Nieautoryzowany dostęp do Query TS3

Zombie
vps, ts3, query
Alienix1338
Alienix1338

Witam mam taki o to problem że nie wiem jakim cudem jedna osoba cały czas wchodzi mi do yatq bez hasła formatowałem maszynę wiele razy i za każdym razem to samo.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Masz pewność że do tego dochodzi? Jakieś logi na to wskazują? Format maszyny nic ci nie da, jeśli masz słabe hasło do query i za każdym razem uruchamiasz serwer z tym hasłem.

Kaczuc
Kaczuc

Zmień domyślny port query na inny w pliku konfiguracyjnym serwera zrób to samo z hasłem do admin server query poprzez komendę startową Jeśli zdołasz zlokalizować adres ip który chce się autoryzować do query to zablokuj go przez iptables

Alienix1338
Alienix1338

Wiem o tym ponieważ mam z nimi wojnę sprawa z przeszłości wbili na nasz ts3 i powiedzieli i to by się zgadzało bo ciągle rangi się zmieniają i tak dalej.

Kaczuc
Kaczuc

Alienix1338:

bo ciągle rangi się zmieniają i tak dalej.

To świadczy o wysokim zabezpieczeniu twojego serwera xD Zmieniasz port i ustawisz dobre hasło i nie będziesz dawał dostępu do query byle komu to nie będą mogli nic zrobić

Alienix1338
Alienix1338

Jestem zielony w tym jak zmienić port?

Kaczuc
Kaczuc

W pliku konfiguracyjnym serwera

Alienix1338
Alienix1338

Mógł byś podać komendy i na jaki port bo nie ogarniam

Kaczuc
Kaczuc

W głównym katalogu z serwerem tworzysz plik .ini np.: port.ini poprzez komendę nano albo ftp otwierasz ten plik i wklejasz do niego to:

default_voice_port=9987 voice_ip=0.0.0.0 filetransfer_port=30033 filetransfer_ip=0.0.0.0 query_port=10011 <-- domyślny port query zmieniasz na inny np. 30012 query_ip=0.0.0.0

Teraz za każdym razem gdy odpalasz swój serwer wykonujesz komendę ./ts3server_startscript.sh start inifile=port.ini

Możesz też użyć komendy iptables jeśli posiadasz KVM

iptables -A TEAMSPEAK -s IP -p tcp -m tcp --dport PORT QUERY -m comment --comment "ADRES IP KTÓRY MA MIEĆ DOSTĘP" -j ACCEPT

Więcej informacji na ten temat znajdziesz też tutaj: Jak obsługiwać plik konfiguracyjny TS3 oraz zmienić porty IP serwera Masz tam opisane nawet jak edytować plik ./ts3server_startscript.sh żeby automatycznie używał tego pliku

luxDev
luxDev Pionier

Od siebie jeszcze polecam sprawdzić klucze do rang :D

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.