Obciążenie VPS bez powodu

Zombie
vps, zarządzanie, optymalizacja
coldheart
coldheart

Dzień Dobry, od iluś miesięcy posiadam vps kvm z francji 4gb. Cały czas było okej. Posiadam na nim serwer Fivem gdzie często jest 32 graczy. Tak jak wcześniej pisałem było wszystko okej.. do czasu. Już 3 dzień vps wariuje a dokładnie 1 cpu jak i 2 wariuje a czasami jest na 100% i gracze na serwerze mają co pare sekund ścinkę/laga i przez to nie da się grać. Ram i swp (nie wiem co to jest) jest w porządku ale od tych 3 dni cpu 1 jak i 2 wariuje i nie wiem co mam zrobić.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Wpisz komendę htop, zrób zrzut ekranu i tutaj nam wrzuć. Dodatkowo, wejdź w top i sprawdź na górze, ile masz parametru Steal - np 2.0 st obraz|60x25

coldheart
coldheart

image|690x388

image|690x388

różnie ten st. między 0.3 a 0.5

przed chwilą było 1 st

Timo

Steal w normie, z tego co widzę jedynymi procesami zużywającymi znacznie CPU jest serwer gry. Kiedy będą występowały lagi na serwerze - porób wtedy zrzuty ekranu z htop - będziemy wszystko wiedzieli. Możliwe, że problemem jest wadliwa konfiguracja serwera gry - póki co, tylko to widzę.

coldheart
coldheart

w tym problem ze na serwerze nie byly robione zadne zmiany z skryptami

kupienie vps 8gb z lepszym cpu i 2x wiekszym ramem rozwiaze sprawe?

Timo

Jeśli serwer gry jest dobrze skonfigurowany i po prostu ilość graczy / dobrze skonfigurowanych dodatków przekracza możliwości CPU - to tak, zwiększenie pakietu powinno rozwiązać sprawę. Jeśli natomiast błąd spowodowany jest jakimś "leakiem CPU", czyli błędem w konfiguracji lub czymś innym (o czym częściowo się przekonamy, jak podrzucisz screena podczas lagów), to powiększenie pakietu niezbyt dużo da - jak widzimy, procesor obecnie nie jest jakiś specjalnie oblegany.

coldheart
coldheart

czasem jak był full serwer (32/32 graczy) to przy ścinkach było 100% cpu w htopie

Timo

Kwestia czy to 100% było od serwera gry, ale raczej tak. Możesz zwiększyć pakiet, jeśli serwer nie wyrabia. Większa moc = większe możliwości 😎

coldheart
coldheart

no cóż to najwyżej kupi lepszy pakiet ale jeszcze poczekam może ktoś da jakomś poradę albo coś

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Jeżeli dostarczysz screeny z czasu lagów, to może ktoś coś, w przeciwnym wypadku raczej nikt nic Ci więcej nie poradzi, niż już powiedział Timo

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.