Nie działający ts3

Pytania i problemy
sadzix
sadzix

Witam od wczoraj mój teamspeak nagle się wysypał. Wszystko do tej pory działało poprawnie. Ostatni zapisany log o godzinie 11:40 10.06.2020r. Działał bez zarzutu od jakiś 70 dni. Dzisiaj dostałem informację, że nie działa od wczoraj rana. Próbowałem go włączyć, ale konsola wyrzuca: -bash: ./ts3server_startscript.sh: No such file or directory Myślałem, że to spowodowane tym, że nie wszedłem do odpowiedniego folderu. Niesety po wpisaniu komendy, dzięki któej "wchodzę w folder" wyrzuca bliźniaczopodobny błąd. Mógłby mi ktoś z tym pomóc?

Pozdrawiam

Jakub
Jakub

sadzix:

-bash: ./ts3server_startscript.sh: No such file or directory

No jak widać po błędzie nie ma takiego pliku w katalogu w którym wywołujesz polecenie. Wpisz

ls

w tym katalogu i pokaż co wypluje.

sadzix
sadzix

wypluło mi coś takiego

TeamSpeak3-Client-linux_amd64-3.3.2.run broadcast.js wget-log

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Obawiam się, że to jednak nie ten folder (albo ten, lecz wyczyszczony) - to co pokazałeś, świadczy o tym, że w danym folderze jest klient TS3, skrypt w JavaScript i log z wget.

sadzix
sadzix

Czyli co mam zrobić?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Odszukaj folderu z plikami serwera TS3 ;)

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Sprawdź również, czy ktoś Ci się nie włamał na serwer i usunął pliki tsa...

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Moim zdaniem instalował z jakiegoś poradnika i sam nie wie, jaka to była ścieżka, a teraz odpala z katalogu domowego.

@sadzix Poniższą komendą znajdziesz lokalizację skryptu ts3server_startscript.sh:

find /home -readable -iname ts3server_startscript.sh

Jeśli nie będzie działać, to masz jeszcze taką opcję (przeszukanie wszystkich plików):

find / -readable -iname ts3server_startscript.sh
Axerr
Axerr

sed -i -e 's/\r$//' ts3server_startscript.sh

a potem uruchom serwer

sadzix
sadzix

Dostałem coś takiego:

/home/ts3/ts3server_startscript.sh

sadzix
sadzix

Axerr:

i dostałem to sed: can't read ts3server_startscript.sh: No such file or directory

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Axerr:

a potem uruchom serwer

Co chciałeś przez to osiągnąć?
Przyznam, że nie bardzo rozumiem dlaczego edycja pliku startowego byłaby tu potrzebna.

>sadzix:
>
>Dostałem coś takiego:

> /home/ts3/ts3server_startscript.sh

W takim razie znasz już ścieżkę gdzie jest skrypt uruchamiający serwer.

`/home/ts3` sugeruje że jest to katalog użytkownika `ts3`.
1. musiałbyś się zalogować jako ten user, chyba `su ts3` powinno pomóc
2. wejść do `/home/ts3/` poprzez `cd /home/ts3/` 
3. uruchomić skrypt startowy przez `./ts3server_startscript.sh`
Axerr
Axerr

Pewnego razu mój plik basha był uszkodzony i wyskakiwał dokładnie ten sam błąd a byłem pewien, że ścieżka była dobra. Po wykonaniu tej komendy plik zaczął działać.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Skąd pewność że tak samo jest u autora wątku? Równie dobrze to mogło mu uszkodzić sprawny plik.

Jeśli nie jesteś pewien jaki wynik będzie to miało u kogoś, lepiej nie doradzaj w sposób który może zaszkodzić innym.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.