Nie mogę się połaczyć z VPSem po zakupie

Zombie
vps
Dagrond
Dagrond

Witam. Dzisiaj zakupiłem VPSa KVM game pro, i nie mogę się z nim połączyć przez putty/ filezillę itd. Po prostu jest timed out. Serwer jest włączony, próbowałem także reinstalować ale bez skutku. Zależy mi bardzo na czasie, a póki co kupiłem serwer do którego nie mam dostępu. Do innych serwerów normalnie mogę się połączyć przez filezillę i putty.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Czy łączysz się na pewno na adres IP Twojego serwera, danymi które otrzymałeś w mailu?

Dagrond
Dagrond

Tak, na 100%.

bopke

image|236x85 nie pomyliłeś np głównego IP z hostem?

Jeżeli nie, to spróbuj zalogować się do panelu proxmox i upewnić się tam, że serwer jest włączony :thinking:

Dagrond
Dagrond

Ale to nie jest mój serwer, kupiłem go dzisiaj, więc ważny jest do 02.09, nie do 12.08. I nie, nie pomyliłem.

bopke

Podałem przykładowy screen z panelu z moim serwerem, mogłem dokładniej opisać, chodziło mi o zobrazowanie tego w panelu.

Dobra, w takim razie zaloguj się do panelu proxmox i tam przejdź do swojego serwera i sprawdź, czy na pewno jest tam włączony, może nie zatrybiło coś w panelu klienta.

Dagrond
Dagrond

a, nie ogarnąłem, sorry. Tak, Jest napisane status: Running

bopke

Przejdź do zakładki z hostem, wybierz swoje qemu, przejdź do konsoli i sprawdź czy ona reaguje. Sidebar po lewej powinien wyglądać podobnie do tego: image|356x299

Dagrond
Dagrond

Reaguje, ale nie znam hasla do tego użytkownika.image|690x315

bopke

To jest prompt który pyta Cię o login. Podaj ten który dostałeś w mailu, a potem wpisz hasło i zatwierdź enterem (przy wpisywaniu hasła nic nie będzie się wyświetlało). sprawdź, czy jest połaczenie z siecią - spróbuj polecenia ping 8.8.8.8. Jeżeli jest, to wykonaj systemctl status ssh i pokaż wynik polecenia.

Dagrond
Dagrond

No tak, sorki. image|690x195

bopke

Czyli coś jest nie tak z domyślnie ustawianą siecią, to poważny błąd. Potrzeba pomoc z wyższej półki. @SystemZ

@Dagrond Pokaż co masz w pliku /etc/network/interfaces

Dagrond
Dagrond

image|690x379 O to chodzi?

bopke

tak, o to. Bardzo ciekawy brak czegokolwiek, spróbuj przepisać ten config który jest w panelu klienta 🧐

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

To jest Ubuntu 16.04. z którym ostatnio miałam nieprzyjemność się zderzyć podczas jednej z migracji. Ustawienia sieci są w tej ścieżce co jest w pliku. Czyli wchodzimy do folderu i listujemy w nim co jest: cd /etc/network/interfaces.d/ ls

Po wylistowaniu powinien być jeden plik i to on jest "prawdziwą" konfiguracją. Zamiast eth0 może być ens18, jak jest to drugie to zostawić i nie przeprawiać na eth0 😛

Dagrond
Dagrond

image|690x378Czyli co mam zrobić?

bopke

No dobra, więc konfiguracja wygląda na sprawną, spróbuj może wywołać polecenie ifup ens18 i teraz spróbuj ping 8.8.8.8

Dagrond
Dagrond

"interface ens18 already configured"

bopke

To może ifdown ens18 i potem ifup ens18, wyskakują jakieś błędy lub ostrzeżenia?

Dagrond
Dagrond

image|604x131

bopke

a po ifup ens18 teraz? Niestety nie wiem co właściwie się wydarza, spróbowałbym jeszcze reboot i sprawdził czy pomogło :/

Aylin

Pozostaje reboot i reinstalacja systemu. Jak to nie pomoże to już sprawa przechodzi do zgłoszeń, będę się temu bardziej przyglądać.

Dagrond
Dagrond

Nic nie dało, ticket już wysłałem 3h temu no ale jak mówiłem - bardzo mi zależy na czasie 😕

Aylin

Jestem w trakcie rozwiązywania problemu. Niestety jest tak jak myślałam - sieć dalej nie działa jak powinna na węźle n77. Obecnie jest on wyłączony z użytku, a wszystkie usługi postaram się do końca dnia przemigrować na inny węzeł. Przy okazji zbieram też dane żeby móc to zgłosić OVH SYS 😕

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.