Zainstalowałem xbota na swoim vps'ie na którym mam ts3, i nie bardzo wiem jak go zedytować żeby działał, ogarnia ktoś te tematy i poświęciłby chwilę czasu na pomoc przy ogarnięciu tego?
Zainstalowałem xbota na swoim vps'ie na którym mam ts3, i nie bardzo wiem jak go zedytować żeby działał, ogarnia ktoś te tematy i poświęciłby chwilę czasu na pomoc przy ogarnięciu tego?
Czego konkretnie nie rozumiesz? Opisz - pomożemy :D
Jeżeli posiadasz wersje premium napisz do suportu bota.
Ja mógłbym dziś pomoc od godziny 13 zgłoś się na PW
Posiadam podstawową wersje bota z mpc. emm nie wiem jak mam go skonfigurować żeby się połączył z serwerem, chyba coś źle robię 😕
Opisz nam, co robisz. Podpowiemy ci, co robisz źle. Najprawdopodobniej trzeba w configu wprowadzić poprawne dane logowania, a później go uruchomić zgodnie ze wskazówkami autora.
Może zacznijmy od początku... Mam czysty ts3 tylko xbot wgrany, co będę potrzebował i co wgrać, jakiś mysql czy coś?
baamek:
Może zacznijmy od początku… Mam czysty ts3 tylko xbot wgrany, co będę potrzebował i co wgrać, jakiś mysql czy coś?
Czyli pobrałeś pliki bota, a nie przeczytałeś tematu ze szczegółami odnośnie bota? Jak tak to rada - weź się za to nie bierz, bo zastanawiam się czy Twój projekt ma jakikolwiek sens, jak i racje bytu.
chodziło mi o to że może coś źle instaluję... Zainstalowałem co napisał autor xbota.
A ustawiłeś w konfiguracji dane potrzebne do połączenia bota z serwerem?
No bot chyba ma opisaną konfigurację?
Proste, najpierw konfigurujesz gdzie bot ma się łączyć serverId login hasło port [...] Potem konfigurujesz dostęp do bazy danych.
A na końcu przechodzisz do konfiguracji rzeczy które bot wykonuje, jeśli pobierasz takiego bota to wymaga to od Ciebie chociaż minimalnej wiedzy na temat konfiguracji.
po skonfigurowaniu gdzie bot ma się połączyć wyskakuję w konsoli po włączeniu:
root@vps5755:~/xbot_standard_0.4.2# ./starter.sh start :: XBot by Tymoteusz 'Razor Meister' Bartnik :: Version [0.4.2]
INSTALLING: PHP5
Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done Package php5 is not available, but is referred to by another package. This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or is only available from another source
E: Package 'php5' has no installation candidate
INSTALLING: PHP5-GD
Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done Package php5-gd is not available, but is referred to by another package. This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or is only available from another source
E: Package 'php5-gd' has no installation candidate
INSTALLING: PHP5-CURL
Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done E: Unable to locate package php5-curl
Uruchomiles program starter.sh Wybrales: start XBot instancja 1 została włączona! XBot instancja 2 została włączona! root@vps5755:~/xbot_standard_0.4.2#
lecz nadal nie działa 😕
Jaki system operacyjny ?
Debian 8.0
Sprawdź dla pewności wersje systemu komendą cat /etc/issue Możesz instalować inne pakiety ? apt-get update && apt-get upgrade apt-get install php5 php5-curl
Jeżeli nie pomoże to spróbuj zainstalować php7: apt-get install php7.0 php7.0-curl
Jeżeli nadal nie będzie się chciał PHP instalować to wyślij zawartość pliku /etc/apt/sources.list
root@vps5755:~/xbot_standard_0.4.2# php core.php -i 1 :: TeamSpeak3 bot stworzony przez Tymoteusz
Razor Meister
Bartnik :: XBot Standard :: Wersja [0.4.2]:: Wczytywanie pliku konfiguracyjnego :: Wczytywanie funkcji :: Pomyślnie wczytano: 0 pluginów :: Pomyślnie wczytano: 3 eventy :: Wczytywanie klasy TS3 Admin Class
Konsola: 28-04-2018 12:19:41 [SYSTEM] Xbot nie mógł zalogować się do server admin query root@vps5755:~/xbot_standard_0.4.2#
Lecz wszystko dobrze chyba wypełniłem 😕
baamek:
Xbot nie mógł zalogować się do server admin query
To znaczy, że albo źle podałeś mu dane do połączenia query do tsa, lub firewall wycina ruch. Bawiłeś się IPtables? Jesteś pewien, że dobrze wpisałeś dane do połączenia w pliku konfiguracyjnym?
Jeszcze jedno pytnie bot stoi na tym samym VPS co teamspeak ? Jeżeli nie to do pliku query_ip_whitelist.txt w folderze serwera TS3 musisz dopisać IP VPS'a na którym stoi bot.
Stoi na tym samym ss configu:
@edit Naprawiłem, lecz teraz wyskakuję
Konsola: 28-04-2018 12:32:29 [SYSTEM] Bot nie mógł nawiązać połączenia z serwerem!