Od dłuższego czasu obserwuję zjawisko gdzie klienci mogliby otrzymać wpłatę dużo szybciej np. w kilka sekund zamiast kilka dni jeśli podjęliby inny wybór podczas wpłaty niż zwykły przelew bankowy.
Przykładowo przelewy ekspresowe lub wewnętrzne w tym samym banku owszem docierają dość szybko na konto bankowe lvlup ale ze względu na fakt że należy to wpisać ręcznie od strony obsługi niepotrzebnie trwa to dłużej. Automat który zajmował się przez pewien czas dodawaniem przelewów się nie sprawdził. Zajmuję się też innymi kwestiami firmowymi, przyznam że czasami o tym też zapomnę na dzień czy dwa z natłoku pracy a przez to przybywa pytań klientów w ticketach czy potwierdzeń przelewów na mailu. Mam świadomość że obniża to zadowolenie klientów więc postanowiłem że trzeba to zmienić.
Ikonka przelewu bankowego prowadzi od teraz do przelewu dotpay gdzie nawet w wypadku wybrania zwykłego przelewu, zostanie on dodany do portfela lvlup automatycznie bez udziału obsługi. Nie są już potrzebne potwierdzenia przelewu czy dłuższe czekanie, wpłata zostanie dodana od razu w momentu gdy dotrze. Jest też dużo mniejsza szansa na pomyłki.
Przygotowałem z tej okazji poradnik jeśli ktoś ma styczność z systemem Dotpay pierwszy raz lub chciałby wiedzieć co ma kliknąć aby wpłata przeszła jak najszybciej.
Analizując też potrzebę zwykłych przelewów bankowych sądzę że część była spowodowana chęcią wpłaty dla innego użytkownika. Taka opcja jest dostępna już od sporej ilości czasu dla większości kanałów ale z powodu mojego niedopatrzenia nie była nigdzie podana w panelu klienta. Teraz gotowy link do wklejenia znajduje się pod ikonkami wpłat.