Niepoprawny rozmiar dysku po instalacji VPS (UpRyze)

Opinie
kuvus
kuvus

Cześ, Zamówiłem dzisiaj VPSa z oferty UpRyze (4GB) i po instalacji zauważyłem, że rozmiar dysku VPSa jest nieprawidłowy - praktycznie cały jest zajęty przez system. Słyszałem, że reinstalacja VPSa pomaga, ale myślę, że przydałoby się to poprawić, żeby przyszli klienci nie natrafili na ten błąd. Dodatkowo zauważyłem, że w panelu, przy węźle VPSa pojawia się nieprawidłowa flaga (FR zamiast PL)

TheMultii
TheMultii

Od siebie dodam, że musiałem (po przeniesieniu na UpRyze) ręcznie zwiększyć partycję według tego poradnika: Powiększanie partycji przez GParted na VPS KVM Faktycznie więc coś musi być na rzeczy 🤔

Nikox
Nikox

Podpinam się do tego. Przed chwilą spojrzałem na proxmoxa, mam tam 100GB, lecz df -h pokazuje 45GB. Też spróbuję ręcznie zwiększyć przez GParted

*Edit: Udało się bez problemu powiększyć

DoreK
DoreK α-tester v3

Akurat to nie błąd, automatycznie nie da rady zwiększyć partycję systemową i klient musi to zrobić sam. Ale fakt, powinniśmy zostać o tym poinformowani :thinking:

a to wiem bo tak samo jest z migracjami na wyższe pakiety

kuvus
kuvus

a to wiem bo tak samo jest z migracjami na wyższe pakiety

Tylko że to nie była migracja, a świeży serwer. Przy zakupie kvm fr takich problemów nie miałem.

DoreK
DoreK α-tester v3

Okej, no to nieźle xDD W takim razie dziwna sytuacja.

TheMultii
TheMultii

DoreK:

Akurat to nie błąd, automatycznie nie da rady zwiększyć partycję systemową i klient musi to zrobić sam. Ale fakt, powinniśmy zostać o tym poinformowani :thinking:

Nie kojarzę, bym kiedykolwiek po zwiększeniu pakietu musiał samemu powiększać sobie partycję. System pisał już o zautomatyzowaniu tego procesu trochę ponad 4 lata temu :slight_smile:

SystemZ:

Obecnie jest to manualny proces który zostanie w przyszłości automatyzowany przez panel klienta. Chyba, że jest to spowodowane panelem v4, który nie jest jeszcze w pełni ukończony.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Prawdopodobnie brak automatycznego powiększenia może być powiązany z brakiem dysku cloudinit. Ostatnio przy migracjach go usuwaliśmy ze względu na skutki uboczne w stylu zmiany klucza SSH serwera (skutkuje ostrzeżeniami w kliencie SSH) oraz zmianę hasła do takiego które było ustawione przy ostatniej reinstalacji.

W teorii jest komenda growpart która powinna zrobić to samo co zwykle robi Ubuntu na polecenie paczki cloudinit przy starcie systemu. Jeszcze tego nie testowałem ale powinna zrobić co trzeba po podaniu partycji z danymi, bez restartu.

Postaramy się poprawić obie rzeczy jednocześnie przy okazji dodania zmiany hasła do konta root w panelu v4.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.