Lagowanie/Crashowanie serwera redstone/mechanizmami

Zombie
minecraft
Jordii
Jordii

problem dość powszechny, myślę, że nie ma co tu tłumaczyć. Moj silnik: paperspigot 1.14.4 latest

pandawire nie działa na 1.14.4 (darmowa wersja), poza tym płatna wersja 1.14.4 jest ''beta'' i tez nie ma pewnosci czy by działała + ogolnie nie dziala to na silnikach paperspigota, jedynie spigot.

zapoznalem sie rowniez z tym: https://www.spigotmc.org/threads/guide-optimizing-spigot-remove-lag-fix-tps-improve-performance.21726/ jednak to nie blokuje problemu zawartego w tytule. Z góry dziękuje.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Timingi, logi? Cokolwiek?

Jordii
Jordii

image|264x114 zrobilem taki ''mechanizm'' i spamuje dzwignia, a tpsy skacza. image|689x404 https://timings.aikar.co/?id=393d71b715f048aea5c254579f870a13 nie chce sobie nawet wyobrazic co jak kilku graczy zacznie tak spamowac, albo jak porobią ''zegarki'' xD

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Jak patrzę, sporo problemów stwarza Shopkeepers, może spróbujesz tymczasowo go wyłączyć? Ostatnio na forum komuś to pomogło, jeśli tobie też pomoże to będziesz musiał poszukać alternatywy.

Jordii
Jordii

ok zastąpie go czymś, jednak ssa tpsów zrobiłem sekunde po zaspamowaniu dźwignią.

Jordii
Jordii

watpie ze to przez shopkeepers

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Ja natomiast nie: image|690x17

Jordii:

po zaspamowaniu dźwignią Właśnie dotyczy ten Event, który Shopkeepers wykorzystuje i jak widać w Timingsach - nie wychodzi mu to najlepiej.

Jordii
Jordii

usunalem, sprawdzilem ten mechanizm i dalej to samo, tpsy spadaja tak samo jak spadaly wczesniej, spamowalem w sumie krocej niz wczesniej nawet. za 60sekund podesle timingsy.

Jordii
Jordii
Nieznajomy11

Timo:

Ja natomiast nie:

To nie jest wina tych wtyczek. Po prostu niefortunnie BlockPhysicsEvent jest wywoływany dla każdego block update redstone, a jest ich naprawdę dużo. Większość wtyczek w ogóle nie potrzebuje sprawdzać redstone.

@Jordii Zerknij, czy masz w paper.yml opcje world-settings.default.fire-physics-event-for-redstone. Zazwyczaj bez większych problemów można to ustawić na false. Znacznie pomoże na te wszystkie wysokie czasy wywołań z tego eventu w widocznych w timingach wtyczkach.

Jordii
Jordii

niestety nie mam takiej opcji.

Nieznajomy11

Wygląda na to, że w wersji papera 1.14 nie ma takiego patcha. Jest on natomiast w 1.12. Z jakiegoś powodu jest jeden związany, ale nie ma tego przydatniejszego. image|690x208

Jordii
Jordii

zdecyduje się zastosować dość prymitywne zabezpieczenie, które dobrze sprawdzą się na podobnym serwerze, mianowicie chodzi o limit w sekundach używania dźwigni. Zegarki redstonowe nie powodują takich lagów, jak spamowanie dźwignią.

Nieznajomy11

Jest to nie takie złe rozwiązanie, ale należy pamiętać, że można zbudować odpowiednio szybki zegar i odpowiednio długie ścieżki redstone z reapeterami i można uzyskać podobny efekt. Niemniej, mniejsza ilość osób o tym wie i z tego aktywnie korzysta.

Jordii
Jordii

mam jeszcze jakiś plugin powiadamiający administratorów o takich przypadkach gdy ktoś w podobny sposób próbuje lagować serwer: https://www.spigotmc.org/resources/redstone-clock-preventer.1054/ wtedy wystarczy się przeteleportować w dane miejsce i zbanować gracza/zniszczyć mechanizm.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.