Co lepsze Nginx czy apache?
Co lepsze Nginx czy apache?
Wszystko zależy od przeznaczenia i osobistych preferencji.
Jeżeli stawiam coś a'la hosting, żeby podzielić się zasobami z kimś innym - wybieram apache, ponieważ nginx nie wspiera niczego w stylu .htaccess, a ręczne tworzenie wpisów w nginxie na każde zawołanie innych jest męczące.
Jeżeli stawiam coś stricte dla siebie to nginx, ponieważ jest znacznie wydajniejszy od apache.
Osobiście korzystam z apache - jest dla mnie wygodniejszy, przyzwyczaiłem się do jego obsługi. Co do wydajności przy dużym ruchu na stronie.. jest w porządku, nie zauważam żadnych nieprzyjemności ;)
Timo:
Co do wydajności przy dużym ruchu na stronie… jest w porządku Czym jest ten mityczny duży ruch? Jakieś numerki?
Duży określiłem jak na moje warunki.. statystycznie mówiąc -> Bywało do 200 ładowań różnych obrazków na minutę (patrząc po access logu).
nginx
Osobiście - apache2. Dla mnie lepszy, łatwiejszy w konfiguracji i bardziej przeciętny dla użytkownika. Z wydajnością też problemów osobiście nigdy nie miałem, podobnie z dodatkowymi modułami względem ochrony przed atakami.
Korzystałem z obu, więc sie wypowiem troche. Zależy do czego będziesz używać, ja osobiście korzystam w różnych celach np. jako serwer storage - nginx, a jako taki ogólny co mam tam php, mysql, etc. - apache2. Takie moje zdanie.