Wrzuciłem na GitHub szczegóły swojej pierwszej minimalnej instalacji oryginalnego Minecraft Server na VPS od LVLUP :slight_smile:
https://github.com/mloskot/minecraft-server-config/
Pierwszy serwer jaki zainstalowałem na LVLUP to MC 1.16.4 + Forge + WorldEdit na 2GB RAM KVM UpRyze
i wszystko działało dobrze, syn z przyjaciółmi (2-5) nie narzekli :-)
Ponieważ otrzymałem od dzieciaków prośbę o dodatki, które śmigają jedynie z MC 1.12, dziś odpaliłem dodatkowy VPS 4GB RAM KVM FR
gdzie powtórzyłem swoją minimalną procedurę i zainstalowałem Minecraft 1.12.2 + Forge + ciut więcej dodatków.
Zdecydowałem się na przetestowanie VPS FR po przeczytaniu świetnego Obszerny poradnik dotyczący optymalizacji serwerów Minecraft (1.13+).
Początkowo na nowym serwerze chciałem przejść na któryś z zoptymalizowanych silników. Ostatecznie wybrałem vanilla Minecraft Server, ponieważ chcę użyć Forge, a to dlatego, że dzieciaki mają doświadczenie z modyfikacjami na bazie Forge w trybie jednoosobowym i oczekują tych samych modów na serwerze, a ja nie mam pewności czy znajdę te modyfikacje dla innych silników.
Podsumowując, w swoim repo na GitHub zamieściłem prostą i turbo szybką (10 minut) oraz kompletą (screen, systemd) instalację Minecraft Server na VPS LVLUP. Być może komuś takie rozwiązanie się przyda.