Witam :slight_smile: Mam problem na moim prywatnym serwerze survival, gdzie kiedy gracze podróżują po świecie i odkrywają nowe tereny to serwer zaczyna wtedy lagować. Gracze wtedy skarżą się na cofające się bloki, nie ładowanie się terenu w bardzo niskich odległościach, gracze widzą innych graczy jak dosłownie się teleportują i niektórzy nie wiadomo jakim cudem nagle się znaleźli w ścianie. Ostatecznie może to się skończyć wyrzuceniem gracza z serwera z treścią: "time out". Na serwerze gra maksymalnie 4-5 graczy oraz jest przydzielone 10GB ramu (wcześniej było 4GB i to zdecydowanie nie wystarczało) oraz zauważyłem, że serwer w ogóle nie korzysta z tych 10GB, a maksymalnie zużywał 6GB. Jedynie co to aktualnie jest słabe łącze, bo z upload'em do ok. 1,5 Mb/s (przy dobrych wiatrach) ale jeżeli gracz A już odkrył te tereny to dlaczego kiedy znów gracz A wejdzie na świeżo odkryte tereny to serwer nadal laguje? To samo jest z graczem np. B. Próby instalowania pluginów typu clearlagg tak naprawdę powodował większe lagi niż je usuwał. Jedynie co pomogło (jest lepiej, ale nie najlepiej) to w spigot.yml usunąłem autosave'a oraz dodałem coś takiego jak aikar tags. Jest jakaś możliwość aby serwer tak nie lagował? Np. wysłaniem wszystkich wygenerowanych regionów przez serwer (z folderu world/region) do graczy tak aby serwer już nie wysyłał tych terenów, a brało regiony z lokalnych plików znajdujących się u gracza? ~Dość fajny pomysł, ale nwm czy wykonalny Lub może jakieś inne rozwiązanie?
Dodatkowe informacje: CPU: Ryzen 7 2700x Silnik: Paper (1.14.4) na bieżąco aktualizowana RAM: Przydzielone 10GB Łącze: Download 28-31Mb/s Upload 1.1-1.5 Mb/s ping: 13 Z konfiguracji:
-
Wyłączony autosave
-
ustawienie większego tick-per dla mobów
-
aikar tags: -XX:+UseG1GC -XX:+UnlockExperimentalVMOptions -XX:MaxGCPauseMillis=100 -XX:+DisableExplicitGC -XX:TargetSurvivorRatio=90 -XX:G1NewSizePercent=50 -XX:G1MaxNewSizePercent=80 -XX:G1MixedGCLiveThresholdPercent=35 -XX:+AlwaysPreTouch -XX:+ParallelRefProcEnabled -Dusing.aikars.flags=mcflags.emc.gs
-
Dodanie argumentów mojangowych na naprawę błędów z mapą (np. oświetleniem): --forceUpgrade --eraseCache
-
Serwer działa na bardzo szybkim dysku ssd
-
Pluginy: SkinsRestorer, WorldBorder, WorldEdit, LogBlock(połączony z bazą MySQL), DynMap (raczej wyłączany), GetSpawners.
-
Ustawiony border mapy na 3k (lecz zwiększany od 1k kiedy gracze odkryją cały teren do borderu mapy).
Rozpisałem się maksymalnie jak mogłem oraz wydaje mi się, że lagi są przez zbyt małe łącze ale może da radę to jakoś ominąć? Proszę o pomoc, za każdą bardzo dziękuje :)