McBiz - Od zera, aż do Milionera!

Zombie
współpraca-odrzucone
mateusz2223
mateusz2223

Nazwa projektu McBiz.pl - Żyj jak biznesmen!

Cel

Stworzenie unikatowego serweru z autorskim trybem gry, który jeszcze nigdy nie został stworzony. Opis trybu zostanie podany w dalszej części prezentacji.

Co udało nam się zrobić

Zebraliśmy już administrację, mamy forum oraz ts3.

Plany

Planujemy zrobić na początek jeden serwer. Następnie utworzyć sieć tylko z autorskimi trybami.

Początkowy tryb to będzie coś w rodzaju zadządzania firmami. Będzie kilka różnych branży, w których będzie można utworzyć działalność. Każdą działalność gracz musi zarejestrować w urzędzie, który będzie w każdym mieście. Podczas rejestracji działalności będzie do wyboru linia lotnicza, firma handlująca paliwami, branża hotelarska, rolnictwo, branża gastronomiczna, sklepy spożywcze, serwis lotniczy, a nawet różnego rodzaju firmy transportowe! Za zarobione w ten sposób pieniądzę będzie można wykupić działki różnych wielkości. Będzie ustalona cena za 1 kratkę, dlatego też czym większa działka tym będzie ona stosunkowo droższa. W mieście będzie można także wykupić różnych rodzajów willę. Na początku gracz będzie musiał zdobyć trochę pieniędzy na założenie swojej działalności, dlatego też będzie można zatrudnić się np. W kopalni bądź tartaku. W całym mieście będzie działała w odpowiednich godzinach komunikacja miejska. Dodamy także tekstury serwerowe oraz dodamy takie rzeczy jak przykładowo telefon! Telefonem będzie można wezwać taksówkę, karetkę, ustalić ważne informacje dot. firmy, a nawet zorganizować ślub! Ślub na naszym serwerze nie będzie kończył się jak zazwyczaj tylko w kościele. Wszyscy zaproszeni goście (telefonem lub pocztą) zostaną przewiezieni na salę weselną gdzie odbędzie się wesele! Myśle, żeby nie przynudzać to tyle wystarczy :slight_smile:

Osoby/organizacje biorące udział

W tworzeniu serwera udział weźmie cała nasza ekipa czyli między innymi:

• kilku budowniczych

• Programista

• Technik

• webmaster

• moderatorzy

Osoby/organizacje które może wezmą udział

Rekrutacja do naszej ekipy trwa. Planujemy rozpocząć współpracę z Youtuberami.

Usługi z Lvlup.pro których potrzebuję aby zrealizować swój cel wraz z parametrami (GB RAM, sloty itp)

1. Serwery mc:
  • na czas budowy wystarczy mi serwer 4Gb RAM. Po otwarciu chcielibyśmy, aby liczba RAM została zwiększona do 8Gb.

Co mogę zaoferować w zamian

• Zamieścimy banner lub logo oraz aktualne promocje na naszym forum oraz facebook'owej stronie
  • Automatyczna wiadomość na naszych wszystkich serwerach według państwa wymagań
  • Youtuber serwerowy za każdym razem, gdy nagra odcinek z naszego serwera umieści reklamę serwisu pukawka.pl

Dlaczego ten projekt jest unikalny?

Nasz projekt jest unikalny, ponieważ jeszcze NIGDY nie było takiego serwera jak nasz! Nasza administracja zostanie odpowiednio przeszkolona w temacie "Jak zajmować się graczami na serwerze". Nie stawiamy na ilość tylko jakość serwera. Nie robimy 10 serwerów od razu. Zaczynamy od jednego porządnego. Następnie Może spróbujemy otworzyć drugi. Nie zamierzamy otwierać nowych trybów co 2 tygodnie. Chcemy każdy serwer dopracować i poświęcić mu jak najwięcej czasu.

Dziękuję za przeczytanie prezentacji.

Pozdrawiam Mateusz Koszarek

anon10657637
anon10657637

Powiem tak - jak rasa ludzka mnie zaskakuje, tak Ty mnie zaskoczyłeś bardzo. Pomysł jak dla mnie wręcz genialny - na pewno lepszy niż kolejny serwer RPG (nie żebym obrażał @Marcoral'a i spółkę) czy typowe Gildie. Jak dla mnie będzie super, jeżeli ekonomia nie będzie zarządzania odgórnie - niech gracze zdecydują jak ona ma przebiegać 😃. Jestem na TAK, i życze powodzenia temu projektowi.

Psst... jak współpraca z lvlup nie uda się to pisz - być może postaram się przynajmniej na czas projektowania serwera Wam pomóc.

P.S @Libter - to pewnie Ciebie zaciekawi 😃

luxDev
luxDev Pionier

Ja natomiast nie jestem zachwycony jak _an0, i mam w sumie pare pytań

mateusz2223:

Youtuber serwerowy za każdym razem, gdy nagra odcinek z naszego serwera umieści reklamę serwisu pukawka.pl

To w końcu skorzystać ma lvlup czy pukawka czy coś źle zrozumiałem? 😄

mateusz2223:

Myśle, żeby nie przynudzać to tyle wystarczy No skoro piszesz o wspólprace z hostingem musisz ich bardziej przekonać, masz ogólnie opisać tryb tak jak sam to napisałeś, a nie do końca to zrobiłeś.

Tak wogóle skoro masz forum może podałbyś link? :)

Ogólnie to serwer wygląda jak RealLife, ja jestem Neutralny co do serwera, powodzenia 😄

adminek153
adminek153 Moderator forum.lvlup.pro

Pomysł być może gdzieś mnie urzekł, natomiast średnio widzę jego wykonanie. Rozpisalbym się, ale @luxDev zrobił to za mnie :slight_smile: . Przedstaw nam swoje wszystkie pomysły i nie mów ze jest to zanudzanie ;)

Powodzenia, neutralny

anon82750602
anon82750602

Pasuje mi to pod ostatnio coraz bardziej popularny tryb Real-life...

koweq
koweq

mateusz2223:

8Gb

Ile ty tam chcesz slotów wsadzić?

Niestety serwery typu ten potrzebują dużo ludzi by to działało. Bo jak będzie grało z 5 graczy to raaaaczej słabo gdyż nie będą mogli napędzać biznesów. Z resztą dojdzie do tego że wszyscy założą konkurujące ze sobą firmy i nie będą korzystać ze swoich na wzajem co je wyniszczy.

mateusz2223
mateusz2223

@luxDev Przepraszam najmocniej. Byłem bardzo zmęczony i poprostu nie zmieniłem magicznego napisu "pukawka.pl".

Nie chciałem wypisywać całej fabuły ze względu na to, że prezentacja byłaby za długa. Mogę oczywiście ją wam opisać.

Link do forum: peg-forum.pl Forum zostanie zmodernizowane i nie będzie już wyglądało tak jak teraz. Nie będzie napewno napisane peg pomoc dla serwerów gier. Jak pracę już ruszą ruszy także nasz webmaster :slight_smile:

@koweq

Planujemy na początek wsadzić 50 slotów, gdy liczba graczy się zwiększy to zwiększymy również liczbę slotów.

koweq
koweq

Czyli jak narazie nic nie zrobiliście?

mateusz2223
mateusz2223

Piszemy pluginy już. Mamy większość fabuły i zebraną ekipę. Od razu po akceptacji projektu jesteśmy w stanie rozpocząć. Nasz grafik pracuje nad logo.

endrjoo96
endrjoo96

Sukces tego typu serwera zależy w znacznej mierze od rozmiarów oraz dojrzałości społeczności, do której ten tryb będzie celowany. W czasach, gdy serwery minecrafta przeważnie oblegają gracze poniżej chociażby 15 lat, niewiele znajdzie się osób ze znajomością działania rynku i innymi zagadnieniami ściśle powiązanymi z zarządzaniem firmą. Można by się w taki target przebić ułatwiając znacznie rozgrywkę tak, by pierwotniak zrozumiał jak grać by wygrać. Z drugiej strony starsi gracze, którzy zazwyczaj szukają wyzwania, znudzą się takim podejściem do gry. I tu rodzi się pytanie, jak masz zamiar przyciągnąć na dłuższy czas jednych i drugich? Może dwa tryby gry - uproszczony i zaawansowany? Muszę natomiast przyznać unikalność takiego trybu, to rzeczywiście jest coś niespotykanego, przynajmniej przeze mnie.

koweq
koweq

mateusz2223:

Mamy większość fabuły

To jakaś fabuła będzie? 😮 Myślałem że historia będzie się tworzuć na bieżąco

anon10657637
anon10657637

Trzeba nakreślić jakies początkowe cele - prawda? :slight_smile:

mateusz2223
mateusz2223

@koweq Mówiąc fabuła miałem na myśli plany miast itd. Możliwe, że się źle wyraziłem.

@endrjoo96 Jeżeli dostaniemy kolejny serwer jesteśmy to w stanie wykonać, ale od razu kolejny serwer pod bungeecord.

Myślę, że praca nad tym drugim serwerem nie przedłuży projektu bo poprostu zrobimy tą samą mapę i to wszystko tylko łatwiejszy panel zarządzania firmą i więcej samouczków.

@anon10657637 Niedługo takowe będą zrobione i przejdziemy do prac na serwerze.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Nie żeby coś, ale wasze forum jest na hostingu cba.pl i wydaje mi się, że usuwając baner reklamowy łamiecie regulamin 😛

JS ze strony: [code] document.getElementsByTagName("div")[0].style.display = "none";

[/code]

Rozumiem, że szukacie sponsora ale od siebie też trzeba coś włożyć. Hosting na lvlup można dostać z kodem rabatowym za mniej niż 20zł na cały rok.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

mateusz2223:

Youtuber serwerowy za każdym razem, gdy nagra odcinek z naszego serwera umieści reklamę serwisu pukawka.pl

Tak jak już osoby wyżej zauważyły. Ja dodam - czyżbyś reklamował się w wielu hostingach i liczył że "ktoś cię przyjmie"?

Ja jestem na nie, kolejny niby real-life.

mateusz2223
mateusz2223

Nie zamierzam robić serwera Real Life, Role Play, ani RPG. Z tą Pukawką to jak już pisałem byłem zmęczony i zaliczyłem wtopę, a tego nie sprawdziłem.

luxDev
luxDev Pionier

Jemu chodziło bardziej o pytanie czy piszesz do wielu hostingów o współpracę, i w sumie tak to wygląda, ale nie widzę w sumie sensu żeby o to pytać, tak tylko mówię :P

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Projekt zostaje odrzucony.