Konfiguracja G Suite wysyłanie poczty na onet i wp błąd 450 4.7.1

Pytania i problemy
gbartosz83
gbartosz83

dzień dobry, mam problem z wysyłaniem poczty w G Suite - wysyłając pocztę na adresy onetu i wp wiadomości nie docierają do adresatów a ja otrzymuję błąd 450 4.7.1 - wygooglowałem że problemem może być brak rekordów lub błędne skonfigurowanie TXT SPF jednak sprawdziłem je i wydają się prawidłowe: mojadomena.pl IN TXT "v=spf1 include:mx.ovh.com ~all"

czy ktoś miał podobny problem? może jakieś ustawienie w GSuite trzeba zmienić?

artur9010
artur9010

Google i ovh?

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Akurat te dwa serwisy (onet i wp) to takie perełki, uwielbiają gubić maile.

Rekord SPF wygląda okej. Masz ustawiony rekord DKIM? Nie jest on wymagany do działania poczty, ale dzięki niemu wiele serwisów nie traktuje twojej poczty jako spam.

gbartosz83
gbartosz83

nie mam rekordu DKIM

gbartosz83
gbartosz83

tak, dokładnie ;)

logixdev
logixdev

Skoro pocztę utrzymujesz na OVH, ale zarządzasz nią w G Suite, to może na tej linii coś nie działa. Rekord DKIM jest wysoce zalecany, faktycznie część dostawców poczty ma takie restrykcyjne filtry antyspamowe.

gbartosz83
gbartosz83

rekord DKIM dodany, czekam na rozpropagowanie DNS

gbartosz83
gbartosz83

niestety nadal występuje błąd pomimo dodania prawidłowego wscreen|690x186 pisu DNS

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

https://share.dbanaszewski.pl/file/l3KpBpAJOvYYGBqa/De66aU7iE0Z8hngP/2020060416045509068579.png

gbartosz83:

mojadomena.pl IN TXT “v=spf1 include:mx.ovh.com ~all

Dlaczego SPF jest ustawiony na serwery OVH, a nie Google? Jeżeli chcesz wysyłać/odbierać, ustaw rekord SPF na serwery Google. Jeżeli chcesz tylko zarządzać pocztą (czyt. odbierać maile, wysyłać, ale bez udziału serwerów Google), to raczej nie jest to możliwe przez G Suite.

gbartosz83
gbartosz83

Panowie dziękuję za pomoc teraz już wszystko działa, wątek do zamknięcia Pozdrawiam.

Emillien
Emillien

Możesz podrzucić jak to skonfigurowałeś? Walczę z tym samym problemem

gbartosz83
gbartosz83

Dodałem dwa rekordy DNS: DKIM: wartość pobierasz z GSuite SPF: v=spf1 include:_spf.google.com ~all

Emillien
Emillien

Dzięki, SPF już dodałem, więc problem mam chyba z DKIM. Google każe tam dodać coś takiego: Nazwa hosta DNS (nazwa rekordu TXT): google._domainkey, to jest to samo co subdomena? Na OVH nie mam jak dodać nazwy rekordu txt :(

gbartosz83
gbartosz83

ovh|473x479 jest DKIM, subdomenę zostawiłem niewypełnione, no i zaznaczam RSA, w kluczu publicznym wklejam tylko to co po p=

Emillien
Emillien

Dzięki, zaraz próbuję

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.