Komputer się zawiesza

Pytania i problemy
Legalin
Legalin

Witam serdecznie. Od kilku dni zmagam się z problemem zawieszania się komputera, a mianowicie:

Komputer podczas prostych czynności (notepad+, 20 kart otwartych na operze w tym YouTube, aplikacja WinSCP czyli FTP, notatnik, folder jakiś, minecraft) potrafi się zwiesić, czyli nie reaguje na przesuwanie myszką (myszka w miejscu, gdy ruszam nią), klawiatura świeci, jeśli to pomoże to gdy klikam caps lock, światełko caps locka nie zaświeca się (a powinno gdy jest włączony). Hmm z ciekawostek jeszcze to wypadla mi z głowy nazwa, ale chyba napęd (tam gdzie wkładamy płyty) podczas tej zwiechy normalnie się wysuwa. Od razu uprzedzę pytania "20 kart w przeglądarce otwartych?!" Kiedyś zdarzało się po 40-60 i śmigało wszystko...

Gdy komputer zostawię na 5-10 min. Wszystko mu nagle się przemieli powoli i działa poprawnie znów... bez żadnych ścin/lagów.

~ Aktualizowałem sterowniki

~ Wyczyściłem komputer z całego kurzu

~ W środku obudowy nie widać żadnych mankamentów, wszystko wygląda jak wcześniej

~ Wymieniłem paste na procku

~ Robiłem test pamięci RAM i nie wykryło errorów

~ Skany komputera (Avast, Malwarebytes)

Wszystko przez ok. 4 lat dobrze działało, aż do ostatnich kilku dni.

CPUID HWMonitor:

HWInfo:

HDTune ERROR SCAN:

CrystalDiskInfo:

Też sobie zerknąłem na naklejkę zasilacza ;)

Czy to może być przez zasilacz 250 W pomimo, że przez dłuuugi czas 4 lat działał bez problemu?

devon
devon

Aby wykluczyć winę systemu proponuję odpalic linuxa z live cd i zobaczyć jak sytuacja. Jeśli będzie . dobrze to na windowsie zrobić drugie konto użytkownika. Możliwe że coś z samym kontem użytkownika jest nie tak

Co do zasilacza, możesz sprawdzić multimetrem napięcie na każdej lini)

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.