Nie mogę dodawać, edytować plików przez SFTP

Pytania i problemy
vps, zarządzanie
KKacper
KKacper

Witam, zakupiłem serwer VPS na hostingu OVH.

Problem wygląda następująco, co prawda dawno już nie konfigurowałem serwerów aczkolwiek troszkę się pozmieniało. Na email nie przyszedł już mi mail z hasłem do użytkownika root a do użytkownika ubuntu... Niby wszystko okej, połączyłem się przez SFTP i chciałem utworzyć plik dla serwera teamspeak. Aczkolwiek gdy utworzyłem plik i go zapisałem w WinSCP wyskoczył mi kod błędu "3".

Kod Błędu (3) - Brak pozwoleń.

Wychodzi na to że nie mam permisji.

Zrobiłem już następujące czynności:

• sudo visudo

i do użytkownika ubuntu dodałem po do wiersza (ALL) > (ALL:ALL) tak jak było w poradniku na internecie ale to nic nie dało...

Następnie zmieniłem hasło do roota ale gdy próbuje się połączyć z serwerem przez winscp mam tzw. Brak Dostępu i nie wiem czym jest to spowodowane. Czy mogę prosić o szybką pomoc ? :)

KKacper
KKacper

Dodam tylko, że po zmianie hasła do użytkownika root zrestartowałem także serwer. :)

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Niestety w WinSCP nie ma opcji korzystania z sudo. Możesz użyć innego programu, który to wspiera (zapewne są jakieś), albo logować się z roota. No, możesz też pliki serwera zapisać w plikach użytkownika którym się logujesz, to chyba będzie najlepsze rozwiązanie.

KKacper
KKacper

Znasz jakiś program korzystający z "sudo"

KKacper
KKacper

Chciałbym zalogować się z roota ale nie mogę, nawet po zmianie hasła. :(

Timo

KKacper:

Znasz jakiś program korzystający z “sudo” Tak na szybko to nie kojarzę, sam używam WinSCP. Nawet nie wiem czy na samej warstwie SFTP dałoby się tak zrobić, czy do tego nie jest potrzebny shell.

KKacper:

Chciałbym zalogować się z roota ale nie mogę, nawet po zmianie hasła. 😦 W /etc/ssh/sshd_config ustaw permitrootlogin na yes. Następnie service ssh restart.

KKacper
KKacper

Czyli mam wykonać polecenie: /etc/ssh/sshd_config

a następnie odnaleźć permitrootlogin i ustawić na yes ? :slight_smile:

KKacper
KKacper

Wykonałem powyższe polecenie i wyskakuje mi to:

Polecenie: root@vps-9190a99f:/home/ubuntu# /etc/ssh/sshd_config

Odpowiedź: bash: /etc/ssh/sshd_config: Permission denied

Timo

No, musisz go czymś edytować 😛 Polecam nano.

KKacper
KKacper

KKacper:

etc/ssh/sshd_config

Związane opcje permitrootlogin mam tylko tak

#PermitRootLogin prohibit-password

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

KKacper:

Związane opcje permitrootlogin mam tylko tak

#PermitRootLogin prohibit-password

Zmień na PermitRootLogin yes

EDIT. Jeżeli jeszcze nie ustawiłeś hasła dla roota to zrób to: sudo passwd root

KKacper
KKacper

Jest też przy tym "#" czy go też mam usunąć?

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Tak

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.