Konfiguracja sieci - nowsze systemy

Zombie
vps
Infinity
Infinity

Tak więc .. przytoczę konfiguracje opisaną w panelu klienta (dotyczy deb8 i starszych ubuntu):

auto eth0
iface eth0 inet static
        address XXX.XXX.XXX.XXX
        netmask 255.255.255.255
        broadcast XXX.XXX.XXX.XXX
        post-up route add YYY.YYY.YYY.YYY dev eth0
        post-up route add default gw YYY.YYY.YYY.YYY
        post-down route del YYY.YYY.YYY.YYY dev eth0
        post-down route del default gw YYY.YYY.YYY.YYY

X - IP vpsa Y - ip bramy

Dla debiana 8 czy starszego systemu działa to wyśmienicie, tylko co w przypadku nowszych systemów?

Tak, wiem, trzeba zmienić eth0 na ens18 (nazwa interfejsu), jednak nadal jest to za mało.

Komenda "route" stała się depracated, tym samym nie działa już i zwraca błędną komendę.

Teraz pytanie do naszych szpeców. Znalazłem i opracowałem (pół na pół) dwa rozwiązania tego problemu.

1. Pierwsze rozwiązanie to zamiana "route" na nowe "ip route" i takze zmiana reszty komendy, teraz wyglądać to powinno tak:

post-up ip route add YYY.YYY.YYY.YYY dev ens18 post-up ip route add default via YYY.YYY.YYY.YYY dev ens18 post-down ip route delete YYY.YYY.YYY.YYY dev ens18 post-down ip route delete default via YYY.YYY.YYY.YYY dev ens18

2. Druga opcja na którą się natknąłem to zamiana wszystkich post-up i post-down na jedną dyrektywę "gateway", aby wyglądało to tak:

gateway YYY.YYY.YYY.YYY

Pytanie zasadnicze, czy oba rozwiązania są poprawne i które lepiej zastosować? Czy nie ma żadnego znaczenia, którą zastosuje?

Kolejne pytanie - jak się sprawa ma w przypadku centosa7, w ktorym nie wpisuje sie tego w /etc/network/interfaces? Ustawienie gateway w nmtui?

Zapraszam do dyskusji ;)

riko.dev
riko.dev Moderator Freebies

W moim debianie 9.5 (kvm pl) nic nie zmieniałem po instalacji, a sieć działa bez problemu.

# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

source /etc/network/interfaces.d/*

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
allow-hotplug ens18
iface ens18 inet static
        address xx.xx.xxx.xx1/24
        gateway xx.xx.xxx.1
        dns-nameservers 1.1.1.1
        dns-search ip-xx-xx-xx0.eu
Infinity
Infinity

Czyli używasz gatewaya, nie post-upów ;) Pytanie - czy antyddos dziala poprawnie i nie masz zadnych problemow?

Dziwne troche, bo gateway nie wskazuje na ip Y. Czy jesteś pewny, ze z taka konfiguracja dziala ci antyddos w ogole? Bo przy niej ruch nie koniecznie przechodzi przez odpowiednie maszyny.

riko.dev

Anty DDoS'a nie miałem okazji testować, natomiast sieć działa bez żadnych problemów.

Infinity
Infinity

Jakiś czas temu tez postawilem siec i byla bez post-upow. Moje przypuszczenie to brak filtrowania odpowiedniego, jednak nie moglem tego przetestowac. Bo skoro twoja siec nie przechodzi przez vaca to jak ma sie odbyc? Potrzebne więcej opinii :D

riko.dev

Poczekajmy na osobę, która ma duże doświadczenie w konfiguracji sieci - @SystemZ. 😄

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

W CentOS bramę wpisujesz w /etc/sysconfig/network-scripts/route-eth0 zakładając że Twój interfejs to eth0.

Jeśli brama to x.x.x.x, wpiszesz to tak:

x.x.x.x dev eth0
default via x.x.x.x dev eth0

Da się to zautomatyzować skryptami lvlup'a jeśli posiadasz na VPS paczkę cloud-init

Infinity
Infinity

Czyli dla centosa - wystarczy abym wpisał IP, broadcasta, maske w nmtui i nastepnie uzupelnil pliczek route-eth0 czy tez nazwa interfejsu o te dodatkowe dane?

Co z pytaniem - czy jesli nie uzupelnie route, to antyddos bedzie nadal dzialac? Bo siec bez tego dziala.

riko.dev

Jak wygląda przykładowa konfiguracja jeśli chodzi o Debiana 9?

Infinity
Infinity

riko.dev:

Jak wygląda przykładowa konfiguracja jeśli chodzi o Debiana 9?

KVM PL nie ma zabezpieczeń GAME, więc masz dobrą konfigurację moim zdaniem.

Temat ten dotyczy stricte zabezpieczeń GAME.

Czyli ...

Dla debiana 9 [KVM GAME PRO]:

auto ens18
iface ens18 inet static
        address XXX.XXX.XXX.XXX
        netmask 255.255.255.255
        broadcast XXX.XXX.XXX.XXX
        post-up ip route add YYY.YYY.YYY.YYY dev ens18
        post-up ip route add default via YYY.YYY.YYY.YYY dev ens18
        post-down ip route delete YYY.YYY.YYY.YYY dev ens18
        post-down ip route delete default via YYY.YYY.YYY.YYY dev ens18

Dla centosa [KVM GAME PRO]:

Ustawienie IP, maski, broadcastu w nmtui (interfejs) + dodanie do route-nazwainterfejsu dwóch regułek.

Tak?

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Rodzaj oferowanych zabezpieczeń przed atakami ze strony usługodawcy nie ma tu żadnego wpływu na konfigurację sieci. Dla wszystkich KVM z oferty lvlup będzie wyglądać to tak samo.

Nie miałem jeszcze potrzeby konfiguracji Debiana 9 więc z głowy nie podam.

Postaram się przygotować osobny poradnik dotyczący konfiguracji konkretnych dystrubucji.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.