Kilka pytań odnośnie oferty KVM Game

Zombie
vps, kvm
krzysiekn
krzysiekn

Witam. Chciałbym zadać kilka pytań, które mnie nurtują po głębszym zagłębieniu się w ofertę LVL UP

1. Preinstalowany system to Ubuntu 16? Jak jest tutaj z reinstalacją albo zmianą systemu? Czy jest tak prosto jak na innych hostingach? Są już przygotowane szablony systemów?
  2. Jak to jest w przypadku awarii? Słyszałem, że support tutaj odpowiada długo (48 godzin). Jeśli serwer padnie mi w piątek to mogę liczyć na jego wstanie dopiero w niedzielę-poniedziałek?
  3. Czy ktoś posiada większy serwer TeamSpeak utrzymywany tutaj?
error
error

krzysiekn:

Preinstalowany system to Ubuntu 16? Jak jest tutaj z reinstalacją albo zmianą systemu? Czy jest tak prosto jak na innych hostingach? Są już przygotowane szablony systemów? Tak, Ubuntu 16.04 to defaultowy system, jest też Debian 9 do reinstalacji poprzez panel klienta. Hosting udostępnia również panel Proxmox przez który sam możesz wysłać ISO i zamontować w VPSie.

krzysiekn:

Jak to jest w przypadku awarii? Słyszałem, że support tutaj odpowiada długo (48 godzin). Jeśli serwer padnie mi w piątek to mogę liczyć na jego wstanie dopiero w niedzielę-poniedziałek? Akurat 48h to jest ta górna granica, support zazwyczaj odpowiada szybciej. W przypadku jakiejkolwiek awarii na całym węźle obsługa dostaje informacje od bota i zaczynają działać. Jeśli jest to problem z maszyną to naprawa może zająć chwilę - OVH musi ogarnąć i wymienić część w maszynie - a jak problem to chwilowy brak sieci czy błąd w konfiguracji to po chwili node powinien stać =)

krzysiekn:

Czy ktoś posiada większy serwer TeamSpeak utrzymywany tutaj? Hmm... tsów jest dużo (#off-topic:projekty-uzytkownikow) ale ten największy to chyba eqipa.pl (choć nie jestem pewien czy jest hostowany na serwerach lvlup)

Szymoon202
Szymoon202

wcześniej korzystałem z pakietu 12gb dla serwera teamspeak3 z 256 slotami, codziennie pełny. do tego moje własne aplikacje, boty muzyczne, kilka virtualhostów i raczej nigdy nie było problemów, chyba ze było to spowodowane przez ovh. teraz korzystam z 8gb, 128 slotów, więcej aplikacji i jakos nie mam problemów wiec można polecić

krzysiekn
krzysiekn

Wydaje mi się, ze na nawet 500 slotow na sam TS wystsrfzy pakiet 4 GB

Crido
Crido

miałem serwer 8gb na serwer gmoda weszło 40 graczy ping niemiłosierny (nawet do 850 na tickrate 33) a na ts3 to samo poprostu wywalało ts najlepiej kupić 12GB na lvlupie to nie wywali nic ani lagów nie będzie <3

krzysiekn
krzysiekn

Ty wiesz, ze TS przy 100 osobach zuzywa maks 200 MB ram? Do TS3 512 osób wystarczał pakiet 512 MB ram od hosteam.

Crido
Crido

mówie ci z własnego doświadczenia bo nie raz miałem tutaj vpsa no może że mój poziom raka jest taki że nie ogarniam

krzysiekn
krzysiekn

Na VPS nie zamierzam mieć nic poza TS3.

WoZZowskY
WoZZowskY

Ja miałem Pakiet 2 GB PL i postawiłem na nim Serwer TS3 32 sloty, serwer MC Vanilla, SinusBot'a, OpenVPN i stronę internetową i spokojnie dawał rade!

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

ts.krainamc.pl stoi na vpsie kvm 4gb z lvlup, tak od dwóch lat, raczej bez większych problemów.

image|369x304

DoreK
DoreK α-tester v3

Korzystam z usług od ponad dwóch lat, choć było kilka słabszych momentów (głównie problemy z OVH) to od długiego czasu jest znakomicie i nie mam żadnych zastrzeżeń, zdecydowanie polecam :D

psycho
psycho

Tutaj raczej bym spodziewał się bardziej brakiem zasobów sieciowych/ataki DDoS niż brak RAMu. Brak RAMu można szybko sprawdzić, a z atakami już tak szybko nie jest, do tego o ile dobrze pamiętam Source nie potrzebuje dużo ramu (w przypadku CS:GO 32 sloty powinny utrzymać się na 2GB wolnego RAMu), więc zwalanie z góry na postawienie TS3 na pakiecie 12GB.

Crido:

miałem serwer 8gb na serwer gmoda weszło 40 graczy ping niemiłosierny (nawet do 850 na tickrate 33) a na ts3 to samo poprostu wywalało ts najlepiej kupić 12GB na lvlupie to nie wywali nic ani lagów nie będzie <3

krzysiekn:

Czy ktoś posiada większy serwer TeamSpeak utrzymywany tutaj?

Ja posiadam w miarę spory TeamSpeak na maszynie i nie ma żadnych problemów przy odpowiedniej konfiguracji zarówno botów jak i serwera :slight_smile:

Pantoflarz
Pantoflarz

krzysiekn:

Wydaje mi się, ze na nawet 500 slotow na sam TS wystsrfzy pakiet 4 GB

utrzymać, w sensie aplikacyjnym utrzyma.

problem pojawia się w sytuacji gdy serwer TeamSpeak jest ofiarą ataków typowo aplikacyjnych lub większych sieciowych.

Tendencja, przynajmniej parę miesięcy temu, była taka, że atak potrafił wywalić serwer - i owszem, wstawał, raz szybciej raz pózniej, ale jednak wywalało wszystkich i nie wyglądało to zbyt poważnie.

Bez konkretnego zabezpieczenia filtrami itp. to z TS'em naprawdę życzę powodzenia. Tutaj lepiej sprawdza się hosteam lub net-speak.

Chodz wiem, że piszesz że nic innego by tam nie stało, pamiętaj, że jak na VPS'ie postawisz cokolwiek dodatkowego - otwierasz sie na kolejne rodzaje ataków, które również odbiją się na stabilności maszyny, a co za tym idzie serwera głosowego :/

psycho
psycho

@Pantoflarz Jak kogoś nie stać na dedyka w hostimie to lepiej się nie brać za utrzymywanie na nim TS3 😕

Pantoflarz
Pantoflarz

Po co cały dedyk pod serwer TS3? To nie NASA a i tak koszta sie nie zwrócą, więc dedyk stricte pod tsa jest zbędny. Chyba nie masz pojęcia o czym mówisz.

Pozdrawiam

psycho
psycho

Chodzi mi o to, że ich oferta VPS jest trochę lipna jak na aktualny rynek i tylko ten słynny Anty-DDoS ich ratuje. Nie mówię o tym, żeby go od razu kupować, ale na VPS'a trzeba wydać też trochę, a przełożenie nie jest równomierne 😕

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

... hosteam stosuje ta sama ochronę dla dedyków jak i vps ^^ Co do ovh jeżeli posiadasz u nich dedyka game możesz poprosić o indywidualny profil ochrony :slight_smile:

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Co do hosteama to jedyne czym nadrabia to filtracją 😛 same serwery to raczej przed potopowe cegły.

krzysiekn
krzysiekn

Jak piszę, że nic innego by nie stało to nie zakładamy, że coś dodatkowego bym postawił.

krzysiekn
krzysiekn

weź wyjdź mi z tym gadaniem o jakiejś indywidualnej ochronie xD nie powiem kto zaczął o tym gadać a wy łykacie jak pelikany co do jakości serwerów to zgodzę się - nadrabiają tylko firewallem, junipery tanie nie są, jak gdzieś wydasz pieniądze to braknie Ci ich gdzie indziej

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.