Minecraft: jak zbanować zakres adresów IP?

Zombie
minecraft, zarządzanie, zabezpieczenia
Lempik
Lempik

Mam uciążliwego gościa, nawet może dwóch, który rejestruje się (i loguje) z wielu adresów IP 2 dostawców Internetu. Potrzebowałbym więc zablokować cały subnet. 194.99.105.* 37.47.*.* (chyba 37.47.48.* - 37.47.63.*) Jak to zrobić? Mam essentialsx, mam authme, ale nie potrafię wygooglować, czy da się banować całe subnety.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Nie wiem jak z MC ale w iptables wytniesz taki ruch bez problemu. Jeśli chodzi o ostatnią "ćwiartkę" do wycięcia to jest to x.x.x.0/24 i taką wartość wpisujesz do DROP, resztę siatek można łatwo zasymulować np. na http://www.subnet-calculator.com/ W wpisie whois danego adresu też powinno być trochę info o zakresie dostawcy.

psycho
psycho

@Lempik @SystemZ A tak przypadkiem nie zablokuje się też dużej części osób z legalnego ruchu, którzy mają tego samego dostawce, którzy mogą mieszkać w podobnej okolicy/używać tych samych nadajników?

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Pytanie w wątku brzmi jak zablokować zakres więc na to odpowiadam.

Jeśli chodzi o inne pytanie, "czy blokować", to zależy od sytuacji.

Przykładowo blokowanie zakresu IP sieci komórkowej daje spore ryzyko zablokowania niewinnych adresów, nawet tu na forum zdarza się ze adresy się pokrywają a ludzie się nie znają oraz nie są multikontami. Sieci komórkowe mają to do siebie że z jednego adresu IPv4 może korzystać wiele osób z różnych części kraju jednocześnie.

W przypadku lokalnego dostawcy Internetu co ma siatkę /24 i każdy użytkownik ma indywidualny adres to wtedy jest stosunkowo mała szansa na zablokowanie osób postronnych.

Lempik
Lempik

Zdaję sobie sprawę, że mogę odciąć jakiś obszar (np. całe osiedle), trudno. Ale 1) mogę zablokować tylko na czas określony (np. na czas ferii), 2) widzę, że z tego zakresu adresów IP nikt inny na mój serwer nie przychodzi. Czyli mnie chodzi tylko o sprawę techniczną. No ale i tak nie wiem, jak to zrobić w iptables i googlować jeszcze nie miałem czasu.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Jeśli chodzi o metody czysto minecraftowe, to zawsze możesz użyć pluginu, który to obsłuży, np. https://dev.bukkit.org/projects/rangebans

Infinity
Infinity

194.99.105.* iptables -A INPUT -s 194.99.105.0/24 -j DROP

37.47.*.* iptables -A INPUT -s 37.47.0.0/16 -j DROP

37.47.48.* iptables -A INPUT -s 37.47.48.0/24 -j DROP

37.47.63.* iptables -A INPUT -s 37.47.63.0/24 -j DROP

Aczkolwiek rozwiązania z maską /16 nie polecam, bo wycinasz sporą ilość adresów IP. Jeśli potrzebujesz od 48 do 63 to napisz, może coś się uda ogarnąć.

#EDIT iptables -A INPUT -m iprange --src-range 37.47.48.0-37.47.63.255 -j DROP

Dla zakresu 48-63.

Lempik
Lempik

Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi. W pierwszej kolejności spróbuję plugin rangebans.

Lempik
Lempik

Spróbowałem u siebie na komputerze /rb ban 127.0.0.* i /rb ban 127.0.0.0-255, ale niestety ciągle mogę się zalogować. Chyba że adres 127.0.0.1 jest traktowany inaczej.

DoreK
DoreK α-tester v3

Ja od siebie dodam że blokowanie 37.47.*.* jest głupie, w ten oto sposób zablokujesz praktycznie każdego użytkownika sieci LTE Orange :V

Lempik
Lempik

Nikt inny mi się z tej sieci na razie nie logował, więc nic się nie stanie, jak tę subsieć na tydzień zablokuję.

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Jeśli jest to rozwiązanie tymczasowe to jest to w granicach rozsądku - zwłaszcza jeśli @Lempik wie że jakaś dzieciarnia podczas ferii psuje wszystko i wchodzi tylko i wyłącznie z takiego neta :>

Na stałe jednak nie polecam.

Lempik
Lempik

RangeBans się nie sprawdził, zaczynam testowanie pluginu VPNGuard, https://www.spigotmc.org/resources/vpnguard.6246/ Zdaje się, że ten potrafi blokować subnety. W dodatku ma polecenie /vpn subnet toggle, czyli mogę mieć blokowanie subnetów wyłączone, ale jak się pojawi ów gość, to mogę szybko przełączyć się na blokowanie subnetów, z których przychodzi.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.