Lagi przy odkrywaniu chunków

Pytania i problemy
srawel
srawel

Założyłem serwer Minecraft dla dwóch osób w pakiecie VPS 2GB PL i gdy odkrywamy nowe chunki to konsola jest zasypywana komunikatami is server overloaded? a gracze nie poruszają sie tylko teleportują z miejsca na miejsce. Serwer to spigot 1.15.2 i tylko 1 plugin do logowania. Uruchamiam serwer z parametrami -Xms2048M -Xmx2048M

Jakiś sposób by zaradzić tym lagom?

logixdev
logixdev

2GB i 1 vCPU to za mało dla wersji 1.15.2, nic z tym nie zrobisz. Zwiększ pakiet i zastosuj porady z mojego poradnika podlinkowanego wyżej. Nie dopisuje też w linii startowej całej dostępnej pamięci RAM dla JVM, bo system też musi mieć z czego "jeść".

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

swap? :janusz:

luxDev
luxDev Pionier

Zgaduje że generujesz nowe chunki, przy twoim pakiecie i wersji to będzie tak wyglądać, możesz ograniczyć mape i ją wygenerować (co w przypadku 2 osób nie ma raczej sensu, ale tak na przyszłość)

logixdev
logixdev

KrEdEnS:

swap? Zapomniałem o tym wspomnieć, jest w poradniku, ale no i tak 2GB i serwer na najnowszych wersjach to imo trochę średnio.

srawel
srawel

i jak juz dołoże tego swapa to powiększyć parametry do sumy ram+swap?

np przy 2+4 -Xms4096M -Xmx4096M

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Tak powinno być ok PS. Póki nie sprawdzisz nie dowiesz się :kappa:

logixdev
logixdev

Plusem lokalizacji PL są arcyszybkie dyski NVMe dzięki czemu też swap będzie znacznie wydajniejszy niż na FR. :slight_smile:

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.