Ogółem postanowiłem sprawdzić kondycje wszystkich swoich dysków, podpiąłem wybrany dysk, lecz ukazały mi się wartości dość kosmiczne, takie jak na screenshocie. Ma ktoś może pomysł z czego to? Dysk jechany zbyt nie był, lat też dużo nie ma.

Ogółem postanowiłem sprawdzić kondycje wszystkich swoich dysków, podpiąłem wybrany dysk, lecz ukazały mi się wartości dość kosmiczne, takie jak na screenshocie. Ma ktoś może pomysł z czego to? Dysk jechany zbyt nie był, lat też dużo nie ma.

Dodaje screen z crystala

hmm nie wygląda tak źle, jedyny problem to temperatura powietrza wewnątrz dysku (raczej nic strasznego :kappa:)
77 bilionów godzin itp to też nic złego? :kappa:
hd tune dziwne wartości pokazuje :thinking:
jak dla mnie poniższe dane są bardziej wiarygodne :bezkappy:

EDIT: pewnie jakaś dziwna jednostka, luknąłem na inne zrzuty z tego programu i nie jesteś sam :kappa:
Ta temperatura to może być po prostu uszkodzony sensor, ja bym się tym nie przejmował.
Popatrz że to bardziej SMART, crystal też podaje kosmiczną wartość tylko w HEX.
Może trochę niecodzienne pytanie, ale jak używasz lapka - leży na stole, kołdrze?
Na stole, a dysk jest na USB, odpalany tylko od czasu do czasu w razie potrzeby.
Testy benchmarku też wskazują że trochę się kończy chyba czas jemu :thinking:

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.