Kolorystyka na nowej stronie głównej lvlup.pro

LVL UP
SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Prace nad nową stroną główną postępują według planu https://new.lvlup.pro

https://lvlup.rok.ovh/t/zmiany-techniczne-2019/9563/#40?u=systemz

https://lvlup.rok.ovh/t/plany-lvlup-pro-na-2019/10636?u=systemz

Obecny etap choć jeszcze trochę wczesny (powiedzmy pre-alpha) i na konkretne zgłoszenia błędów jeszcze za szybko, z chęcią wysłucham propozycji co do kolorów na tej stronie gdyż wasza opinia jest dla nas bardzo ważna. Podchodząc do tego praktycznie, klienci spędzą więcej czasu na stronie niż my 🤫

Jeśli wam się podoba obecny dość ciemny, ok.

Jeśli chcecie zobaczyć inny schemat kolorów, zapraszam do łatwego eksperymentowania, wystarczy wejść na https://new.lvlup.pro/pl/ustawienia

Tam można wybrać elementy strony oraz kolor przy pomocy próbnika na żywo, nic łatwiejszego :slight_smile: Podzielcie się swoim wyborem kolorów dla strony np. w postaci hexów 👍 Wybrane schematy zostaną udostępnione do wyboru w finalnej wersji strony, nie wykluczam nazwania ich nickami osób które je wymyśliły. Na końcu też wybierzemy który schemat będzie domyślnym po wejściu na stronę.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Zamykam ze względu na brak postów. Najwyraźniej obecna kolorystyka jest ok, pozostaje mi się tylko cieszyć :slight_smile:

Więcej szczegółów o nowej stronie:

https://lvlup.rok.ovh/t/nowa-strona-glowna-www-lvlup-pro/12119

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Otwieram ponownie na prośbę @DoreK

DoreK
DoreK α-tester v3

Dzięki. Jutro postaram się coś podesłać. Po prostu temat poleciał na dół forum i jakoś zapomniałem, przepraszam 😄

DoreK
DoreK α-tester v3

Nowe kolorki!

Moja propozycja kolorów wraz z przykładami.

• background: #090F15
  • toolbar: #121D29
  • cardBg: #101821
  • anchor: #FFFFFF, co za dużo kolorów to nie zdrowo...
  • buttons: #1D2937

Czas na porównanie

Stare

Nudny, szary kolor, niczym papier toaletowy. Na widok tej strony miałem ochotę jak najszybciej wykonać ctrl+w i nie wracać. image|690x387,75%

Nowe

Nowy, niebiesko-szary wygląd strony. Wygląda zdecydowanie żywiej i zdecydowanie taka kolorystyka jest lepiej odbierana przez potencjalnego klienta. image|690x387,75%

Ciekawostka: zamienienie kolorów toolbar z background daje także ciekawy efekt. Gdyby to tło okazało się za ciemne można taki myk zastosować, ewentualnie dać trochę jaśniejszy, na przykład #0C141C

Admin mamy problem

Jest element który nie zmienił kolorystyki na stronie, jest to lista: image|676x361

Co bym jeszcze zmienił

Strona po zmianie kolorów wygląda znacznie lepiej jednak nadal nie jest to efekt który bym oczekiwał w finalnym wydaniu. Na 1366x768 większość elementów jest po prostu za duża i wygląda to źle.

image|690x387 Dałbym większy margines po lewej i prawej stronie i ogółem pomniejszył o około 25% "wnętrze" strony, czyli tekst, belki i takie tam. Można też, dla większej atrakcyjności, dodać jakieś animacje, np. dodać jakąś animację pojawiania się na "kafelki" tego typu: image|689x173 image|608x308 Wtedy klient odbiera to jako szybkie i ładne działanie strony mimo iż w praktyce trwa to nieco dłużej, to jednak wygląda lepiej.

Czegoś mi też brakuje. Dodałbym, idąc śladami poprzedniej strony, jakieś przewijające się obrazki przedstawiające mniej więcej ofertę. Można to zrobić też w tym stylu: image|690x85 Problem polega na tym że strona nie jest dynamiczna jest dynamiczna tylko na stronie "O nas" gdzie jest licznik, co też ma wpływ na to jak klient ją odbiera. **Więcej informacji

Nie podoba mi się stopka, jest po prostu brzydka. Najprawdopodobniej problem leży po stronie zastosowanego tam obrazka, który po prostu tam nie pasuje: image|690x267

Na stronie pomocy obrazek też jest do wymiany, przy tym obecnym ledwo widać tekst, nie wygląda to za dobrze image|689x141

Strona oferty jest... głupia

Strona oferty powinna być prosta. Wszystko przedstawione prostym sposobem, bez haczyków, jednak tak, by były wszystkie potrzebne informacje. Aktualnie wygląda to koszmarnie, komplikuje odbiór tej strony i powoduje zirytowanie, przez co prędzej ma się ochotę krzyknąć i wyjść, niż coś kupić. Kwestię wyglądu strony oferty proponuję przedyskutować, a najlepiej to utworzyć nowy wątek dla dyskusji na temat pozostałych elementów strony.

Edycja:

Dodałbym jeszcze coś takiego, że toolbar jest przezroczysty do póki nie zjedziemy na dół, gdzie zaczyna się już tło. Jest to dość powszechne i wygląda w porządku.

Pantoflarz
Pantoflarz

Ogólnie bardzo zawiodłem się już przy v3 gdy pod koniec jego rozwoju (bodajze od bety-11 zaczęło sie psucie) zrezygnowano z tego fajnego materiala na rzecz czegoś co wtedy nazwałem PRL'em htmlowskim bo wszystko znów stało sie kiczowate i brzydkie. Niby to byl dalej material ale juz za bardzo chciano przypodobac sie do v2 i nie wyszło. Wiem że panel v3 ostatecznie porzucono ale to taki wstęp, bo znów odnosze wrażenie że trzymamy sie pewnego schematu starej strony i nie ma próby pokazania czegoś faktycznie nowego.

Czekałem na nową stronę od momentu kiedy była zaprezentowana. Miałem cichą nadzieję ze jeszcze jakies przemyślenia natchną autorów i może jednak bedzie naprawde jak na miarę tych czasów.

Tymczasem, znow trochę sie zawiodłem - proszę nie zrozumieć mnie źle. Cieszę się, ze jest nowość, ale myślę ze kreowanie sie na lidera w tych czasach zaczyna sie przedewszystkim od dobrej, "ładnej" i wizytówkowej strony głównej. Podobami sie dystans do siebie w tekstach, podoba mi się treść. Ale ciężko sie to czyta, bo więcej jest gadania o tym jaka konkurencja jest zła i ze użytkownik ma być dokładniejszy w ticketach, a mało jest faktycznego przedstawienia firmy. Jest zakładka O Nas, ale to za mało.

Dlaczego? Bardziej przypomina mi to jakiś szablon bootstrapowy który nie został porządnie zedytowany - tak jak mój poprzednik, uważam, że elementy strony są o wiele za duże a jej ogólny "feel" na telefonie przynajmniej jest taki ze masz maly ekranik a bawisz sie dużymi klockami bo scrollujesz mega dużo zanim znajdziesz cos interesującego.

Rozmiar nawet by przeszedł gdyby to (przepraszam) starowyglądające i wręcz przestarzałe logo nie było takie dziwne (?). Trudno jest mi to określić ale ono wydaje mi sie mega chude i takie nijakie jak tak sie scrolluje a header leci z nami - wszystko ma bordery, marginesy i inne cuda a to logo od krawędzi do krawędzi i tyle.

Pozatym, w footerze o wiele za dużo sie dzieje - i ponownie, to wszystko jest za duże.

Choćby treść była dobra to aktualnie sądzę że jest zle zaprezentowana, i człowiek bardziej czuje frustracje jak ma na tej stronie być niż coś kupić. Odczuwam pewne przytloczenie wielkością elementów i trochę smutek na tak małą ilość konkretnej treści na stronie głównej.

Swoją drogą, wiem ze strona nie jest skończona ale taki mały błąd w wersji mobile na najnowszym Firefoxie - 20190906_164249|271x500

Lempik
Lempik

Nie wiem, czy powinienem pisać w wątku "kolorystyka", ale na stronie głównej lvlup.pro warto zrobić audyt przecinków. W wielu miejscach ich brakuje. obrazek|690x101

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Doceniam czas jaki poświęciliście na napisanie tych opinii ale to naprawdę duży offtopic. Tu wyraźnie prosiłem tylko o hexy kolorów, nic więcej.

Jeśli macie uwagi odnośnie samych elementów strony, proszę przyjrzyjcie się mojemu postowi w innym wątku:

https://lvlup.rok.ovh/t/nowa-strona-glowna-www-lvlup-pro/12119

SystemZ:

Mimo tego że główkowałem nad nową stroną ile mogłem, nie ma rzeczy idealnych oraz ludzi nieomylnych dlatego zapraszam serdecznie do zgłaszania waszych spostrzeżeń, sugestii i błędów w kategorii #hosting-lvl-up-propozycje-i-uwagi

Naprawdę ułatwi mi pracę skupienie się w jednym wątku na jednej sprawie 🙏

Ciężkim lub niemożliwym będzie odniesienie się do wszystkiego na raz, łatwo może coś umknąć, moje siły przerobowe nie są też tak duże jak mogłoby się wydawać. Dodatkowo mi osobiście ciężko przetrawić taką ścianę tekstu, jakiś tam element w głowie waha się czy to co czyta to konstruktywna krytyka czy chęć zgaszenia innego podejścia do tematu.

Mogę jednak śmiało dyskutować na temat jakiejś podstrony czy elementu typu stopka, dodatkowo każdy zostanie nagrodzony i będzie widać ich wkład w projekt strony ;) Po jednym elemencie do przodu jest dużo sprawniej.

DoreK
DoreK α-tester v3

Szanowna obsługo, przypominam o tym wątku. Wydaje mi się że warto zwrócić uwagę na mój post dot. nowej kolorystyki i samego wyglądu. Nie będę robił ctrl+c i ctrl+v w innym wątku bo tak. Jeżeli macie zamiar to olać - okej, będziemy omijać szerokim łukiem tę stronę, bo w obecnym stanie nie da się na nią patrzeć.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Ten wątek jest już przeterminowany, pisałem go jeszcze gdy strona była we wczesnym etapie:

SystemZ:

Obecny etap choć jeszcze trochę wczesny (powiedzmy pre-alpha) i na konkretne zgłoszenia błędów jeszcze za szybko

Nie podejmuje się czytania wszystkiego co jest zawarte w tym wątku jeszcze raz. Nie da rady od razu zmieniać wszystkiego na raz, wtedy ciężko śledzić co już się zrobiło a co nie oraz jaki to ma odzew. Ogólnie bałagan i chcę uniknąć powtarzania się tej sytuacji przy odpalaniu nowych projektów oraz wersji. Wątek miał być do palety hexów, otrzymałem tylko jeden, reszta jest offtopem.

Jak wspomniałem w poście pod którym napisałeś, jeśli masz uwagi do konkretnego elementu i masz pomysł jak go zmodyfikować to śmiało twórz wątek w #ulepsz-lvlup-pro :slight_smile: