejestrując tam domene, jeśli jesteś jak rudy z blok ekipy to pewnie nie wiem ale jak jesteś spoko ziomek to nigdy nie będę wiedział co zrobiłem DZIĘKI za wyrazienie zdania

Znajomek
Znajomek

Domena nie jest na Ciebie, może zostać Ci w każdej chwili np odebrana - ty ją tylko dzierżawisz od titanaxe. Edit; przeczytaj dokładnie regulamin który tam zaakceptowałeś

BeGood
BeGood

ja potrzebuje tylko do małego bloga bo ipv4 **u*ow wygląda. ale dzięki bo chęci miałeś dobre ps:temat do zamknięcia

Mediwoj
Mediwoj

W przypadku domeny .pl, są to standardowe dane teleadresowe w których w skład wchodzi m.in: imię i nazwisko, adres zamieszkania, numer telefonu i numer pesel. Dane te przekazywane są NASK'owi.

W niektórych przypadkach i czasami zdarza też się losowo, że poproszą o wysłanie skanu dokumentu tożsamości, aby potwierdzić czy faktycznie Ty utworzyłeś konto/kupiłeś usługę.

Cały proces zakupu jest dość prosty, po rejestracji konta przechodzisz na stronę wybranego przez ciebie operatora, w twoim wypadku OVH.

https://www.ovh.pl/domeny/ Dwie opcje:

Przez stronę główną

1. Wchodzisz w zakładkę Hosting > Domeny image|690x482

2. Wpisujesz nazwę domeny jaką chcesz i oczywiście końcówkę. image|690x159

3. OVH wyświetli ci czy wybrana przez ciebie domena jest dostępna w raz z ceną i propozycje innych domen z wybraną przez ciebie nazwą. image|690x412

Kilkasz przycisk koszyka obok ceny, aby dodać do koszyka. image|253x121

1. Wyświetlą ci się dodatkowe opcje, DNSSEC polecam włączyć, jeśli masz taką możliwość i klikasz kontynuuj. image|690x306

Zaproponują ci również hosting www, ale jeśli masz VPS'a lub gdzie indziej hosting, to możesz dać, że nie potrzebujesz. image|690x451

1. Wyświetli się podsumowanie. image|690x333

Dalej nie będę dawał, bo nie chce jej kupować ;) , ale wyświetlą ci się metody płatności takie jak karta płatnicza przy pomocy pay'u, paypal i inne.

Przez panel klienta

1. Zamówienia > Domeny image|393x500

2. Reszta procesu wygląda jak w przypadku kroku pierwszego image|690x283

Rejestrację domeny w standardowym przypadku wykonuje się na okres 1 roku, po roku wygaśnie i każdy będzie mógł zarejestrować za ciebie.

Co do dzwonienia z OVH do ciebie, nie martw się o takie rzeczy, bo OVH to nie nazwa, która lubi dzwonić do klientów oferując im swoje usługi. Do rejestracji polecam serdecznie OVH, osobiście posiadam kilka domen i nie mam najmniejszych problemów :)

Warto wspomnieć, że domena będzie miała opóźnienie w rejestracji, ponieważ OVH to wielkie korpo, które wszystko opóźnia, bo gdyby puścili wszystkie zadania na raz, to chyba serwery by im się 🔥

artur9010:

Imie, nazwisko, pesel, adres zamieszkania. Raczej takie popierdółki. Czy ja wiem, czy to takie pierdółki? To dane osobowe.

Postanowiłem się rozpisać, ponieważ czytając ten wątek zauważyłem, że autor jest zielony w tym temacie.