Komenda /restart na serwer MC

Zombie
vps, minecraft
Whited
Whited

Mam pytanie do was! Jak wpisuje komende /restart serwer sie wylacza i musze go wlaczac ponownie za pomocą ./starts.sh (w środku tego jest screen -dmS x java -Xms4096M -Xmx4096M -jar silnik.jar). Ogolnie serwer dziala ale komenda /restart nie. POMOCY!

Szymonjjay
Szymonjjay

Musisz utworzyć nowy plik do restartowania serwera np. restart.sh ALE nie dawać w nim screena, tylko samą komendę odpalającą serwer i podmienić nazwę pliku restartującego w configu spigot.yml Twój serwer próbuje utworzyć screen w screenie, dlatego się nie włącza.

Whited
Whited

Mozesz mi zrobic to krok po kroku bo od wczoraj mam vps i jestem w tym zielony jak creeper ;p

jbrudek
jbrudek
  1. Stwórz plik o nazwie restart.sh
  2. W nim wpisz komendę startową serwera, ale bez screen.
  3. W pliku spigot.yml zmień nazwę pliku restartującego na restart.sh

Prościej chyba się nie da.

Whited
Whited

czyli w restart.sh wpisac -dmS x java -Xms4096M -Xmx4096M -jar silnik.jar tak?

jbrudek
jbrudek

Nie zupełnie, wpisz to: java -Xms4096M -Xmx4096M -jar silnik.jar

Whited
Whited

ok spróbuję

Whited
Whited

niedziala image|641x389 do takiego czegos mnie przenosi w puTTy a serwer sie nie restartuje. image|256x21

jbrudek
jbrudek

Sprawdź czy jest screen odpalony pod screen -r

Whited
Whited

image|542x85

Whited
Whited

takie cos mam

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

wpisz:

kill 14594
kill 914
kill 615

EDIT. @Whited Staraj się nie tworzyć duble postów

Whited
Whited

Ok przepraszam :D EDIT: nadal to samo ;/ tylko ze pod komenda screen -r nic nie ma i tyle

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Ok zacznijmy od tego ile masz GB ramu na VPS?

Whited
Whited

4gb

jbrudek
jbrudek

Zatem zmień linię startową, ponieważ twój serwer VPS musi mieć trochę ramu dla siebie, a ty przydzieliłeś cały na serwer minecraft, proponował bym ustalenie limitu dla minecrafta na 3.5G lub 3G

Whited
Whited

i wtedy zadziała?

jbrudek
jbrudek

Trudno powiedzieć, aczkolwiek i tak powinieneś to zmienić.

Whited
Whited

Dobrze jutro to zmienię i odpisze czy to coś pomogło :)

Whited
Whited

mam zmienić komendę startową na "screen -dmS x java -Xms3500M -Xmx3500M -jar silnik.jar "? EDIT: mam teraz ustawione na 3584M ale nadal nie dziala :/

aggankx
aggankx

Spróbuj z jeszcze mniejszą ilością ramu. Jak dla mnie 3,5 GB na mc na vps ktory ma 4GB ram to za dużo

Whited
Whited

to jak mam zrobić? Xms 3072 Xmx 3072?

TheMultii
TheMultii

Jak już to 3072M 🤔

Whited
Whited

ta... o to mi chodzi. Czyli jak tak napiszę to powinno zadzialac?

aggankx
aggankx

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.

DoreK
DoreK α-tester v3

Funkcja restartu mi nigdy nie działała mimo poprawnej konfiguracji. Wydaje mi się że to jak funkcja, która od lat sobie leży zbugowana i nikt z tym niczego nie robi. To znaczy, działa ale tylko w przypadku gdy dochodzi do crasha serwera, sama komenda /restart już nie :)

dominixz
dominixz

moze zrobic komende ktora wywola celowy crash serwera? :thinking:

NewSpectra
NewSpectra

jbrudek:

java -Xms4096M -Xmx4096M -jar silnik.jar

spróbuj: java -Xms4096M -Xmx4096M -jar silnik.jar

psycho
psycho

Obawiam się, że nie wiesz co piszesz. Ktoś kupuje VPS 4GB i Ty każesz mu przypisać cały dostępny RAM dla serwera MC to nie ma prawa działać poprawnie, bo 1 serwer zużyje wszystkie zasoby, które musi podzielić między inne usługi.

jbrudek
jbrudek

Nie rozumiem po co @NewSpectra mnie cytuje, napisałem to przed tym jak dowiedziałem się ile RAMu ma na serwerze po czym to sprostowałem.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.