MyCreative

Zombie
minecraft, nieaktualny
lobsang
lobsang

Hej, od ostatnich kilku dni zastanawiam się nad reaktywowaniem mojego dawnego pomysłu serwera creative. Osobiście widzę w tym pewien potencjał lecz chciałbym poznać wasze opinie oraz może zdobyć parę osób do pomocy przy tym projekcie. Ale do rzeczy.

Projekt serwera może nie wydaje się jakiś oryginalny lecz kwestia sprawienia by serwer wyróżniał się i był atrakcyjny dla graczy, a mianowicie podzielić rozgrywkę na serwerze na kilka mniejszych trybów:

1. Działki rankingowe gdzie gracze budując starają samodzielnie tworzyć coraz to lepsze budowle by otrzymać wyższą range i dostęp do nowych narzędzi, większych działek. Oraz by rywalizacja miała trochę więcej smaczku wstawić mozliwość oceniania działek by powstał ranking top5 najlepszych budowniczych na danym świecie by większe projekty nie przyćmiły tych mniejszych oraz by bardziej doświadczeni twórcy nie mieli tak łatwo w konkurowaniu z świeżakami.

2. Działki poza rankingiem gdzie jeżeli gracze będą mieli wspólnie pomysł na dany projekt będa mieli odpowiednio duży teren pod ich pomysł i wspólnie będą mogli się uczyć oraz budować.

3. Wyzwania czyli minigry ale by nie odbiegać od tematyki serwera zatrzymać je w kreatywnym klimacie czyli: buildbattle / speed builders / kalambury, wydaje mi się że to są akurat jedne z 3 najlepszych kreatywnych trybów gdzie gracze mogli by rywalizować z sobą.

4. Tutoriale świat gdzie gracze mogli by zobaczyć jak tworzyć podstawowe konstrukcje, budowle, łączyć palety kolorów oraz inspirować się już gotowymi projektami, które mogą zobaczyć na własne oczy, a nie tylko z zdjęć czy filmów.

Podzielenie tak serwera sprawiło by że gracze nowi i starzy znaleźli by coś dla siebie, oraz wielu graczy mogło by się nauczyć nowych rzeczy, stylu, a wytworzenie w ten sposób społeczności wokół serwera daje naprawdę miłe efekty w postaci przyjemnej atmosfery i sporej ilości graczy. W połączeniu z serwerem discordowym gdzie można łączyć rangi z minecraftem oraz można go wykorzystać w postaci forum więc rodzinka by się powiekszała.

Osobiście prowadziłem taki serwer może ktoś kojarzy z nazwy MyCreative, lecz projekt upadł ze względów technicznych, dlatego chciałbym spytać czy znajdują się na tym forum dobre dusze (głownie osoby, które mają trochę doświadczenia z pisaniem pluginów, konfigurowaniem ich pod serwery), które mają trochę czasu i chciały by mnie wesprzeć w tym hobbystycznym projekcie serwera oczywiście jeśli uważacie że stworzenie takiego serwera miało by sens i racje bytu.

Postaram się załączyć szczegółowy rozpis serwera oraz wszelkich pomysłów i rzeczy które bym w nim użył na dniach jak skończe rozpisywać całość w excelu by była zrozumiała i przejrzysta. :slight_smile:

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Według mnie, tworzenie kolejnego serwera Creative - nie ważne z jakimi poradnikami czy top-listami nie ma już sensu. Jest już wiele takich serwerów. Nawet jeden jest w zakładce Projekty Użytkowników, polecam go ;) Jest to trochę roboty, jak ci się chce to możesz próbować, ale jeśli już coś chciał byś próbować, to może nie serwer Creative, a coś innowacyjnego :thinking: Albo w ogóle nic nie robić, tak też można.

lobsang
lobsang

Tak widziałem Twój projekt i fakt jest trochę serwerów creative - widziałem je na własne oczy, Ty chyba też i nie powiesz mi że tworzenie dopracowanego serwera z różnymi dodatkami (które notabene sam masz zawarte) jest bez sensu - inaczej sam byś tego nie otwierał i nie liczył na efekty ^^ A stworzenie dopracowanego serwera z kilkoma dodatkami i rozrywkami już na samym początku kiedy ten projekt tworzyłem dawało efekty bo gracze, którzy przychodzili i zostawali nie tworzyli pixelarta czy domku z dirta tylko starali się i po kilku tygodniach dalej grali dalej budowali i wspomagali budowe serwera. A na tym mi zależy by nie stworzyć muchomora gdzie były by zawody skinów, zawody pixelartów tylko społeczność twórców ^^

anon10657637
anon10657637

Timo:

Według mnie, tworzenie kolejnego serwera Creative - nie ważne z jakimi poradnikami czy top-listami nie ma już sensu. Jest już wiele takich serwerów.

Mówi to zarządca serwera Creative - mi to na kilometr wygląda na bezpośrednie działanie mające na celu zlikwidowanie potencjalnej konkurencji. Na Twoim miejscu bym się nie wypowiadał, ponieważ Twoja opinia nie jest ani obiektywna, ani rzetelna.

Timo

Jak uważasz. Poza tym jaka konkurencja, nie o to chodzi. Mój serwer Creative powstał głównie po to, żeby gracze z trybu Parkour mieli gdzie zbudować swoją mapę na serwer, a nie prosili o dostęp do Deva. Serwer, który prezentuje autor jest na zupełnie innym poziomie, inaczej przemyślany i inaczej zrobiony. Uważam, że robienie kolejnych serwerów z tymi samymi trybami jest bez sensu - ale to moja opinia. Może ty się wypowiesz? :)

lobsang
lobsang

Nie ma sensu rozgrzebywać co kto robi, bardziej zależy mi na opiniach ogólnych lub osób, które zaoferowały by swoją pomoc w tworzeniu owego serwera w postaci napisania pluginów lub skonfigurowania już obecnie dostępnych na tyle by gracze nie mieli trudności z graniem czy korzystaniem z dodatków :slight_smile:

Dodatkowo mały update do projektu, aktualnie już w połowie skonfigurowałem serwer Discord, który odgrywałby role forum oraz miejsca dyskusji, w połowie tygodnia powinienem go skończyć z wszelkimi rangami, botami i nie tylko. :slight_smile:

anon10657637
anon10657637

Timo:

Może ty się wypowiesz?

Po co jeżeli mam podobną wizję co @lobsang? Nic ciekawszego nie dodam.

lobsang
lobsang

To może pomógłbyś mi jesli wizja podobna? 😃

Vylence
Vylence

Czyli już nie kontynuujesz mycreative z CC? :p

lobsang
lobsang

Niestety plany się zmieniły trochę i muszę pójść tą ścieżką liczyć że samemu mi się uda coś wskórać i znaleźć po drodze dobre dusze do pomocy 😃

anon10657637
anon10657637

lobsang:

To może pomógłbyś mi jesli wizja podobna?

Duchowo tak - mam masę swoich zajęć. Ale życzę powodzenia 😃

lobsang
lobsang

Kurcze, już liczyłem że może uda się pierwszą osobę zebrać do projektu. Ale dzięki na pewno się przyda :D

I udało mi się z wyprzedzeniem tworzyć serwer discorda, także jedna rzecz z listy odpadła :slight_smile:
lobsang
lobsang

Będę dodawał aktualne postępy w postaci krótkiej listy rzeczy do wykonania lub wykonanych dla zainteresowanych.

• Serwer Discord (85%):
    • Ustawienie rang [+]
    • Ustawienie kanałów głosowych i tekstowych [+]
    • Ustawienie permsji dla odpowiednich rang oraz kanałów [+]
    • Ustawienie i konfiguracja botów ułatwiających komend, dostęp do informacji, zabawę [+]
    • Ustawienie weryfikacji oraz wiadomości powitalnych [+]
    • Automatyczne powiadomienia (wiadomości z YouTube / Facebooka / Tweetera) [+]
    • Zebranie Administracji. [-]

Serwer Minecraft(20%):

• Stworzenie odpowiednich swiatów:
    • Wybudowanie huba (1/1)
    • Wybudowanie spawnów na poszczególne światy (1/12)
    • Wybudowanie ścieżek na poszczególnych światach (0/10)
    • Wybudowanie aren oraz lobby na BuildBattle (6/7)
    • Stworzenie lobby informacyjnego (0/1)
  • Creative:
    • Plugin do działek:
      • budowlane (WorldEdit / VoxelSniper / BuildersUtility / HeadDataBase / GoBrush / GoPaint) [+]
      • działki (PlotSquared / Plugin do oceny dzialek* / Plugin do proponowanych tematow** )
    • Podstawowe pluginy (AuthMe, Permision itd. wymagana konfiguracja)
    • Plugin BuildBattle:
      • Problemy do naprawy (Niedziałające tabliczki przenoszące na arene / czyszczenie areny czasem usuwa podłogę na, której budujemy / niedziałające spolszczenie / niedziałające menu podczas rozgrywki)
    • Hologramy dla przejrzystości i łatwiejszej orientacji (do ustawienia w odpowiednich miejscach)
  • plugin w którym gracze mogli by wzajemnie oceniać swoje działki oddając głos w skali od 0 do 10, dzięki któremu można by stworzyć ranking najlepszych działek. (wymaga napisania) ** plugin, który pomagałby niezdecydowanym graczom w postaci podrzucania im losowego tematu oraz stylu budowli (plugin jest gotowy)

Uznałem że aktualnie zrezygnuje z dwóch dodatkowych rozgrywek czyli SpeedBuilders oraz Kalamburów jako że nie mam odpowiednich umiejętności do napisania takowych, a w internecie nie znalazłem gotowych pluginów, które wymagają ustawienia na arenach oraz konfiguracji samego pluginu.

Oraz jeśli mógłbym prosić o możliwość do edytowania tego tematu by móc edytować pierwszy post i wprowadzać zmiany w postępach projektu, by nie pojawiały się te same wiadomości co jakiś czas, a zachowałby temat większą przejrzystość :slight_smile:

Timo

Z tego co wiem, ostatnio do edycji wymagany jest poziom zaufania 3.

adminek153
adminek153 Moderator forum.lvlup.pro

Jeśli chcesz coś zmienić wystarczy wiadomość np do mnie (lub innego moderatora/osoby z poziomem zaufania 3 lub 4) z nową treścią danego posta :)

luxDev
luxDev Pionier

Tak dla jasności - LVL 3 może od bardzo dawna edytować czyjeś posty ale tylko jeśli mają tryb Wiki z tego co widzę.

lobsang
lobsang

Bardzo chętnie skorzystam z pomocy jak pojawią się większe zmiany, dziękuje :slight_smile: