Hej, od ostatnich kilku dni zastanawiam się nad reaktywowaniem mojego dawnego pomysłu serwera creative. Osobiście widzę w tym pewien potencjał lecz chciałbym poznać wasze opinie oraz może zdobyć parę osób do pomocy przy tym projekcie. Ale do rzeczy.
Projekt serwera może nie wydaje się jakiś oryginalny lecz kwestia sprawienia by serwer wyróżniał się i był atrakcyjny dla graczy, a mianowicie podzielić rozgrywkę na serwerze na kilka mniejszych trybów:
-
Działki rankingowe gdzie gracze budując starają samodzielnie tworzyć coraz to lepsze budowle by otrzymać wyższą range i dostęp do nowych narzędzi, większych działek. Oraz by rywalizacja miała trochę więcej smaczku wstawić mozliwość oceniania działek by powstał ranking top5 najlepszych budowniczych na danym świecie by większe projekty nie przyćmiły tych mniejszych oraz by bardziej doświadczeni twórcy nie mieli tak łatwo w konkurowaniu z świeżakami.
-
Działki poza rankingiem gdzie jeżeli gracze będą mieli wspólnie pomysł na dany projekt będa mieli odpowiednio duży teren pod ich pomysł i wspólnie będą mogli się uczyć oraz budować.
-
Wyzwania czyli minigry ale by nie odbiegać od tematyki serwera zatrzymać je w kreatywnym klimacie czyli: buildbattle / speed builders / kalambury, wydaje mi się że to są akurat jedne z 3 najlepszych kreatywnych trybów gdzie gracze mogli by rywalizować z sobą.
-
Tutoriale świat gdzie gracze mogli by zobaczyć jak tworzyć podstawowe konstrukcje, budowle, łączyć palety kolorów oraz inspirować się już gotowymi projektami, które mogą zobaczyć na własne oczy, a nie tylko z zdjęć czy filmów.
Podzielenie tak serwera sprawiło by że gracze nowi i starzy znaleźli by coś dla siebie, oraz wielu graczy mogło by się nauczyć nowych rzeczy, stylu, a wytworzenie w ten sposób społeczności wokół serwera daje naprawdę miłe efekty w postaci przyjemnej atmosfery i sporej ilości graczy. W połączeniu z serwerem discordowym gdzie można łączyć rangi z minecraftem oraz można go wykorzystać w postaci forum więc rodzinka by się powiekszała.
Osobiście prowadziłem taki serwer może ktoś kojarzy z nazwy MyCreative, lecz projekt upadł ze względów technicznych, dlatego chciałbym spytać czy znajdują się na tym forum dobre dusze (głownie osoby, które mają trochę doświadczenia z pisaniem pluginów, konfigurowaniem ich pod serwery), które mają trochę czasu i chciały by mnie wesprzeć w tym hobbystycznym projekcie serwera oczywiście jeśli uważacie że stworzenie takiego serwera miało by sens i racje bytu.
Postaram się załączyć szczegółowy rozpis serwera oraz wszelkich pomysłów i rzeczy które bym w nim użył na dniach jak skończe rozpisywać całość w excelu by była zrozumiała i przejrzysta. :slight_smile: