Java uzyskanie członu domeny

Pytania i problemy
Axerr
Axerr

Dzień dobry Wieczór dobry? Drodzy forumowicze,

Przekierowałem domenę xyz.coś na adres mojego VPSa rekordem A: * IN A 0.0.0.0 (0.0.0.0 to przykładowy adres VPSa) Napisałem prostą aplikację w Javie, która akceptuje połączenia na porcie 80 i przy akceptacji połączenia chciałbym wiedzieć, co użytkownik wpisał przy połączeniu: czy było to cośtam.xyz.coś czy fneifneifn.xyz.coś czy xyz.coś - po prostu czego użytkownik użył do połączenia się z aplikacją.

Pozdrawiam :kappa: Dziękuję za pomoc 😃

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Domeny są zazwyczaj wykorzystywane tylko do rozwiązania na adres IP, to już konkretne protokoły aplikacji przekazują nazwę domenową, której użyły, do serwerów. Po porcie 80 można założyć HTTP. W tym protokole informacja o domenie znajduje się w nagłówku Host.

Axerr
Axerr

A czy rekord SRV (np do minecrafta czy innej gry) mógłby przekazać subdomenę?

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Rekord nie przekazuje domeny. Jak już wcześniej wspomniałem, robi to aplikacja i to od konkretnej aplikacji zależy, czy zostanie ta informacja przekazana i w jaki sposób.

DNS nie musi działać dla każdego tak samo, ty możesz mieć takie rozwiązanie, a ja mogę sobie w /etc/hosts ustawić inny adres/domenę i też będzie działać.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.