Mam problem z odpaleniem serwera. Jak ktoś mi pomoże odlecę w kosmos!

Pytania i problemy
Championes
Championes

Wpisałem ls -l /home i mi wyskoczylo takie cos przy tej komendzie minecraft@vps13838_ ~_serwer 15.03.2021 14_34_27|690x368

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

No tak, a w czym problem?

Championes
Championes

W tym, że do konsoli nie umiem przejsc, ani serwera wlaczyc :c minecraft@vps13838_ ~_serwer 15.03.2021 14_38_17|690x368

Timo

Wygląda na to, że screen do którego chcesz wejść nie istnieje.

Jaką komendą go zazwyczaj uruchamiałeś?

Championes
Championes

screen -S minecraft java -Xmx7168M -Xms7168M -jar mc.jar

Timo

Serwer masz w którym katalogu? W /serwer/ czy w /home/minecraft/?

Championes
Championes

Zanim uruchomię serwer wpisuje cd ~/serwer

Timo

Okej, to wpisz tą komendę, a następnie tamtą którą podałeś wcześniej.

Jak to zrobisz będziesz mógł podłączyć się do screena komendą screen -r minecraft.

Championes
Championes

Ok.

Championes
Championes

Dalej to samo :c minecraft@vps13838_ ~_serwer 15.03.2021 14_48_52|690x368

Timo

Spróbuj wpisać po prostu screen, kliknąć dwa razy enter a potem odpalić serwer komendami:

cd ~/serwer
java -Xmx7168M -Xms7168M -jar mc.jar

Uruchamia się poprawnie?

Championes
Championes

Wyskakuje mi takie coś jak tak zrobiłem :c minecraft@vps13838_ ~_serwer 15.03.2021 14_55_50|690x368

Championes
Championes

Dalej to samo jak znów wpisywałem :cminecraft@vps13838_ ~_serwer 15.03.2021 15_15_36|690x368

Championes
Championes

@Timo to może być związane z SWAPEM, bo instalowałem na VPSIE dziś i po tym były te problemy :frowning_face:

Timo

Faktycznie wygląda jakby nie było tyle pamięci dostępnej na serwerze.

Pokaż co ci powie komenda free -h.

Championes
Championes

Źle to wygląda :c, bo to nie możliwe, że mi pamięć się skończyła :frowning_face: minecraft@vps13838_ ~_serwer 15.03.2021 15_34_25|690x368

Timo

Wygląda jakby ten serwer już gdzieś chodził, dlatego pamięć jest cała zajęta. Nie masz teraz przypadkiem dwóch screenów uruchomionych, lub na innym użytkowniku? W razie czego możesz z roota wpisać killall java.

A i swoją drogą, daj serwerowi Minecraft 6 GB pamięci RAM - trochę luzu musi zostać dla systemu + innych ewentualnych usług.

Championes
Championes

Dalej to samo @Timo :frowning_face:

Championes
Championes

Tyle pracy i teraz serwer się nie włącza ma startować w środę :frowning_face: , a ja wydawałem na reklamy serwera i tak dalej pełno hajsu :frowning_face: akurat mi się takie coś dzieje 😭. Próbowałem i dalej nie działa @Timo . Obliczając to razem wydałem na ten start serwera jakoś około 200zł.

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Spróbuj zainstalować pterodaktyla, z pewnością ułatwi Ci instalację in zarządzanie serwerem MC https://lvlup.rok.ovh/t/instalacja-panelu-pterodactyl-v1-1-1-ssl/16842

Championes
Championes

mmm czyli, że pliki stracone?

KrEdEnS

Nie, możesz je spokojnie uploadować do panelu. Wystarczy spakować tarem katalog z plikami :)

Championes
Championes

Okey 😃

KrEdEnS

Pamiętaj, żeby przed instalacją zbackupować pliki MC

Championes
Championes

ok, a nie szło by serio to jakoś inaczej załatwić komendami?

Mespi
Mespi

Dałoby radę. Pytanie, czy już zacząłeś z pterodactylem, czy czekasz jeszcze na pomoc ze screenem?

Jeśli screen, to wyślij mi proszę co zwraca komenda screen -ls

Championes
Championes

Czekam na pomoc

Mespi
Mespi

Mespi:

Jeśli screen, to wyślij mi proszę co zwraca komenda screen -ls

@Championes

Championes
Championes

To mi pokazuje minecraft@vps13838_ ~ 15.03.2021 17_47_51|674x130

Mespi
Mespi

Wpisz jeszcze raz free -h Jeśli użycie ramu będzie pokazywało 7GB, wpisz komendę reboot, poczekaj chwilę (około 30 sekund) i ponownie zaloguj się na VPSa. Następnie wpisz free -h i wyślij zdjęcie

Championes
Championes

Takie coś wyskakuje jak zrobiłem to co pisałeś root@vps13838_ ~ 15.03.2021 17_59_21|690x65

Mespi
Mespi

Mespi:

wpisz komendę reboot, poczekaj chwilę (około 30 sekund) i ponownie zaloguj się na VPSa. Następnie wpisz free -h i wyślij zdjęcie ^^^ Wykonaj to polecenie. Po prostu chcę się upewnić, czy jakiś proces nie uruchamia się z auto startem, przy okazji wyłączysz aktualnie chodzący proces

Championes
Championes

Zrobiłem tak przed chwilą, jeszcze raz zrobie czk

Championes
Championes

Mespi:

free -h Już zrobiłem ;D root@vps13838_ ~ 15.03.2021 18_10_02|690x368

Mespi
Mespi

Championes:

screen -S minecraft java -Xmx6000M -Xms6000M -jar mc.jar

Teraz wpisz tą komendę ^^^

Za każdym razem, jak chcesz wejść w screena wpisz screen -x minecraft

Championes
Championes

Kurcze, nie odpala serwer :c minecraft@vps13838_ ~ 15.03.2021 18_14_48|690x368

Championes
Championes

@SystemZ lub @Aylin pomożecie. Z góry bardzo dziękuję :slight_smile: (3

CoronaCreeper
CoronaCreeper

Siemanko, jeśli masz problemy ze screenem spróbuj może tmuxem? Po pierwsze zainstaluj go: "sudo apt install tmux". Uruchom serwer minecraft poleceniem tmux new -s mc minecraft java -Xmx6000M -Xms6000M -jar mc.jar. Konsolka serwera powinna od razu się uruchomić. Żeby potem do niej przejść, wpisz "tmux a -t mc" :slight_smile:

Samekk
Samekk

Próbowałeś odpalić serwer bez screena przypisując mniej ramu np. 4gb?

Championes
Championes

tak

Championes
Championes

CoronaCreeper:

tmux new -s mc minecraft java -Xmx6000M -Xms6000M -jar mc.jar minecraft@vps13838_ ~_serwer 16.03.2021 08_40_27|690x368

Championes
Championes

Kupilem 8gb ram jeszcze zainstalowalem SWAPA aby zwiekszyc je i sie zaczelo od tego SWAPA te problemy :c

Samekk
Samekk

Spróbuj odłączyć SWAP sudo swapoff -a

CoronaCreeper
CoronaCreeper

czy masz zatwierdzoną eulę?

michociaak
michociaak

Serwer się uruchomił, tylko osoby wyżej źle Cie poinstruowały. Wpisz screen -r pojawi Ci się lista screnów. Będziesz miał tam np 21321.minecraft, więc wpisz screen -r numerki.minecraft, wtedy powinno zadziałać

Championes
Championes

Wpisalem screen -r i mi wyskoczylo to czyli serwer co wywalilo go minecraft@vps13838_ ~_serwer 16.03.2021 11_09_38|690x368

michociaak
michociaak

Okej, podeślij mi plik latest.log z folderu logs w plikach serwera.

Championes
Championes

nie trzeba już, mi pomaga już jedna osoba

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.