Hejka.
Przy tworzeniu swojego projektu, który chcąc czy nie chcąc opiera się o gry napotkałem kilka problemów, stąd też wymyśliłem kilka pomysłów, które myślę, że mogłyby trochę pomóc klientom jak i sprowadzić nowych klientów.
Ten post razem z pomysłami będzie miał krótką historię, która motywuje mnie do tego, że na taki pomysł wpadłem.
1)
Jakoż, że zajmuje się w dużej mierze także organizacją turniejów e-sportowych, co jednak wymaga tworzenia serwerów gier często na okres mniejszy niż miesiąc (turniej jeśli trwa 2 dni, to max 7 dni serwer będzie "aktywny"). Istnieją rozwiązania typu cloud, gdzie płacimy co miesiąc za wykorzystane zasoby, lecz brakuje im "mocy obliczeniowej". Jak pewnie spora część osób tutaj wie serwery gier wymagają często wysokiego taktowania, gdyż wykorzystują głównie 1 wątek procesora, a na takich usługach najczęściej używane są procesory Xeon/AMD Epyc, których taktowanie jest na poziomie ~2Ghz. Trochę mało jak na serwer gier, nie myślicie?
Więc przechodząc do sedna moim pomysłem jest to, aby serwery można było kupić/przedłużyć na okres mniejszy niż miesiąc. Nie wymagam rozwiązań z usług typu cloud, aby płacić za wykorzystane zasoby, bo to pewnie więcej problemów niż pożytku, ale fajnie by było gdybym np. zamiast płacić za cały miesiąc mógł w tej cenie zakupić np. 2 VPS'y na tydzień, na których turniej mógłby się rozegrać i nie marnować funduszu i maszyny w późniejszym czasie. (Dla takiego serwera CS:GO to minimalny koszt ~35zł x 2 to wychodzi już 70zł za tydzień korzystania z maszyny i 3 tygodnie stania w idle).
P.S
Zanim ktoś powie, że "no możesz sobie od kogoś odkupić taki VPS na wygasaniu" - tak jest to prawdą, lecz nie zawsze będzie taka możliwość, aby kupić taką ofertę jaką byśmy chcieli.
2)
Patrząc na mikrospokijny aktualnie rozmiar mojego projektu nie posiadam tysięcy serwerów dedykowanych, na których mogę zmieścić tysiące serwerów. Kiedy chcę zrobić jakiś turniej, event specjalny lub cokolwiek temu podobnego do czego potrzebuję kolejnej maszyny, to wymaga to trochę więcej roboty z mojej strony niż mogłoby w przyszłości być.
Dlatego kolejnym pomysłem jest dodanie do API możliwości zamówienia serwera VPS, który np. zwracałbym jego ID, które potem przez API można byłoby sprawdzić czy serwer został już zainstalowany czy nie i dodać go do własnych usług, które np. automatycznie go przygotują do użytku.
Można by było także dodać do API endpoint, który odpowiadałby czy usługa z oferty X jest dostępna i w jakiej ilości np. wysyłamy żądanie POST na /isavailable pytając o usługę KVM PL i dostajemy w odpowiedzi, że są dostępne w ilości dla przykładu 5 sztuk.
3)
Przez pewien czas byłem pewny siebie i trzymałem swoje kopie zapasowe tylko na swoim dysku i dysku przenośnym. Jakież moje było zdziwienie, gdy w akurat dniu awarii oba dyski uległy awarii. Poskutkowało to tylko tym, iż całą pracę, którą wykonałem przez miesiąc trzeba było robić od nowa (głupi traci dwa razy nie?). Wtedy zainteresowałem się rozwiązaniami takimi jak object-storage, który małym kosztem przechowuje bezpiecznie moje kopie i mogę spać spokojnie z myślą, że znów nie powtórzy się taka sama sytuacja i nawet, gdy zawiedzie mój hardware, gdzieś w chmurze mam te kopie i zawsze mogę je pobrać, wrzucić na serwer i ożywić go na nowo.
W naszej społeczności (klientów LVL UP i użytkowników forum) dużo się mówi o BackBlaze i ich usłudze jaką jest B2 Storage. Ostatnio wprowadzili kompatybilność z API S3 co jeszcze bardziej ulepszyło obsługę tego narzędzia. Z tego co widziałem to umożliwiają oni również reselling i może ciekawym rozwiażaniem byłoby zainteresowanie się tym tematem w ramach nowej usługi, którą można by wykorzystywać pod backup. Myślę, że takie coś mogłoby by zainteresować także więcej osób i nauczyć ich obsługi takich narzędzi, gdyż nie każdy chodzi i szuka takich rozwiązań, a tak to miałby je pod nosem i mógłby wybrać coś od firmy, której już zaufał.
Oczywiście pomysłów mam więcej, ale po analizie wątków na forum wychodzi, że większość z nich została już przynajmniej częściowo poruszona.