Logowanie wygasa po godzinie

W toku
panel-lvlup-pro
Lempik
Lempik

W panelu v2 logowałem się raz na ruski rok. Natomiast panel v4 wymaga logowanie się co godzinę. Czy naprawdę trzeba tak często? Czy może to tylko stan przejściowy, póki nie zostanie panel ukończony? obrazek|370x140

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Tak naprawdę nie mam jeszcze zdania w tym temacie, jest to stan przejściowy.

Chciałbym poruszyć to z innymi klientami jak najbardziej im odpowiada oraz z jakim podejściem się spotkali w innych serwisach.

Dałem póki co godzinę na wszelki wypadek dopóki nie będzie listy aktualnych sesji i możliwości ich zdalnego zakończenia (tak jak jest na forum).

Nie ustaliłem jeszcze jednak ile będzie ważna sesja i na jakich warunkach, z chęcią zapoznam się z propozycjami :slight_smile:

Lempik
Lempik

Dziękuję za odpowiedź. Mnie odpowiada "raz na ruski rok", bo z mojego komputera nie korzysta nikt inny. Ale jak będzie raz na miesiąc czy raz na tydzień, to też zrozumiem. Raz na godzinę wydaje mi się za często, szczególnie, że po zalogowaniu nie widzę ostatniej strony, którą miałem otwartą, tylko muszę klikać to, co mnie interesuje.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Hmm, z tego wynika, że warto jeśli byłaby opcja przy logowaniu na jaki czas chcemy utworzyć sesję.

Domyślnie sesja powinna być krótka np. ta obecna 1h ale jeśli ktoś jest pewien, że nikt nie skorzysta z konta pod nieobecność właściciela to czemu by nie dać na liście opcji typu 30 dni?

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Można też zrobić checkboxa jak w v2 image|159x40 😉

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

SystemZ:

Domyślnie sesja powinna być krótka np. ta obecna 1h ale jeśli ktoś jest pewien, że nikt nie skorzysta z konta pod nieobecność właściciela to czemu by nie dać na liście opcji typu 30 dni?

Może jak uda się zaimplementować 2FA to konto z włączonym dwustopniowym uwierzytelnianiem mogłoby dostać "okejkę" na dłuższą sesję? :thinking:

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Tyle, że "zapamiętaj mnie" niewiele mówi. Chciałbym to wykonać lepiej niż poprzednio.

Aylin:

Może jak uda się zaimplementować 2FA to konto z włączonym dwustopniowym uwierzytelnianiem mogłoby dostać “okejkę” na dłuższą sesję?

Why not, wtedy opcja pamiętania sesji pojawiałaby się przy podawaniu kodu tokena.

KMatuszak
KMatuszak Weteran

SystemZ:

Tyle, że “zapamiętaj mnie” niewiele mówi. Chciałbym to wykonać lepiej niż poprzednio.

Napis może być w stylu Nie wylogowuj przez 30 dni, chodziło raczej o to, że może być checkbox który przedłuży to po prostu zamiast całej listy 😛

Axerr
Axerr

Zawsze można dać użytkownikowi możliwość wyboru: obraz|267x138

:)