Konfiguracja sieci w Ubuntu 16.04

Pytania i problemy
Pantex
Pantex

Witam. Ostatnio zainteresowałem się możliwością włączenia 2 maszyn wirtualnych z wirtualizacja kvm. Lecz okazało się że na vps z lvlup to jedynie mogę postawic 2 kontenery lxc. Dowiedziałem się że musiałbym kupić serwer dedykowany. Tak więc kupiłem i mam pytanie czy kto mógłby mi pomóc z konfiguracją sieci? Bo gdy włączam maszynę virtualna to w ogóle nie wiem jak się do nie podłączyć. Kupiłem 2 dodatkowe adresy IP i chciałbym też spytać jak to podpiąć aby jeden był na jedną maszynę wirtualna. A jeżeli ktoś byłby zainteresowany po co mi te 2 maszyny wirtualne to mam w planach zrobię pewnego serwera minecraft. Tyle mogę zdradzić.

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Wieczorkiem, postaram się ładnie Ci opisać wszystko. Na razie powiedz czy dedyk na ovh i czy korzystasz z proxmoxa + czy masz pobrane iso.

Pantex
Pantex

Bez proxmoxa. Tak mam ISO.

Ale jeżeli ten proxmoxa byłby aż tak bardzo potrzebny to mógłbym zainstalować.

KrEdEnS

Najłatwiej robić kvmki w proxmox, ale jeżeli nie masz to nic straconego. Na Ubuntu ustawiasz sieć w /etc/network jeżeli chodzi o Gatewaya, którego wpisujesz to luknij na dokumentację.

Pantex
Pantex

A jeżeli chodzi o sprawę z dodatkowymi adresami ip to jak to zrobić aby dany adres IP był podpięty do serwera kvm vps włączonego na dedyku?

KrEdEnS

Musisz wygenerować wirtualny mac adres i podpiąć do wirtualnej karty sieciowej

Pantex
Pantex

Mógłbyś to opisać jak to zrobić na Ubuntu 16.04?

Bo na internecie nigdzie nie mogę znaleźć.

KrEdEnS

Najłatwiej będzie ci zainstalować proxmoxa. Przy tworzeniu VM-ki podajesz wygenerowany adres mac. VG8JJlRIe9|690x288

Pantex
Pantex

A jak wygenerować adres mac? Bo probóje i cały czas nie wychodzi mi.

KrEdEnS

Osobiście nie mam pojęcia jak wygląda to w panelu sprintdatacenter (nie korzystałem z tego hostingu) ale taka opcja na pewno musi gdzieś być :)

Pantex
Pantex

A wiesz może apropo konfiguracji proxmoxa pliku /etc/hosts to jest to zależne jakie ip wpisze? Bo wyskakuje mi błąd co chwile: "proxmox start failed - failed to get address info for: serv0205: Name or service not known".

Pantex
Pantex

Hmm. Dziwna sprawa. Nie mogę Ci dać rozwiązania. Mogę dać tylko serce. Mógłby to jakieś morderator sprawdzić?

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Zmieniłem kategorię na Pytania i problemy, już powinieneś móc ;)

Pantex
Pantex

Dziękuję.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.